Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Klima kullanımı elektrik faturalarını ne kadar etkiler?

Klima kullanımı elektrik faturalarını ne kadar etkiler?

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2020 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2020 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Klima kullanımı elektrik faturalarını ne kadar etkiler?

Sembol İklimlendirme A.Ş. Enerji Sistemleri Mühendisi ben Merve Şenişler İpek bu yazımda “Klima kullanımı elektrik faturalarını ne kadar etkiler, tasarruf için neler yapabiliriz? ” ve “Evin ideal sıcaklık ve nem oranı ne olmalı?“ sorunlarını yanıtlayacağım.

Klima kullanımı elektrik faturalarını ne kadar etkiler, tasarruf için neler yapabiliriz?

Klimanın elektrik faturasını ne kadar etkileyeceği tamamen kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Örneğin; soğutmada çok düşük iç ortam sıcaklıklarıyla çalışmak, ısıtmada çok yüksek iç ortam sıcaklıklarıyla çalışmak klimanızın çok daha fazla enerji tüketmesine sebep olacaktır.

Benzer şekilde klimanızın bulunduğu bölgenin dış ortam sıcaklıkları da enerji kullanımını etkileyen bir başka unsurdur. Klimayı gece yatarken kapatıp kapatmadığınız, timer (zamanlayıcı) özelliğini kullanıp kullanmadığınız, ekonomik mod özelliğini kullanıp kullanmadığınız bu noktada elektrik faturaları açısından çok etkileyici olacaktır.

Üreticiler açısından bir klimanın elektrik faturasını ne kadar etkileyeceği çok fazla değişken olması sebebiyle aslında söylemesi çok kolay olan bir konu değildir. Şuan piyasada A, A+, A++ ve A+++ sınıfı enerji verimliliğine sahip klimalar bulunmaktadır. Bu noktada karşılaştırma yapmak açısından kullanıcıların bir klima alırken SEER ve SCOP değerlerine dikkat etmesini tavsiye ediyoruz. SEER değeri soğutmadaki enerji verimliliği anlamına gelir ve SEER değeri ne kadar yüksekse klimanız soğutmada o kadar verimli çalışıyor demektir. Benzer olarak SCOP değeri ısıtmadaki enerji verimliliği anlamına gelir ve değeri ne kadar yüksekse klimanız ısıtmada o kadar verimli çalışıyor anlamına gelir.

Biz 10.000 btu/h Toshiba Seiya serimizde sezonluk 104 kw/h elektrik tüketimine sahibiz dolayısıyla karşılaştırma yapmak açısından söylersek 10.000 btu/h lık Toshiba Seiya serimiz bir ampul kadar enerji tüketmektedir. Fakat yine belirtmek gerekir ki bu tamamen kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına, dış ortam ve iç ortam sıcaklıklarına bağlıdır.

Evin ideal sıcaklık ve nem oranı ne olmalı?

Çoğu uygulamada ideal ortam sıcaklığı olarak 24°C iç ortam sıcaklığı ve % 50 bağıl nem kabul edilmektedir. Biz kullanıcılarımıza ısıtmada 21-22°C iç ortam sıcaklığını, ısıtmada ise 24-25°C iç ortam sıcaklığını tavsiye ediyoruz.

Çoğu kullanıcımız örneğin soğutmada 18°C klimayı ayarladığında boyun ve bel ağrısı gibi şikayetleri olmaktadır. Bunun nedeni dış ortam ile iç ortam arasındaki yüksek sıcaklık farkından dolayı klimanın iç ortamda konforsuzluk hissi yaratmasıdır. Benzer şekilde 18 C ‘ ye set edilen bir klima yüksek enerji maliyetlerine sebebiyet verecektir. Dolayısıyla hem kışın hem yazın ideal şartlarda ayarlanan bir klima size konfor ve enerji tasarrufunu aynı anda sunacaktır.

www.semboliklimlendirme.com

Merve Şenişler İpek

Enerji Sistemleri Mühendisi

Sembol İklimlendirme A.Ş.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.