Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konutların yüzde 57’si çok riskli, yüzde 5’i risksiz çıktı

İzmir’de, Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi, 6 yılda 11 bin 739 konutu depreme karşı risk analizi testinden geçirerek, gerekli önlemlerin alınması için vatandaşları uyardı, çözümü için yönlendirmelerde bulundu. Buna göre analiz...

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2016 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2016 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Konutların yüzde 57’si çok riskli, yüzde 5’i risksiz çıktı
İzmir’de, Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi, 6 yılda 11 bin 739 konutu depreme karşı risk analizi testinden geçirerek, gerekli önlemlerin alınması için vatandaşları uyardı, çözümü için yönlendirmelerde bulundu. Buna göre analiz edilen yapıların yüzde 57’si çok riskli çıkarken, sadece yüzde 5’i risksiz yapı olarak değerlendirildi.
Birinci derece deprem bölgesi olan İzmir’de binaların depreme dayanıklılığını 2009 yılının sonlarında kurduğu deprem etüt merkeziyle test etmeye başlayan Bayraklı Belediyesi, 6 yılda binlerce konutu kontrol etti. Bayraklı Belediyesi Osmangazi Hizmet Binasında konuşlanan ve kentin farklı noktalarından gelen müracaatları da değerlendiren ekipler, bugüne kadar 11 bin 739 konutu testten geçirdi. Depreme dayanıklılık testinden geçirilen binaların yüzde 57’si çok riskli, yüzde 38’i az riskli, yüzde 5’i ise risksiz yapı olarak değerlendirildi. Test sonrası hazırlanan raporlarla da vatandaşlar bilgilendirilirken, ayrıca riskli yapıların sahipleri Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM)’a yönlendiriliyor.
Vatandaş memnun
Deprem sonrasında ortaya çıkacak olası bir acı tabloyu değiştirebilmek, can ve mal kayıplarını en aza indirebilmek için konut sahiplerini aynı zamanda bilgilendiren belediye ekipleri, çeşitli broşürler, afişler, seminer, konferans ve panellerle de deprem konusunda farkındalık oluşturuyor. Özellikle gecekondu mahallelerinde oturan vatandaşlar ve yeni ev alacakların test yaptırmak için müracaat ettiği deprem etüt merkezi, vatandaşlardan tam not alıyor.
İzmir’de bir ilk
İzmir’de vatandaşların artık deprem konusunu daha ciddiye aldığını belirten Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Bünyemizde Deprem Etüt Merkezi kurarak bir ilkin imza attık. Bu merkez sadece Bayraklı’ya değil İzmir’e de hizmet ediyor. Arkadaşlarımız farklı ilçelerden gelen yüzlerce başvuruya yanıt verdi. Riskli yapıları test ederek, vatandaşları yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdi. Konusunda uzman ekiplerimizin incelemesi sonrasında risk raporu verdiğimiz bina sahiplerini Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne yönlendiriyoruz. Önemli olan deprem olmadan gerekli önlemleri almak” dedi.
Deprem gerçeği konulu toplantı
Öte yandan Bayraklı Belediyesi 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde “Deprem gerçeği” konulu bir eğitim toplantısı düzenleyecek. Seminer, saat 19.00’da Postacılar Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleşecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.