Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konya, Üniversite-sanayi İşbirliğiyle Türkiye’de Bir İlke İmza Attı

Kendi yürür 4 sıra silaj makinesi Türkiye’de ilk kez üniversite-sanayi işbirliğiyle Konya’da üretildi.Teknokent, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, Selçuk Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 16:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kendi yürür 4 sıra silaj makinesi Türkiye’de ilk kez üniversite-sanayi işbirliğiyle Konya’da üretildi.
Teknokent, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü ile Mofem Makine’nin ortaklaşa yürüttüğü ve Ar-ge projesiyle TÜBİTAK tarafından desteklenen proje başarıyla tamamlandı. NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, projenin son halini yerinde inceledi. Proje Danışmanı NEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tınkır, kendi yürür 4 sıra silaj makinesinin Türkiye’de ilk kez Konya’da imal edildiğini, 2014’te başlayan çalışmaların iki yılda başarıyla tamamlandığını belirtti.
Projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini kaydeden Tınkır, iki yılda Ar-ge çalışmalarını, teknik hesaplamalarını ve imalatını gerçekleştirdiklerini dile getirerek “Bu proje ile KOBİ’lerin de üniversite-sanayi işbirliği sayesinde Ar-ge yapabileceğini göstermiş olduk” dedi.
YENİ PROJE 6 SIRALI SİLAJ MAKİNASI
SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ali Yavuz Şeflek de, üniversite-sanayi işbirliğinde yapılan örnek projenin detayları hakkında bilgi verdi. Makinenin 4 sıra iş genişliğinde mısır; diğer yonca, fiğ gibi yem bitkilerinin de 3 metre iş genişliğinde silajını yapabildiğini ifade eden Şeflek, yeni projeleri de hayata geçirmeyi düşündüklerini vurguladı. Şeflek, yeni projelerinin de 6 sıralı bir makine imalatı olduğunu ifade etti.
Firma Genel Müdürü Feyzullah Özdemir de, üniversite-sanayi işbirliği ile ileri yıllarda daha iyi işler yapacaklarını, Türk çiftçisi için daha önce yapılmayan bir makineyi yapmanın da çok gurur verici olduğunu söyledi.
“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE BAŞARILMAYACAK BİR ŞEY YOK”
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, tarım makinelerinde Konya’nın bir marka olduğunu kaydederek, “Konya’nın bu süreçteki öncülüğünü sürdürmesi için yeniliklere ihtiyaç var. Yenilikleri geliştirmede de üniversitelerimiz Konya sanayi ile işbirliği içinde üzerine düşen görevi yapmakta. Üniversitelerin beraber işbirliği içinde olması ve sanayimizi de ikna ederek kısa sürede başarıya ulaşması çok önemli” dedi. Şeker, Ar-genin her zaman kısa sürede sonuç vermeyeceğini, bu konuda devlet fonlarından istifade ederek sabırla ülkenin ihtiyaç duyduğu bilimsel çalışmaları yapmanın önemli olduğunu belirterek, üniversite-sanayi işbirliğinde başarılamayacak bir şeyin olmadığına dikkat çekti.
Ziyaret, heyetin fabrikada incelemelerde bulunmasının ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.