Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mağdurun Zararı "Uzlaşmayla" Gideriliyor

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde, ‘onarıcı adalet’ sistemi çerçevesinde kurulan Uzlaştırma Bürosu ile klasik yargılamaya göre adalet daha kısa sürede sağlanırken, mağdurların uğramış olduğu zararların da karşılanması...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde, ‘onarıcı adalet’ sistemi çerçevesinde kurulan Uzlaştırma Bürosu ile klasik yargılamaya göre adalet daha kısa sürede sağlanırken, mağdurların uğramış olduğu zararların da karşılanması yoluna gidildi. Görevlendirilen uzlaştırmacılar aracılığıyla geçen yıl 305 dosyada uzlaşma sağlanırken, bu yılın ilk 3 ayında ise 83 olayda taraflar arasında anlaşma oldu.
Ceza adalet sistemini, cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürmeyi, mağdurun haklarının korunması sağlanırken, suç faillerinin de topluma kazandırılmasını amaçlayan uzlaşma kurumu bünyesinde kurulan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu’da bu yıl 156 uzlaştırmacı görevlendirildi. ’Hakaret’, ’Basit Tehdit’, ’Basit Yaralama’, ’Kişinin huzur ve sükununu bozma’, ’Taksirle Yaralama’ gibi uzlaşmaya tabi bazı suçlarda, şikayetçiler ve şüpheliler arasında, tarafsız uzlaştırmacılar aracılığıyla her iki tarafın da kazandığı anlaşmalar sağlandı.
Toplumda mağdurların uğramış oldukları haksızlıkların ve zararların giderilmesi bakımından çok önemli bir enstrüman olan uzlaşma müessesesi ile ceza vermek yerine hem faillerin hem mağdurların topluma yeniden kazandırılması sağlandı. Gerçekleşen uzlaşmalar ile de, mağdurların, zararları karşılanmasının yanı sıra, kendi talepleri doğrultusunda anlaşmaya göre bazen de eğitim kurumlarına ve çocuk yuvalarına bağışlar gerçekleşti.
"UZLAŞMANIN ETKİNLİĞİNİN ATTIRILMASI EĞİTİM PROGRAMI"
Bu arada, Adana’da, Türkiye Adalet Akademisi tarafından uzlaşma kurumunun etkinliğinin attırılması konusunda meslek içi eğitim programı düzenleneceği bildirildi. Adana ve çevre adliyelerinde görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcılarının katılacağı ’Uzlaşma Kurumunun Etkinliğinin Arttırılması’ eğitim programında, ’Uzlaşma Kurumu ve Ceza Adalet Sistemi İçerisindeki Önemi’, ’Mağdurun Suçtan Doğan Zararının Giderilmesi ve Uzlaşma’, ’Uzlaşma Kurumu için Belirlenen Uygulama Modeli ve Ceza Muhakemesinde İş Yükünün Azaltılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ konusunda sunum yapılacağı kaydedildi. Ayrıca, uzlaşma kurumunun etkinliğinin attırılması için mevcut mevzuat kapsamında neler yapılabileceği ve kanun tasarısındaki uzlaştırma sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunulup, tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin değerlendirileceği bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.