Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lisinia Projesi EXPO 2016’da Sergilenecek

Burdur Gölü’nün kuraklıkla mücadelesine katkı sağlamayı amaçlayan Lisinia Projesi EXPO 2016 Antalya’da sergilenecek.’Çiçek ve Çocuk’ temasıyla kapılarını açmaya hazırlanan EXPO 2016 Antalya’nın alt temaları olan tarih, biyoçeşitlilik...

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 12:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Burdur Gölü’nün kuraklıkla mücadelesine katkı sağlamayı amaçlayan Lisinia Projesi EXPO 2016 Antalya’da sergilenecek.
’Çiçek ve Çocuk’ temasıyla kapılarını açmaya hazırlanan EXPO 2016 Antalya’nın alt temaları olan tarih, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilirlik konularına vurgu yapan Lisinia Projesi, ’Şehirlerin En İyi Uygulamaları’ etkinliği kapsamında 1,5 dönümlük alanda hayata geçiriliyor. Lisinia Projesi’nde yeşil bir gelecek için su tüketimine dikkat edilmesi de vurgulanacak. 521 proje arasından sergilenmeye değer bulunan Lisinia Projesi, alanda kurulan bahçede sergilenecek. Burdur İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Küresel Çevre Derneği (GEO) tarafından hazırlanan proje, az su tüketimini yaygınlaştırarak Burdur Gölü’nün kuraklıkla mücadelesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Sergi alanında projenin uygulama çalışmalarını yürüten Küresel Çevre Derneği Onursal Başkanı Öztürk Sarıca, EXPO 2016 ile özellikle küresel ısınma ve sular üzerine bir çalışma yürütüldüğüne dikkati çekti. Sarıca, "Büyükbaş hayvancılığın çok ciddi oranda su tükettiğini gördük. Çünkü büyükbaş hayvancılıkta mısır ve yonca ekimi yapmadıysanız para kazanamıyorsunuz. Dolayısıyla tam büyükbaş hayvancılığa başlayacağımız sıralarda Burdur Gölü’nün çekilmesinden ve büyükbaş hayvancılık için çok su tüketilmesinden dolayı, projemizi revize ederek aromatik bitki dikimi projesine başladık. Burdur’un eski kültürel kaynaklarından, zenginliklerinden biri olan gül projesi ile başlattık bunu" dedi.
KAYA ÜZERİNDE YETİŞEN ARDICI GETİRDİLER
Çalışmalar kapsamında halka aromatik bitkilerden para kazanma yollarını öğrettiklerini söyleyen Sarıca, proje sayesinde özellikle gençlerin sulu üretimi bırakarak susuz tarımı benimsediğini ve aromatik bitkiler üretmeye başladığını vurguladı. Sarıca, EXPO 2016 Antalya sergi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"Biz oradaki görsellerimizi buraya taşıdık. Gölün çekilmesini özellikle gösterdik. Salda Gölü’nü gösterdik. Küresel ısınmadan en çok etkilenen ağaçlar söğüt ağaçları. Alanımıza Lavanta Deresi ve Akçaköy’den söğüt ağaçlarını getirdik. Diğer yandan küresel ısınmadan en az etkilenen ağaç türü ardıç ki bizim için çok önemli. Benim mesleki hayatımla yaşıt olan 10 santimlik bir ardıç ağacı vardı, bir taşın üzerindeydi, 22 yıldan beri yaşıyor. O ağacı taşıyla birlikte buraya getirdik insanların görmesi düşüncesiyle."
AĞAÇ KULELERDE PROJE ANLATILACAK
Proje kapsamında sergi alanında ağaçlardan kuleler yapıldı. Kültürleri temsil eden bu kulelerde resimli anlatımlarla kuraklıkla mücadele ve bilinçli su tüketimiyle ilgili bilgiler verilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.