Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KKTC’de 23 Nisan coşkusu

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı", KKTC’de coşkuyla kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2018 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2018 14:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı", KKTC’de coşkuyla kutlandı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da coşkuyla kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde ilk tören Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Anıta çelenkler sunularak, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. 20. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ne katılan öğrencilerin kortej yürüyüşü ile kutlamalar devam etti. Lefkoşa Çağlayan Park’ta yapılan törene KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit ve bazı milletvekilleri, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Erdoğan Çelebi, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile çok sayıda öğrenci ve aileleri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit, yaptı. Özyiğit, şu ifadelere yer verdi:

“Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’dan çıktığı yolda Ankara’ya ulaşmış ve Kurtuluş Savaşı’nı yönetmek için Türkiye Büyük Millet Meclisini 98 yıl önce tam bugün kurmuştur. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra en büyük eserimdir dediği Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk, ardından uzun yıllar geri bıraktırılmış bir ulusu bir halkı muhasır medeniyetler seviyesine, çağdaş uluslar seviyesine yükseltmek için bir dizi devrimler yapmıştır. İşte o ilke ve devrimleri sömürge döneminde olmasına rağmen Kıbrıs Türk toplumu da benimsemiş, kendi inanç ve devrimlerini o günlerden bugünlere kadar taşıma becerisi göstermiştir. Hiç kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk, daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisini kurduğu günün sadece Türk çocuklarına değil bize göre dünya çocuklarına armağan etmiştir. Ve bir önemli anlamlı ilkesini kendimize şiyar edindik; "Yurtta barış, dünyada barış." İşte en önde duran bir grup çocuğumuz var, farklı ülkelerden gelen çocuklar ile bizim çocuklarımız ile bir arada el ele kol kolla. İşte Atatürk’ün ilke ve devrimlerini benimsiyorsak dünyayı bu şekilde yeniden kurgulamamız gerekir."

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılarak burada bir konuşma yaptı. Akıncı, çocukların bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında, böyle cıvıl cıvıl bir ortamda çocuklarla bir araya gelmekten mutlu olduğunu belirterek, “Çocuklar için barış ve huzur, özgür bir gelecek, daha iyi, daha kaliteli bir hayat istiyoruz. Bunun da koşullarını yaratmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de bıkmadan, usanmadan, çalışacağız” şeklinde konuştu.

Atatürk’ün 23 Nisan 1920’de Meclisi açtığını, Türkiye Büyük Millet Meclisinin temelinin buraya dayandığını söyleyen Akıncı, şöyle devam etti:

“Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı zafere götürürken Meclisle birlikte hareket etti. Yani halkıyla birlikte hareket etti. ‘Sadece ben varım, ben bu işi götürürüm’ demedi, o mücadele yıllarını Türk halkının bağırdan çıkan Meclisi ile birlikte götürdü. Bu son derece önemlidir. Ve böylesi bir günü Türk çocuklarıyla birlikte dünya çocuklarına da armağan etti.”

Mustafa Kemal’in misak-ı milli sınırlarını çizdiğini de hatırlatan Akıncı sözlerine şunları ekledi:

“Mustafa Kemal Atatürk, bu büyük mücadelesinin sonunda kendi doğduğu yer olan Selanik’i bile sınırların dışında tutma yürekliliğini gösterebilmiş. Büyük önder olma karakterini orada ortaya koyabilmiştir. Nerede durması gerektiğini bilebilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ü büyük yapan zaten budur. Bunu bir ilkenin uğruna yapmıştır. Savaştan sonra barışın da gerekli olduğunu, "yurtta barışın dünyada barışın" vazgeçilmez bir ilke olduğunun bilinci içinde bunu yapabilmiştir.”

Tören, konuk olarak KKTC’de bulunan çocukların halk oyunları gösterileriyle coşkulu şekilde devam etti. Çağlayan Park, çocuklara yönelik boya, çamur, resim aktivitelerine ev sahipliği yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.