Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırkpınar davuluna ilk tokmak vuruldu, ilk zurna üflendi

Bu yıl 655’incisi gerçekleştirilecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri kapsamında davul zurna ekibi geleneği bozmayarak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Kırkpınar güreşlerinde görev yapacak 20 zurna, 20 davul...

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2016 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2016 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kırkpınar davuluna ilk tokmak vuruldu, ilk zurna üflendi
Bu yıl 655’incisi gerçekleştirilecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri kapsamında davul zurna ekibi geleneği bozmayarak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Kırkpınar güreşlerinde görev yapacak 20 zurna, 20 davul ve şeften oluşan 41 kişilik Kırkpınar Davul Zurna ekibi, geleneksel Kırkpınar’a davet turlarına Belediye Başkanı Recep Gürkan ile başladı.
Sabah saatlerinde Edirne Belediyesi önüne gelen davul zurna ekibi başkanı karşılayarak çiçek takdim etti. Belediye Başkanı Gürkan kendisini karşılayan ekibe teşekkür ederek, bahşiş verdi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar’da görev yapacak davul zurna ekibine hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Davul zurna ekibi Başkan Gürkan’a minik bir gösteri yaparak, ‘Bülbülüm altın kafeste’ parçasını çaldı.
Belediye Başkanı Gürkan, yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı’nın olduğunu belirterek, Kıbrıs’ta yaşayan yurttaşlara sevgi ve saygılarını ileterek yıldönümlerini kutladı. 655’inci Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin başladığını kaydeden Gürkan, “15 Temmuz akşamı ülkemizde yaşanan kanlı darbe girişimi nedeniyle Kırkpınar’ımızın şenlik bölümü olan festivalini bu yıl iptal etme kararı aldık. Kırkpınar’ın asıl çekirdeği yağlı güreşler, Türk milletinin ata sporu, dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu, UNESCO insanlığın somut olmayan kültür mirasında 2010’dan beri yer alan Kırkpınar yağlı güreşleri bu yıl hariç 654 yıldan beri yapılıyor. Hiçbir zaman hiçbir ortamda hiçbir gerekçeyle kesilmemiş sürekli devam eden bir organizasyondur. Kırkpınar’ın özelliği hiçbir zaman kesilmemiş ve akamete uğramamış olmamasıdır. Baktığımızda Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Kurtuluş savaşlarında, 1. Dünya savaşında, Balkan savaşında ve Osmalı Rus savaşında da her zaman devam etmiş. Biz de bu gelenekten feyiz alarak Kırkpınar’ın eğlence bölümünü, konser bölümünü yapmayacağız, ama yüzyıllardır devam eden 654 yıldır devam eden bu geleneği 655’inci yılında da yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.
Dededen toruna davul ve zurna çalan Kırkpınar davul zurna ekibinin şefi 64 yaşındaki Fahrettin Zurnacı ise, “Dedemin yanında 14 yaşından beri davul zurna çaldım. 50 yıldan beri Edirne Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde görev yapmaktayım. Deden toruna derler, ben şimdi 4’üncü kuşak olarak torunlarımla Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde görev yapıyorum” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.