Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maden patlamasından sağ kurtulduğu arkadaşını göçükte kaybetti

Zonguldak’ta 3 yıl önce maden patlamasında, 3 gün önce de çalıştığı madende göçükten sağ kurtulan 36 yaşındaki Hüseyin Akyaz, madende arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.Kozlu ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki Hüseyin...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zonguldak’ta 3 yıl önce maden patlamasında, 3 gün önce de çalıştığı madende göçükten sağ kurtulan 36 yaşındaki Hüseyin Akyaz, madende arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.
Kozlu ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki Hüseyin Akyaz’ın, taşeron firmada madenci olarak çalıştığı TTK Kozlu Müessesesi’nde 7 Ocak 2013 tarihinde maden patlaması meydana geldi. Yerin metrelerce altında meydana gelen patlamada 8 taşeron firma işçisi yaşamını yitirdi.
O patlamadan arkadaşı 41 yaşındaki Mustafa Sarı ile sağ kurtulan Akyaz, yaşadığı şokun etkisi sebebiyle uzunca bir süre maden ocaklarına girmedi. İnşaat sektöründe çalışan Akyaz, ekonomik sebeplerden dolayı yeniden madende işe başlamaya mecbur kaldı.
Hüseyin Akyaz, patlamadan sağ kurtulduğu arkadaşı Mustafa Sarı ile birlikte yeniden Gelik beldesinde özel bir maden ocağında işe başladı. Ancak maaşlarının yattığı gece madende göçük meydana geldi. Rıdvan Okumuş ve Mustafa Sarı ile birlikte hazırlık çalışması sırasında tavan göçtü. Hüseyin Akyaz faciadan yine kurtuldu ancak arkadaşı Mustafa Sarı toprak yığını altında kaldı.
Mesai arkadaşı Rıdvan’ı kurtaran Hüseyin Akyaz, diğer arkadaşı Mustafa Sarı’yı kurtarmak için ekiplerden yardım istedi. İki çocuk babası Mustafa Sarı’nın cansız bedeni ise 9.5 saat sonra göçükten çıkartılabildi.
“Şartlar bizi madende çalışmaya mecbur bıraktı”
8 işçinin öldüğü maden patlaması sonrası inşaat işlerinde çalıştıklarını anlatan Hüseyin Akyaz, korkudan madene gitmek istemediklerini ancak yeniden madende çalışmaya mecbur kaldıklarını anlattı. Akyaz, göçüğün meydana geldiği o geceyi de şöyle anlattı:
“Olay anında ben kazmayla arını kazıyordum. Arkadaşlar da kürekle pasosunu alacaklardı. Ben geriye çıktım. Arkadaşlar işlerini yapacaklardı. Bir iki adım geride bekledim. O anda tavan bir anda çöktü. Herkes kaçışmaya başladı. Ben kaçmalarını söyledim. Ben arkadaşlardan bir iki adım avantajım vardı. Ben de kaçmaya başladım. Mustafa’nın tam üzerine doğru tavan çöktü. Gelmeye de devam ediyordu. Beni de sol ayağımdan yakaladı. Ben o sıra ‘Allah’ diye bağırdım. Posta (taş yığını) biraz yavaşladı. Kendimi son anda alabildim. Kendimi kurtardım. Daha sonra Rıdvan’ın bağrışmasıyla onu kurtardım. Göçükten çıkardıktan sonra Mustafa tam göçüğün altındaydı. Kurtarma şansım çok zordu tavan halen daha akıyordu. Diğer ekipteki arkadaşlara haber verdim. Yardım istedim. Onlarla beraber çalıştık. Ben daha sonra rahatsızlanınca dışarıya çıktım. Olay akşam 20.00 sıralarında falan oldu. Sonraki gün sabah 06.00’da çıkartabildiler. 7 Ocak 2013 günü Kozlu’daki patlamadan 7 arkadaşımız yaralı kurtulduk. O zaman da beraber çalışıyorduk. Aynı ekipteydik. Yine aynı ekipteyiz. Allah’a şükür biz kurtulduk ama arkadaşımızı kaybettik. O korkuyla herkes aynı fikri paylaştı. Ocağa girmeyecektik. Zonguldak’ın şartlarında başka iş kolu olmadığı için mecbur kaldık. Bir müddet sağda solda piyasada inşaatlarda çalıştıktan sonra yeniden ocaklarda çalışmaya başladık. Tam atlatabilirsem mecbur yine döneceğim. Şu anda gözüm korktu.”
“Yıllarca beraber çalıştığım arkadaşımı kaybettim”
Göçüğün meydana geldiği gece madenden yaralı olarak çıkan Rıdvan Okumuş ise, “Anlık oldu olay. Tavan göçtü. Arkadaşımızı kurtaramadık. O sıra biz nefeslik açıyorduk. Hazırlık çalışması yapıyorduk. Orada üç kişiydik. Mustafa ile aramızda bir metre vardı. Tavandan taş parçaları düştü. Taşın altında kaldım. Hüseyin beni kenara çekti. Mustafa’yı kurtaramadık. Daha önce 8 işçinin öldüğü ocakta beraber çalışmıştık. Ama olaydan önce ben işi 2012 yılında bıraktım. Onlar devam ettiler. O patlamada oradaydılar. 2005 yılından beri arkadaşım. Daha önce başka işlerde çalıştık. Başka ocaklarda beraber çalıştık. Yıllarca beraber çalıştığım arkadaşımı kaybettim. Akşam uyurken rüyalarıma girdi. Şu anda istirahatliyim. İleriki zamanlarda yeniden madene başlayabilirim” diye konuştu.
21 Kasım 2016 gecesi meydana gelen göçükte 41 yaşındaki Mustafa Sarı hayatını kaybetti. Sarı, 7 Ocak 2013 gecesi yaşanan maden patlamasından sağ kurtulmuş, oğlu Doğukan’ın feryadı ise herkesi ağlatmıştı. Babasının sağ kurtulduğunu gören Doğukan büyük sevinç yaşamıştı. Ancak önceki gün yaşanan göçükle yıkılan Doğukan, babasını kaybetmenin acısını yaşıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.