Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurbanlık yatırmanın püf noktası

Veteriner Hekim Şerif Ali Karanfil, kurbanlık hayvanları eziyet edilmeden yatırmanın püf noktalarını anlattı. Yarım tona yakın kurbanlıkları bir ip yardımı ile tek başına yatıran ve kurbanın yatırılması sırasında yaşanacak kazaların...

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2016 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2016 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kurbanlık yatırmanın püf noktası
Veteriner Hekim Şerif Ali Karanfil, kurbanlık hayvanları eziyet edilmeden yatırmanın püf noktalarını anlattı. Yarım tona yakın kurbanlıkları bir ip yardımı ile tek başına yatıran ve kurbanın yatırılması sırasında yaşanacak kazaların engellenmesi için ’rölef’ tekniğini öneren Karanfil, “Bu yöntem ’Kurban Bayramı’nda hayvanlara eziyet çektiriliyor’ şeklindeki tepkilerin de önüne geçmiş oluyor” dedi.
Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvana eziyet çektirmeden yatırmanın püf noktalarını anlattı. Karanfil, hayvanı en iyi şekilde yatırma tekniğinin Alman ’rölef’ tekniği olduğunu söyledi.
Karanfil, rölef yöntemi ile hayvanın eziyet çekmediğini ve bir kişinin hayvanı rahatlıkla yere yatırabildiğini belirterek, "Kurban malum senede bir kez kesildiği için hayvanı yatırmayla ilgili vatandaşlarımız sorun yaşayabilirler. Tekniğini de bilmedikleri için istenmeyen kazalar yaşanabiliyor. Büyükbaş hayvanların yatırılma tekniklerinden bahsedip en kolay şeklini uygulamalı bir şekilde gösteriyoruz. Bununla kazaların önüne geçilmesini ve hayvanın daha az acı çekmesini ayrıca etin de daha kaliteli çıkmasını amaçlıyoruz. Hayvana en az eziyet verecek şekilde yatırmalıyız. En doğru olan ve Almanların bulduğu rölef tekniği. Bize 5 - 6 metre uzunluğunda bir ip gerekiyor. Öncelikle hayvanımızın başını sabit bir noktaya bağlayacağız ki kaçma hadisesi yaşanmasın. İlk düğümümüzü boynuzları arasından geçirerek yapıyoruz. Boyundan bir halka çekiyoruz. İpi göğüsten geçiriyoruz. Üç halkayı oluşturduktan sonra hayvanın arkasına geçip ipi çekiyoruz. Hayvan kendisi yatıyor. İp çekildikçe hayvan daraldığını düşünüyor ve kendiliğinden yatıyor. Bir eziyetsiz bir yöntem. Kırık ya da çıkık olmaz. Avrupa Birliği’nin hayvan refahı dediği, kurbanda hayvanlara eziyet çektiriliyor dediği duruma da engel olunmuş oluyor" diye konuştu.
Şerif Ali Karanfil teknikler ile ilgili kısa bilgi verdikten sonra hayvan pazarında kurban satıcılarına rölef yatırma tekniğini uygulamalı bir şekilde gösterdi. Hayvan pazarına gelenler kolay bir şekilde hayvanı yere yatırma taktiğinin çok iyi olduğunu söylediler.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.