Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kitso Başkanı Öndeş, Banka Müdürleriyle Bir Araya Geldi

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Kilis’teki resmi ve özel bankaların müdürleri ile bir toplantı yaparak, roketli saldırılar sonucu yaşanan krizin aşılması için görüşmelerde bulundu.Banka müdürleri...

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Kilis’teki resmi ve özel bankaların müdürleri ile bir toplantı yaparak, roketli saldırılar sonucu yaşanan krizin aşılması için görüşmelerde bulundu.
Banka müdürleri ile yaptığı toplantıda bir konuşma yapan KİTSO Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Suriye’de yaşanan savaş nedeni ile başta Kilis’in güvenliği olmak üzere ekonomisi de olumsuz etkilendiğini belirtti. Öndeş, “Bu süreç içerisinde 18 Ocak 2016 tarihinden 8 Mayıs 2016 tarihine kadar muhtelif zamanlarda Suriye sınırından Kilis’e toplam 74 adet Katyuşa Roketi atılmış, bu saldırılar sonucunda 22 hemşerimiz şehit olmuş, 83 hemşehrimiz yaralanmış ve birçok hemşehrimiz de maddi manevi zarara uğramıştır. En son 5 Mayıs 2016 tarihinde muhtelif zamanlarda atılan roketler Kilis’te panik yaşanmasına ve geçici de olsa insanların şehri boşaltmasına neden olmuştur. Bugün gelinen noktada İlimizin yaşadığı güvenlik sorununa bağlı olarak iş adamlarımızın, sanayicilerimizin, esnafımızın, yaşadığı sorunlar vardır. Esnaf, sanayici ve iş adamlarımızın durumunu kısaca özetlemek gerekirse, çek ve senetlerini ödeyemez, alacaklarını tahsil edemez, kredi alamaz ve alınan kredileri ödeyemez duruma gelmiştir. Bağlantıları ve siparişler iptal edilmektedir. İhracat edilen ürünlerde karşı tarafın yaptığı peşin ödemeler durdurulmuştur. Esnafımız siftahsız dükkan kapamaktadır. Piyasada büyük bir tedirginlik yaşanmaktadır. Yatırımlar durmuştur. Gayrimenkul alım satımları sıfır noktasındadır. Birçok alım taahhütlerinde geri dönüşler yaşanmakta, bağlantılar ve siparişler iptal edilmektedir. İhraç ürünlerinde karşı tarafın yaptığı peşin ödemeler durdurulmuştur. Esnafımız siftah yapmadan dükkan kapatmaktadır” dedi.
Yaşanan bu krizin etkisinin azaltılması, esnaf, sanayici ve iş adamlarının ayakta kalması ve istihdam sağlayabilmeleri için acil olarak ilave desteklere ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Öndeş, “Bu desteklerin başında piyasaya sıcak para sürülmesi ve ödenmesinde güçlük çekilen kredilerin ertelenmesi gelmektedir. Bu sebeple Maliye Bakanlığından tüm beyannamelerin verilme süresinin uzatılması, vergi indirimine gidilmesi ve ertelenmesi talebinde bulunduk. Bakanlıkça 1 Mart .2016 tarihinden itibaren Kilis’te yaşanan olayları Mücbir sebep sayarak tüm ödemeleri Ocak 2017 tarihine erteledi. Sanayici ve iş adamlarımızın son 3 yıl içerisindeki Sabit Yatırım Tutarı, Cirosu ve Kredi Borçlarından tutarı en fazla olan kalem esas alınarak 1 yıl ödemesiz 3 yıl vadeli faizsiz kredinin açılması esnaf, sanayici ve iş adamlarımızın rahatlatılması için Başbakanlık ve ilgili Bakanlıklardan talepte bulunduk. Ayrıca Kilis’te şubesi bulunan bankaların genel müdürlüklerinden de krizin etkisi geçinceye kadar kredi tahsilatlarının bir süre ertelenmesini veya yeniden yapılandırılmasını istedik" diye konuştu.
Öndeş, hür teşebbüsün unsurları firmaların ve bankaların ülke ekonomisinin olmazsa olmaz unsurları olduğunu ifade ederek, “Biri olmadan bir diğerinin yaşaması mümkün değildir. Hep birlikte yatırımlar yapılmakta, üretim, istihdam sağlanmakta ve birlikte kazanılmaktadır. Bir taraf kaybeder ise diğer tarafın da kaybetmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple zor günlerde sorunları hep birlikte göğüslemek ve yaşanan krizin altından hep birlikte kalkmak gerekmektedir. Şimdi fedakarlık ve dayanışma günüdür. Kilis ve Kilisliler bu günleri ve bu günlerde verilen destekleri asla unutmayacaktır. Kilis’te gelişen olağanüstü günleri hep birlikte yaşadık. Yaşanan olaylar her kesimde olduğu gibi iş dünyasında da korku, endişe ve moral bozukluğu yaratmıştır. Ama çok şükür devletimizin aldığı tedbirlerle 8 Mayıs 2016 tarihinden beri sakin bir süreç yaşamaktayız. Ümidimiz bu sürecin devam etmesi ve Kilis’imizin dolayısıyla ülkemizin bir saldırıya maruz kalmamasıdır. Bu huzur ortamı devam ederse kısa bir zaman içerisinde piyasaların yeniden düzeleceğini, eski canlılığına kavuşacağını beklemekteyiz. Bunun için sadece biraz zamana ihtiyacımız var. Bu süreci hep birlikte yönetmemiz, esnafımıza, iş adamlarımıza destek vermemiz ve piyasalara moral kazandırmamız gerekiyor. Bu aşamada sizlerden ricamız, genel müdürlüklerinize yazdığımız yazı doğrultusunda sizlerden mutlaka görüş alınacaktır. Bu konuda bizleri teyit etmeniz ve kredi ertelenmesi veya yapılandırılması hususunda destekleyici görüş bildirmenizdir. Bu konuda yapılabilecek veya yapabileceğiniz hususlarda teklifler sunmanızdır” diye konuştu.
Öndeş’in toplantısına KİTSO Yönetim Kurulu üyeleri, bankacılar, iş adamları ile KİTSO Genel Sekreteri Mehmet Murat Sakar da katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.