Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü BM Ortak Soruşturma Mekanizması Raporu

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM Güvenlik Konseyi’nin 2235 sayılı kararıyla oluşturulan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ)-Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Soruşturma...

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2016 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2016 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM Güvenlik Konseyi’nin 2235 sayılı kararıyla oluşturulan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ)-Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Soruşturma Mekanizmasının (Joint Investigative Mechanism-JIM), inceledikleri vakaların bir kısmında Suriye rejiminin kesin sorumluluğunu tespit ettiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü- BM Ortak Soruşturma Mekanizması Raporuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM Güvenlik Konseyi’nin 2235 sayılı kararıyla oluşturulan KSYÖ-BM Ortak Soruşturma Mekanizması inceledikleri vakaların bir kısmında Suriye rejiminin kesin sorumluluğunu tespit etmiş bulunmaktadır. Böylelikle, Suriye rejiminin, 2013 yılında Şam Guta’da Suriye halkına yönelik olarak gerçekleştirdiği sarin gazı saldırısı sonrasındaki süreçte üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediği ve kimyasal silah kullanmaya devam ettiği kesin olarak saptanmıştır. Bu durum, Türkiye’nin uyarılarında haklı çıktığını da açık bir biçimde göstermektedir" denildi.
Kimyasal silah kullanımının hem insanlığa karşı suç, hem de savaş suçu olduğunun ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye, uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak BM’nin ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin uygulanmasını denetlemekle görevli KSYÖ’nün, Suriye rejiminin kimyasal silah programına ilişkin bildirimlerindeki eksiklik ve tutarsızlıkları takip ve raporlamaya devam etmesini; ayrıca, bugüne kadar kimyasal silah saldırılarını fütursuzca gerçekleştirmeyi sürdürdüğünü dikkate alarak, Sözleşme’ye taraf olan rejimin bu suçunun gerektirdiği müeyyidelerle hesap vermesine yönelik adımları atmasını beklemektedir. Öte yandan, gerçekleştirdiği vahşi terör eylemlerine kimyasal silah kullanımını da eklediği JIM raporuyla tespit olunan DEAŞ’la mücadele çabamız da aynı kararlılıkla sürecektir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.