Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurbanlık alacaklara uyarı

TEKİRDAĞ (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürlüğü Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevkleri hakkında uyarıda bulundu.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürlüğü, belirlenen kurallar dışında Trakya’ya...

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2016 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2016 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kurbanlık alacaklara uyarı
TEKİRDAĞ (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürlüğü Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevkleri hakkında uyarıda bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürlüğü, belirlenen kurallar dışında Trakya’ya şap hastalığına duyarlı canlı hayvan sevkine izin verilmeyeceği ve Anadolu’dan şap hastalığından ari bölge olan Trakya’ya şap hastalığına duyarlı hayvan sevklerinin OIE kuralları çerçevesinde yapılacağını bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere Trakya’nın şap hastalığından aşılı arilik statüsü kazanması için Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar neticesinde hastalık kontrol altına alınmış, 2007 yılı Kasım ayından itibaren de Trakya’da şap hastalığı görülmemiş ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı’nın (OIE) 2010 yılı Genel Kurulunda Trakya’nın Şap hastalığından aşılı ariliği kabul edilmiştir. Bakanlığımızca elde edilen bu başarının kazanılması kadar sürdürülebilmesi de çok önemsenmektedir. Bu nedenle 2010/7, 2010/13 ve 2013/16 nolu Genelgelerle Trakya’ya yapılabilecek şap hastalığına duyarlı canlı hayvan (Çift Tırnaklı Hayvanlar) sevkleri için kurallar belirlenmiş olup, söz konusu kurallar dışında Trakya’ya şap hastalığına duyarlı canlı hayvan sevkine izin verilmemektedir" denildi.
"Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır"
Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisinin bulunmaması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. Hayvanların bulunduğu işletmenin 10 kilometre çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı (Şap Enstitüsü Müdürlüğü) ve sonuçlar negatif olmalıdır. Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamış olmalıdır. Hayvanların sevkleri yetkilendirilmiş Resmi Veteriner Hekimler tarafından yapılacak ve sevk için Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu, Aşılama Serumlama Makbuzu, Dezenfeksiyon Belgesi ve Trakya’ya Hayvan Nakilleri Takip Formundan oluşan sevk belgeleri hazırlanacaktır. Yukarıdaki şartları yerine getirerek Trakya’ya Şap hastalığına duyarlı canlı hayvan getirmiş olan hayvan sahipleri, 7 gün içerisinde belgeleriyle birlikte bağlı olduğu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirimde bulunarak, hayvanlarının Türkiye’de kendi işletmelerine naklini sağlayacaklardır" ifadeleri kaydedildi.
"Belgesiz hayvan getirenlere ceza"
Trakya’nın şap hastalığından aşılı arilik statüsünün korunabilmesinde hayvan hareketleri kontrolünün önemli bir yer tuttuğu bildirilen açıklamada "Belirtilen şartlara uymaksızın belgesiz olarak bölgemize şap hastalığına duyarlı hayvan sevk edilmesi durumunda ‘Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik’, ‘Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları İle Mücadelede Uygulanacak Genel Hükümlere İlişkin Yönetmelik’ ve ‘Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi’ hükümleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda belgesiz olarak getirildiği tespit edilen canlı hayvanlar için sahiplerine hayvan başına sığır cinsi hayvanlar için 462 TL, koyun ve keçi türü hayvanlar için 73 TL, nakil vasıtası sahiplerine araç başına bin 544 TL idari para cezası uygulanır ve hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın kesimhanede kestirilir" denildi.
"Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar"
Kurbanlık hayvan alımlarında, vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyle sıralandı:
"Veteriner Sağlık Raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan, küpesi bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.