Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kesme Çiçek Sektörü Kriz Tanımadı

Antalya, yaklaşan Anneler Günü için 34 ülkeye 40 milyon çiçek ihraç etti. Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 2016 yılı ilk çeyreğinde birim fiyatlardaki düşüşe rağmen ihracatta yüzde 18’lik...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kesme Çiçek Sektörü Kriz Tanımadı
Antalya, yaklaşan Anneler Günü için 34 ülkeye 40 milyon çiçek ihraç etti. Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 2016 yılı ilk çeyreğinde birim fiyatlardaki düşüşe rağmen ihracatta yüzde 18’lik artış yakaladıklarını söyledi.
Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bu yıl geçen yıllara göre daha iyi bir Anneler Günü dönemi geçirdiklerini açıkladı. Bağdatlıoğlu, 40 milyon dallık hedeflerinin üzerine çıktıklarını söyledi. 34 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Bağdatlıoğlu, “Bu yıl geçmiş yıllara göre daha iyi bir anneler günü geçireceğiz. Rusya’da, Doğu Blokunda ve Irak’ta yaşanan krize rağmen bu yıl iklimin iyi seyretmesi nedeniyle bol ürün verdi. Bu dönem içinde Hollanda, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere 34 ülkeye ihracat yapma şansımız oldu. 40 milyon dallık hedefimizin üzerinde bir ihracat yaptık. 400 milyon dal karanfil ihracat yapılıyor. Dayanıklı ve ucuz olması ve anlamı nedeniyle karanfil çok önemlidir. Anneler Günü çiçekleri de ihracatçılardan diyebiliriz” dedi.
KRİZE RAĞMEN İHRACATTA ARTIŞ
2016 yılının ilk çeyreğinin sektörleri açısından olumlu geçtiğini belirten Bağdatlıoğlu, 26 sektörde hanelerin eksiyi göstermesine rağmen çiçekçilik ve süs bitkileri sektöründe yüzde 18’lik bir ihracat artışı yakaladıklarını söyledi. Rusya’da yaşanan kriz nedeniyle fiyatlarında yüzde 27’lik bir düşüş olduğunu belirten Bağdatlıoğlu, “Geçen döneme kıyasla 4 aylık sürede yüzde 18’lik bir ihracat artışı var. Bu birçok sektöre rağmen iyi. 26 sektörde kriz nedeniyle eksi yazılırken bizde böyle bir artışın olması sevindirici. Genel olarak fiyatlarda maliyet artmasına rağmen yüzde 27’lik bir düşüş var. Kriz olmasaydı hedefimiz yüzde 40’lık bir artıştı” dedi.
“RUSYA’YA İHRACAT BİTTİ”
Bağdatlıoğlu, Rusya krizinde ilk olarak çiçekçilik sektörünün etkilendiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığının küçük çaplı bir desteğinin dışında üreticilerin yalnız kaldığını belirten Bağdatlıoğlu, “Rusya’ya geçen yıllarda 45 milyon dallık bir ihracat olurken bugün hiç ihracat yapamıyoruz. Karanfile tamamen yasak geldi. Biz bu sevkiyatı başka ülkelere kaydırdık dolayısıyla kârdan zarar ettik. Üretici zor durumdayken kendi ayakları üzerinde durmaya çalıştı. Kargo ücretlerine indirim yapılmalı ki yeni pazar ortaya çıkabilsin” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.