Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıbrıs barış harekatının 42. yıldönümü kutlandı

Kıbrıs barış harekatının 42. yıldönümü Yalova’da törenle kutlandı.Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra açıklamalarda bulunan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şubesi Başkanı Şakir Güner, “Bundan 42 sene önce Kıbrıs’ı...

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2016 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2016 14:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kıbrıs barış harekatının 42. yıldönümü kutlandı
Kıbrıs barış harekatının 42. yıldönümü Yalova’da törenle kutlandı.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra açıklamalarda bulunan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şubesi Başkanı Şakir Güner, “Bundan 42 sene önce Kıbrıs’ı ilhak ederek, Türkiye’yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye’nin hayat alanını daraltmak isteyen Yunanistan, 15 Temmuz 1974’de, EOKA’cı katillere darbe yaptırarak Ada’ya kan ve gözyaşı getirmiştir” diye konuştu.
Yunanistan’ın Enosis hayalinin Akdeniz’in sularına gömüldüğünü söyleyen Güner, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti, Enosis hayalinin gerçekleştirilmek üzere planlanan bu darbe girişimine gereken karşılığı vermek üzere derhal harekete geçmiştir. Londra ve Zürih antlaşmaları gereği garantör hakkı olan Türkiye; Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik olası tehdidini bertaraf etmek maksadıyla Ada’ya müdahale kararı almıştır. Türk Ordusu, 20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs’a başarılı bir harekat icra ederek, Kıbrıs’lı Türk’ü yok olmaktan kurtarmış, Kıbrıs Türkü’nü 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan’ın Enosis hayali de Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür.”
Adanın 42 yıldır barış ve huzur içinde olduğunu söyleyen Güner, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Senelerdir Kıbrıs’ta her türlü şiddet ve zulme uğrayan Kıbrıs Türkü, hiçbir zaman pes etmemiş; 20 Temmuz’da Mehmetçik ile kucaklaşana kadar, kimliğini ve varlığını gerektiğinde canını ortaya koyarak korumasını bilmiştir. 20 Temmuz Kıbrıs Türkü’nün esaretten kurtulduğu bir gündür. 20 Temmuz, yavru vatanın anavatana kavuştuğu gündür".
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Kent Müzesi’ndeki Kıbrıs sergisi gezildi. Sergide dönemin gazete manşetleri ve fotoğrafları Kıbrıslı gazilerin gözlerini doldurdu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.