Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

LÖSEV’den ‘Sağlığınız Servetinizdir’ Projesi

Eskişehir’de, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) tarafından tüm dünyada hızla artan kanser vakalarının önlenebilmesi ve bireylere düşen görevleri hatırlatmak amacıyla ‘Sağlığınız Servetinizdir’ projesi gerçekleştirildi.LÖSEV...

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2016 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2016 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
LÖSEV’den ‘Sağlığınız Servetinizdir’ Projesi
Eskişehir’de, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) tarafından tüm dünyada hızla artan kanser vakalarının önlenebilmesi ve bireylere düşen görevleri hatırlatmak amacıyla ‘Sağlığınız Servetinizdir’ projesi gerçekleştirildi.
LÖSEV tarafından Avrupa Birliği Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığının destekleriyle "Sağlığınız Servetinizdir" gerçekleştirilen proje kapsamında, yıl boyunca yurt çapında belirlenen 6 ilde kanser hastalığında toplumsal farkındalığın yükseltilmesi, hedef kitlenin fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşama teşvik edilmesi amacıyla konferanslar düzenleniyor. Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Sağlığınız Servetinizdir’ isimli projede kanser ve kanserden korunma yolları hakkında bilgiler veren Dr. Mustafa Karagülle, kanserin vücutta birçok noktada karşımıza çıkabileceğini belirtti.
“TOPLUM OLARAK KANSERİN BELİRTİLERİNİ BİLSEK, BU HASTALIKLA İLGİLİ YOL KAT EDECEĞİZ”
En çok görülen kanserler arasında akciğer kanseri, meme kanseri, baş-boyun kanserleri, mide kanserleri, pankreas kanserlerinin bulunduğunu aktaran Karagülle, çocukluk çağında ise en çok hastalığın lösemi olarak karşılaşıldığını belirtti. Karagülle, “Aslında toplum olarak kanserin belirtilerini bilsek, bunun farkındalığına ulaşsak sanırım bu hastalıkla ilgili yol kat edeceğiz. Bu durum bize erken teşhis konusunda büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Çünkü bu hastalık grubunda erken teşhis hastalığın tedavisinde ve hastalığın tam olarak ortadan kaldırılmasında bize çok büyük katkı sağlayacaktır. Hastalığın karşısında en sık karşılaştığımız belirti açıklanamayan kilo kayıplarıdır. Özellikle son 6 ay içerisinde normal vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazla kilo kaybından bahsediyoruz. Diyetle verilen kilolar bu kapsamda değerlendirilmemelidir. Halsizlik ve özellikle 38 dereceyi geçen dirençli ateşlerde, mutlaka hekime başvurmak gerekir. Öksürük ve horlama olması, vücutta ağrı olması, şişkinliklerin meydana gelmesi, inatçı baş ağrıları da kanser belirtileri olarak karşımıza çıkar. Özellikle bunların uzun sürmesi durumunda mutlaka dikkatli olmak gerekir. Ama hastalık belirtilerinden birine veya daha fazlasına sahip olmak, kişinin kanser olduğu anlamına gelmez” dedi.
“SAĞLIKSIZ BESLENME DE RİSK FAKTÖRLERİ ARASINDADIR”
Kanserin sebebinin henüz net olarak bilinmediğini ifade eden Dr. Mustafa Karagülle, konuşmasına şöyle devam etti:
“Değiştirilebilir ve genetik olarak değiştirilemeyecek risk faktörleri var. Değiştirilebilir risk faktörleri içerisinde davranışsal özellikler bulunur. Bunların en başında sigara ve tütün kullanımı gelir. Sigara ve tütün konusunda dikkat edilmesi için her türlü bilgilendirmeler yapılıyor. Özellikle ülkemizde ve dünyada totalde en fazla görülen kanser türlerinden akciğer kanseri ve erkek hastalarda prostat kanserinin sebeplerinin başında sigara gelir. Bunun yanı sıra çağın hastalığı sağlıksız ve düzensiz besleme de gelir. Hazır yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi, çeşitli kanserlerde risk faktörleri arasındadır. Bunun için bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir.”
Kanser ve kanserden korunma yolları sunumunun ardından Diyetisyen Pınar Leyla Güçlü tarafından ‘Sağlıklı beslenmek’ isimli sunum gerçekleştirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.