Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Londra Yolcusu Kalmasın

KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri tasarladıkları hibrit araçlarıyla Londra’dan birincilikle dönmeyi hedefliyor.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri bu yıl 27 Haziran - 3 Temmuz...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Londra Yolcusu Kalmasın
KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri tasarladıkları hibrit araçlarıyla Londra’dan birincilikle dönmeyi hedefliyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri bu yıl 27 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Shell Eco-marathon yarışları için hazırlıklarını tamamladı. İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenecek olan Shell Eco-marathon yarışlarına bu yıl 255 takım katılacak. Türkiye’den 22 takımın katılacağı yarışmaya KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri de hazırladıkları ve K-Tech ismini verdikleri hibrit araçla katılacak. 38 kilogram ağırlığında hidrojenle çalışan bir hibrit araç tasarlayan öğrenciler, Shell Eco-marathon yarışlarından döndükten sonra başka bir araç tasarlayarak farklı yarışmalara katılmayı hedefliyor.
KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Olkan Çuvalcı, elektrikli araçlarla ilgili Ar-Ge merkezi oluşturmayı düşündüklerini belirterek, “Biz elimizden geldiği kadar öğrencilerimizi destekliyoruz. Türkiye otomotiv sanayine yeni giriyor. Biz burada bir master programı başlatarak önümüzdeki yıllarda istediğimiz şekilde bu işi şekillendirebilirsek burada elektrikli araçlarla ilgili bir Ar-Ge merkezi oluşturmayı düşünüyoruz” dedi.
KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektronik ve Haberleşme Anabilim Dalı 3. sınıf öğrencisi Taha Köse, hazırladıkları araçta özel sistemlerinin olduğunu dile getirerek, “Geçen sene buna benzeyen otomobilimizle başka bir yarışmada üçüncülük almıştık. Bu sene geçen seneden aldığımız tecrübelerle birlikte daha iyisini ortaya koymaya çalıştık. Ve Londra’ya giderek bizi temsil edecek olan K-Tech isimli arabamızı yaptık. Aynı zamanda takımımızın da ismini alıyor. Aracımız hidrojen enerjisi ile çalışıyor. Uzun yollar kat edebilmek için tasarlanmış bir araç. Araçta kendi hazırladığımız özel sistemler var. 38 kilogram ağırlandığında olan aracımızı 2 kişi rahatlıkla kaldırabiliyor” ifadelerini kullandı.
KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektronik ve Haberleşme Anabilim Dalı 4. sınıf öğrencisi Tahir Kaya ise, bu yıl İngiltere’de umutlu olduklarını kaydederek, “İlk defa katılacağız. Aracımızı gemiyle Londra’ya göndereceğiz. Sene başından beri çalışıyoruz gerçekten büyük bir efor sarf ettik. Bir şeyler yapacağımıza inanıyoruz. Bu bizim için ilk değil son da değil. Bu Londra’dan geldikten sonra yine bir yarışmaya daha katılıp başka bir araç daha yapacağız. 4 tekerlekli hem hidrojen hem de batarya ile gidebilen bir araç üreteceğiz. Bundan sonraki yıllarda da çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.
Öte yandan, Türkiye’de ilk defa Kasım 2015 tarihinde İstanbul’da TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen Shell Eco-marathon yarışlarında Karadeniz Teknik Üniversitesi ekibi 50 kuruşluk elektrikle 144 km yol kat eden aracıyla birinci olmuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.