Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kömür bu sene el yakmayacak

Eskişehir’de kömür satışı yapan firma yetkilisi Besim Gül, yaklaşan kış mevsimi öncesi fiyatlarda geçen seneye göre artış olmadığını söyledi.Kış mevsiminin kendisini hissettirmesiyle birlikte, vatandaşların yakıt alışverişi de...

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2016 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2016 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eskişehir’de kömür satışı yapan firma yetkilisi Besim Gül, yaklaşan kış mevsimi öncesi fiyatlarda geçen seneye göre artış olmadığını söyledi.
Kış mevsiminin kendisini hissettirmesiyle birlikte, vatandaşların yakıt alışverişi de hızlandı. Doğalgazdan daha fazla ısı verdiği gerekçesiyle halen kış aylarında kullanılan kömürün fiyatında ise artış olmadı. Eskişehir’de kömür satışı yapan firmanın yetkilisi Besim Gül, vatandaşların kömür alışverişlerini şimdiden tamamlamalarını tavsiye etti.
Dolara bağlı olarak kömür fiyatlarında bazen dalgalanmaların olduğunu söyleyen Besim Gül, dikkate alınacak bir değişikliğin olmadığını aktardı. Vatandaşları kar yağmadan kömür almaya davet eden Gül, "Bu sene fiyatlarda fazla bir yükseliş yok. Dolar kuru bazında fiyatlar bazen yükselse de eski fiyatına geri iniyor. Dikkate alınacak kadar fazla bir artış yok. Fiyatlarda pek fazla düşüş olmaz, dünya ekonomisi oynadığı sürece fiyatlar olduğu yerlerde seyreder. Vatandaşlar kömürü şimdiden alırsa depolarına daha rahat koyabilirler. Islak ve çamur gibi olumsuz koşullar ile karşılaşmazlar. Kalite olarak da kullanımına bağlı, kaloriferde kelle, sobada portakal, kuzine tipi kovalı sobalarda ise ceviz kömür kullanılırsa daha verimli olur" dedi.
"Kolaylık açısından doğalgaza döndük"
Doğalgaz sonrası kömürde çok fazla bir düşüşün yaşanmadığına dikkat çeken Gül, sobalardaki yanlış tüketimin olduğunu aktardı. Gül, "Şuanda satışlarda fazla bir düşüş yok ama köy tabir ettiğimiz mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın büyük kısmı kent merkezinde yaşıyor. Şehir merkezinin çoğunluğunda da zaten doğalgaz kullanıldığı için, mahallelerde kalan diğer kısım kömür kullanmaya devam ediyor. Doğalgaz zaten ister istemez bütün semtlere girdi. Kullanım açısından temiz, temizlik açısından da daha rahat. Bunun yanı sıra 24 saat sıcak su gibi imkanlar kömürün önüne geçti. Ama illaki kömür kullanımı devam edecektir. Sadece yüzdelere bakıldığı zaman biraz düşüş yaşanacaktır. Şimdiki kömürlerin saklanması da rahat. Erimez ve toz olmaz. Önceden kömürlerde erime olurdu, şimdiki ithal kömürlerde böyle bir durum söz konusu değil. İstenildiği yere konulabilir. Islansa dahi bir şey olmaz, istenildiği yerde ve koşullarsa saklanabilir. Sobalarda kömürün kullanılması bizde genellikle yanlış oluyor. Önce odunu yakarız, ardından kömür atarız. Aslında kömürü doğru yakma şekli öyle değildir. Sobaya önce kömür, üstüne de odun atılması gerekir. Bu şekilde yanma açısından daha yüksek verim elde edilir. Ama vatandaşlarımız eskiden beri geleneklerimize bağlı olaraktan ‘odunu yakarız, üstüne kömürü atarız’ diye düşünüyorlar. Burada da kömür yönünden biraz olumsuz şartlar meydana çıkabiliyor. Bu sefer de ‘kömür yanmadı’ diye bizlere tepki gösterebiliyorlar. Kömürün yanmaması, tamamen kullanım hatasından kaynaklanıyor. Kömürün yanmamasındaki bir diğer etken ise bacanın tıkalı olması. Her yıl kışa girmeden önce boruların temizlenmesi lazım. Temiz olduğu sürece kömürden korkulacak hiçbir şey yoktur. Doğalgaza nazaran da yüzde 70 ısı fazlalığı sağlıyor. Ama kolaylık açısından doğalgaza döndük" şeklinde konuştu.
"Geçen seneki fiyatlara göre bu sene daha düşük"
Kömür satın almaya gelen vatandaşlardan Hayati Arslan ise fiyatların geçen seneye göre daha düşük olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Geçen seneki fiyatlara göre bu sene daha düşük. Geçen sene bir buçuk ton kömür almıştım, bu sene bir ton kömür almayı düşünüyorum. Kömürün kalorisi doğalgaza nazaran daha yüksek olduğu için, masrafı da daha düşük oluyor. bu sebeplerden dolayı kömür kullanmayı tercih ediyorum. Bacaları her sene temizlemek gerekiyor. kömürü yakmadan önce bacaları temizliyoruz. O zaman kömür daha rahat bir şekilde yanıyor. Böylelikle ısıya daha fazla elde ediyoruz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.