Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Liseli Öğrencilerden Organik Diş Macunu

Adana’da lise öğrencileri, cevizin yeşil kabuğunu yakıp, bal ve nane aromasıyla karıştırıp organik diş macunu üretti.Kurttepe Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Tübitak Bilim Fuarı sergisi açılışı yapıldı. Sergide öğrenciler birbirinden...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adana’da lise öğrencileri, cevizin yeşil kabuğunu yakıp, bal ve nane aromasıyla karıştırıp organik diş macunu üretti.
Kurttepe Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Tübitak Bilim Fuarı sergisi açılışı yapıldı. Sergide öğrenciler birbirinden ilginç projeleri ziyaretçilerin izlenimine sundu. Bu projelerden en çok dikkat çeken ise 10. sınıf öğrencisi Yusuf Doğruyol ile 9. sınıf öğrencisi Dündar Can Akkurt’un yaptığı organik diş macunu oldu. Yusuf Doğruyol, dünya genelinde kullanılan diş macunlarının çok sayıda kimyasal içerdiğini belirterek, "Bu kimyasallar insan vücuduna zararlı. İçerisinde sülfat gibi maddeler var bunlar temizlik ürünleri içerisinde kullanılıyor ve biz insanların dişlerini bu maddelerle fırçalamasını istemiyoruz. Ülkemizde bu diş macunlarının kullanılmasını istemiyoruz bu yüzden kendimiz doğal diş macunu ürettik" dedi.
Bu macunu üretirken büyüklerden de faydalandıklarına dikkat çeken Doğruyol şunları kaydetti:
"Büyüklere önceden dişlerinizi nasıl beyazlattınız diye sorduk, onlar da ’cevizin yeşil kabuğunu kullanarak’ dediler. Biz de buradan yola çıkarak cevizin yeşil kabuğuyla dişleri beyazlatmayı hedefledik ve cevizin sert kabuğunu yakarak kül elde ettik ve külü bal ve nane yağı aroması ile karıştırdık. Böylece diş macunu elde ettik."
Diş macununun kullanılabilirliğini test etmek için bir deney yaptığını belirten Doğruyol, "3 adet yumurtayı çay, kahve ve sigara dumanı içerisine bıraktık ve 2 gün sonra çıkardık. Çıkarttığımız yumurtaların kabuğu tamamen sarardı. Bu sararan yumurtaları hazırladığımız diş macunu ile günde 2 defa olmak üzere 5 gün boyunca fırçaladık ve yumurtalarda beyazlaşma görüldü" diye konuştu.
Yusuf Doğruyol projeyle ceviz kabuklarını da değerlendirmek istediklerini, ceviz kabuğunun ülkemizde sanayi alanında da kullanılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.