Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köylünün su sorunu güneş panelleriyle çözüme kavuştu

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyünde yaşanan su sıkıntısı, Van Gölü kıyısına kurulan güneş panellerinden elde edilen elektrikle çözüme kavuşturuldu.Yaklaşık 250 bin TL’ye mal olan 4 yıl içinde kendi kendini amorti...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2017 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2017 09:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Köylünün su sorunu güneş panelleriyle çözüme kavuştu

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyünde yaşanan su sıkıntısı, Van Gölü kıyısına kurulan güneş panellerinden elde edilen elektrikle çözüme kavuşturuldu.

Yaklaşık 250 bin TL’ye mal olan 4 yıl içinde kendi kendini amorti edecek olan güneş enerjisi panellerini yerinde inceleyen Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, terfi sistemiyle içme suyunu karşılayan köylünün cebinden aylık 5 bin TL gibi bir rakamın çıktığını ifade etti. Sistemin 25 gün önce faaliyete alındığını söyleyen Vali Ustaoğlu, "Bugün çok güzel bir hizmet için bir araya geldik. Tatvan ilçemize bağlı Sarıkum köyümüz yıllardır içme suyu problemi çeken ve sondajla içme suyunu karşılayan bir köydü. Tabi bunun enerji maliyeti çok yüksekti. Bu anlamda köyümüzün ekonomik olarak bunu kaldıracak gücü yok. Aylık ortalama 5 bin TL gibi enerji sarfiyatı oluyordu. İki tane depoya terfili sistemle suyun basılmasının enerji maliyeti de maalesef çok yüksekti. İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliğinin imkanları seferber edilerek güneş panelleri köyümüzün içme suyunun giderilmesi adına güzel bir çalışmayı yaklaşık 25 gün önce faaliyete soktuk. 25 gündür faaliyete geçen bu sistemle günlük ortalama 200 kilowatt enerji üretimi yapılıyor. Bu sistem ilimiz açısından da örnek bir uygulama oldu. Bu bölgede 8 tane köyümüzde terfili sistemle içme suyu ihtiyacını karşılıyoruz" dedi.

Van Gölü havzasının çok verimli bir toprağa sahip olduğunu sözlerine ekleyen Ustaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Gerçekten şu an hesaplarımıza göre terfili sistemle devam etmiş olsaydık, yıllık köylünün cebinden çıkan 60-70 bin TL masraf olacaktı. Bu da demektir ki yaklaşık 4 yıl içinde bu kurulan tesisle bunu amorti etmiş oluyoruz. Van Gölü havzası çok verimli ve potansiyeli yüksek arazilerimizdir. Çiftçilerimizin maalesef en fazla sıkıntısı da sulamadaki enerji maliyetlerinin ve girdilerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu örnek uygulama ile devamında da inşallah gerek içme suyu anlamında gerekse de tarımsal amaçlı sulamada kullanılmasına yönelik bir takım çalışmalarımız olacak. Tabi özellikle tarımsal amaçlı sulamada vatandaşlarımızın kendi arasında koordinasyon ve işbirliğinin olması lazım. Bunun adı kooperatifleşme veya birlik olur. Çünkü tek başına her bir üreticimizin böyle bir maliyeti üstlenmesi zor olur. Ama içme suyu anlamında yaptığımız bu örnek uygulama, tarımsal sulamada da çok ciddi katkı sağlayacaktır. Bu konuda da inşallah çalışmalarımız olacak. Potansiyeli güçlü olan köylerimizi belli bir yapı altında toplayabilirsek, tarımsal anlamda da katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.