Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Korkut Özal’ın yıllar önce yaptığı "başkanlık sistemi" yorumu

İstanbul’da geçen yıl 87 yaşında hayatını kaybeden Korkut Özal’ın 1998 yılında verdiği bir röportajında “Türkiye’de yapılması gereken yapısal değişim; başkanlık sisteminin getirilmesidir” şeklindeki sözlerine bir kitapta yer verildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2017 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2017 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

İstanbul’da geçen yıl 87 yaşında hayatını kaybeden Korkut Özal’ın 1998 yılında verdiği bir röportajında “Türkiye’de yapılması gereken yapısal değişim; başkanlık sisteminin getirilmesidir” şeklindeki sözlerine bir kitapta yer verildi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Tokat Şube Müdürü Çetin Oranlı’nın, 20 yıla yakın bir süre içerisinde Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu, Korkut Özal, Kamran İnan, Sefa Odabaşı gibi isimlerle yaptığı söyleşilere yer verdiği kitabı yayınlandı. Kitapta yayınlanan söyleşiler arasında 1998 yılında Korkut Özal’ın vermiş olduğu röportajındaki açıklamaları dikkat çekti. Seçilenlerin halka karşı sorumluluklarını hissedebilmeleri için halk tarafından belirlenmesi gerektiğine açıklamalarında yer veren Özal’ın, “Sözün Ardı” kitabında başkanlık sistemi ile ilgili olarak şu şekildeki açıklamalarına yer verildi:

“Dördüncü yapısal değişim; başkanlık sisteminin getirilmesidir. Bu başkanlık sistemini üç yerde uygulayabilirsiniz: Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanlığı, belediye başkanlığı, valilik ve kaymakamlık seçimlerinde. İşte Türkiye’nin gerçekten demokratikleşmesi, çağdaşlaşması, özgürleşmesi, önünün açılması, insanların motive edilmesi böyle bir altyapı ile mümkün olur. Yeniden yapılanma, bu dediğimiz dört önemli değişimi yaparak, Türkiye’ye bir dinamizm kazandırılması amaçlamaktadır.”

“Türkiye’nin en büyük sorunu ‘bana ne’ hastalığı”

2000 yılında Merhum Vali Yazıcıoğlu’nun vermiş olduğu röportajında ilk icraatının cadde açmak olduğu, kaymakamlık döneminde ise Ağrı’nın Hamur ilçesine tuvalet yaptırmalarından dolayı takdirname aldığı ifadelerine yer verildi. Vali Yazıoğlu’nun Tokat Valiliği dönemlerinde ise adının 4. Murat’a çıktığı, “alkole hayır” kampanyaları düzenlediği şeklindeki açıklamalarının yanı sıra “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna “Türkiye’nin en önemli sorunu ‘bana ne hastalığı’dır. 7 yaşından 70 yaşına herkes bana ne diyor” şeklindeki cevapları dikkat çekiyor.

BİK Tokat Şubesi Müdürü Çetin Oranlı, 20 yıla yakın zaman dilimi içerisinde yaptığımız söyleşilerden; zamanın ruhunu taşıyan, ses getiren, sınırları aşıp hem o gün, hem de gelecek için önemli mesajlar içerenleri seçmek durumunda kaldığını ifade ederek, "Elbette bu seçimi yapmak hiç de kolay olmadı. İmkân bulunması halinde bu kitabın dışında kalan söyleşileri de başka çalışmalarımda toplamak arzusundayım. Söyleşi yaptığımız isimlerden Recep Yazıcıoğlu, Kâmran İnan, Korkut Özal, Sefa Odabaşı gibi değerli insanlar ne yazık ki bugün aramızda değil. Bu vesileyle fikirleri ile bize yol gösteren bu değerli insanları rahmetle, saygıyla anıyorum” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.