Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Macaristan’da Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlandı

Macaristan’da, 28 Mayıs 1918’de kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü kutlandı.Azerbaycan Cumhuriyeti, kuruluşunun 100. yılını Azerbaycan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde kutluyor. Kutlamalar çerçevesinde Macaristan’ın...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2018 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2018 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Macaristan’da Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlandı

Macaristan’da, 28 Mayıs 1918’de kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti, kuruluşunun 100. yılını Azerbaycan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde kutluyor. Kutlamalar çerçevesinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin Kahramanlar Meydanı’nda toplanan Azerbaycanlı gençler, Azerbaycan marşları söyleyerek Azerbaycan Büyükelçiliği binasının önüne geldi. Büyükelçilikte düzenlenen kutlamalara katılan Azerbaycanlılar, Azerbaycan’ın Budapeşte Büyükelçisi Vilayat Guliyev’in konuşmasını dinledi. Azerbaycan’ın kuruluşunun 100. yıl dönümünü Macaristan’da yaşayan ve büyük çoğunluğu öğrenci olan genç Azerbaycanlılarla kutlamaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Guliyev, Azerbaycan’ın en büyük bayramı olan bugünün tam 100 yıl önce 28 Mayıs 1918’de Gürcistan’ın Tiflis şehrinde Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildiğini söyledi. Büyükelçi Guliyev, Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayacağını, Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyanın Osmanlı Devleti’nin olduğunu, iki devlet arasında 4 Haziran 1918’de yapılan anlaşma çerçevesinde giderek artan Ermeni ve Bolşevik tehditlerine karşı Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu’nun yardıma geldiğini kaydetti.

Kutlamaların ardından İHA muhabirine konuşan Büyükelçi Guliyev, Büyükelçilik olarak yarın akşam Budapeşte’de Macar devlet mensupları ve yabancı misyon temsilcilerine verecekleri resepsiyonla resmi olarak kutlamanın devam edeceğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.