Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Liselilerden ’Evlilik Programı’ Anketi

Adana’da lise öğrencilerinin televizyonlarda yayınlanan evlilik programlarıyla ilgili 100 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptıkları ankette, vatandaşların büyük çoğunluğunun bu programları onaylamadığı ortaya çıktı.Tübitak ile Milli...

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2016 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2016 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Liselilerden ’Evlilik Programı’ Anketi
Adana’da lise öğrencilerinin televizyonlarda yayınlanan evlilik programlarıyla ilgili 100 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptıkları ankette, vatandaşların büyük çoğunluğunun bu programları onaylamadığı ortaya çıktı.
Tübitak ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa yapılan program kapsamında yıl sonunda orta öğretim okullarında bilim fuarları açıldı. Bu okullardan biri de Kurttepe Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi. Fuarda öğrenciler birbirinden ilginç projelerini davetlilere tanıttı. En çok ilgi çeken proje ise 11. sınıf öğrencisi Hilal Bozkurt’un koordinesinde arkadaşları 9. sınıf öğrencisi Hayal Tanlı ve 10. sınıf öğrencisi Gökhan Gönder ile birlikte hazırladığı, "Evlilik programlarının Türk toplumuna etkisi" projesi oldu. 3 öğrenci özellikle okuldan eve gittikleri zamanlarda annelerin ve diğer akrabalarının televizyonda yayınlanan evlilik programlarını sürekli izledikleri hem de tepki gösterdiklerini gözlemledi. Öğrenciler proje sergisi açılacağı bilgisi gelincede bu durumu ortaya koymak için evlilik programlarının Türk aile yapısına ne gibi bir etki yaptığını ortaya koymak için 100 kişiyle yüz yüze görüşerek bir anket çalışması başlattı. Lise öğrencileri Adana’da yaşayan her kesimin görüşünü ortaya koyabilmek için farklı kesimlerden 100 kişiyle yüz yüze görüştü. Bu görüşmede öğrenciler halka çeşitli sorular yöneltti. Vatandaşlar öğrencilerin yönelttiği "Evlilik programları vasıtasıyla yapılan evlilikleri güvenilir buluyor musunuz" sorusuna ankete katılanların yüzde 60’ı hayır, yüzde 40’ı kısmen cevabını verdi. "Programların içeriği konuya uygunluk gösteriyor mu" sorusuna ise vatandaşların yüzde 20’si evet, yüzde 30’u hayır, yüzde 50’si ise kısmen cevabını verdi. Vatandaşlar "Programda yer alan öğeler toplumsal değerlerimize paralellik gösteriyor mu" sorusuna ise yüzde 25 evet, yüzde 25 kısmen, yüzde 50 hayır dedi. "Evlilik programlarına çıkmayı düşünür müydünüz" sorusuna ise vatandaşların yüzde 100’ü hayır yanıtını verdi. "Sizce bu programlar sayesinde evlenenler uzun süre mutluluk sürdürebilir mi" sorusuna ise vatandaşlar yüzde 15 evet, yüzde 35 kısmen, yüzde 50 hayır yanıtını aldı. "Sizce bu programlar neden bu kadar çok izleniyor" sorusuna ise vatandaşların yüzde 60’ı meraktan, yüzde 20’si mahremiyetin deşifre edilmesinden, yüzde 20’si ise eğlenceli bulduğundan izlediğini söyledi. "Evlilik programına çıkanların sağlıklı düşünme yeteneğine sahip olduklarını düşünüyor musunuz" sorusuna ise vatandaşların yüzde 60’ı hayır yüzde 40’ı ise kısmen yanıtını verdi. "Evlilik programlarının toplumu olumlu yanları olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna ise yüzde 65’i hayır, yüzde 25’i kısmen yüzde 10’u evet yanıtını verdi. "Evlilik programlarının topluma olumsuz yanları olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna ise yüzde 55 evet, yüzde 35 kısmen, yüzde 10 ise hayır çıktı. "Bu programlarla ilgili olumlu ya da olumsuz duygularınızı paylaşır mısınız" sorusuna ise vatandaşlar topluma yanlış örnek oluşturduğunu, şov amaçlı olduğunu, reyting uğruna mahremiyet ve çelişkinin bir başarı gibi ortaya konulduğunu dile getirdi.
Anketi düzenleyen öğrencilerden Hilal Bozkurt, ankette çıkan sonuçta da olduğu gibi toplumun büyük bir kısmının evlilik programlarına karşı olduğunu belirterek, "Evlilik programlarının etkisini zararlı buluyoruz çünkü insanlar eğlence için izliyorlar. Sağlıklı düşünen bir insan oraya çıkmaz, bir insan kötüyse bile orada kendini iyi tanıtabilir. Yaptığımız anketlerde evlilik programlarını kimse güvenilir bulmuyor. Evlilik ciddi bir müessese olduğu için kimse oraya ciddi bir şekilde gelmiyor daha çok para için geliyorlar. İzlediğimiz zaman en küçük bir şeyde kavga ediyorlar kavga olduğu içinde insanların daha çok dikkatini çekiyor ve toplum olarak bu programı herkes izliyor. Özellikle kadınlar izledikleri için evde yemek bile yapamayanlar olabiliyor sürekli ekran başında oldukları için. 19-20 yaşındaki insanlara bence hiç gerek yok bu programlara çıkmasına ve orada 4 yıl kalanlar var talip gelmedi diye, bence bu çok saçma zaten çevresinde insanlar vardır. 20 yaşında bir insanı uygun görmüyorum ben. Anket yaptık 100 kişiye sorduk öncelikle üniversite sonra sokağa indik, evlilik programlarına katılır mısınız diye sorduğumuzda 100 kişinin tamamı ’hayır’ dedi. Güvenli buluyor musunuz diye sorduğumuzda yüzde 60 ’hayır’ cevabını verdi. İleride mutlu olabilir misiniz diye sorduğumuzda ’hayır’ cevabını aldık" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.