Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kendi elektriğini kendisi üretiyor

Muş’ta bir işletmeci, akarsu kaynağı üzerine yaptığı elektrik tribünü sayesinde kendi elektriğini üretti. Alabalık üretim tesisi olan Ali Kemal Doğan, aylık 500 TL tutarındaki elektrik faturasın 100 TL’ye indirdi.Muş’un Varto ilçesinde...

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2016 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 10:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Muş’ta bir işletmeci, akarsu kaynağı üzerine yaptığı elektrik tribünü sayesinde kendi elektriğini üretti. Alabalık üretim tesisi olan Ali Kemal Doğan, aylık 500 TL tutarındaki elektrik faturasın 100 TL’ye indirdi.
Muş’un Varto ilçesinde akarsu kaynağı üzerinde alabalık üretim tesisi olan Ali Kemal Doğan (56) kendi imkanları ile elektrik üretim tribünü kurdu. Doğal kaynaklarla birlikte elinin altında bulunan hurda araç gereçlerle elektrik tribünü kuran Doğan, kendi elektriğini üretmeyi başardı. Doğan bu sayede, elektrik faturasının 500 liradan 100 ila 80 liraya kadar düşürdüğünü söyledi.
’Hurdalardan yaptım’
Kendi imkanları ile 50 kw’lık elektrik üretim kapasiteli tribünü yaparak sadece 15 kw’lık kısmını kullanabildiğini belirten Doğan, Muş’ta bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi. Sistemi 10 ila 15 bin arasında bir maliyetle hayata geçirdiğini anlatan Doğan, “Benim burada bir alabalık üretim tesisim vardı. Bu dereden elektrik amaçlı da faydalanacağımı düşündüm. Elektrik enerjisi elde etmek için suyu yukarı aldık. Şuanda elektrik faturamızı 500 TL den 100 TL ve 80 TL’ye indirmiş bulunmaktayız. Kendi yeteneklerim, aklım ve iş gücümle bu tribünü hayata geçirdim. Elimdeki araç ve gereç, hurda ne varsa alıp değerlendirdim. Bu şekilde şuanda tesisin gerekli olan enerjisini elde etmiş olduk. Buda tabi bizim için bir olağanüstü bir başarı. Çünkü bunun çevrede bir başka örneği yok. Kendim düşünüp, tasarlayıp yaptım. Tabi bu da beni daha çok mutlu etti. Sevindirici bir şeydir gerçekten” dedi.
Sırada güneş ve rüzgar enerjisi var
Şimdi ise güneş ve rüzgar enerjisinden icatlar yapmayı düşündüğünü kaydeden Doğan, “Hani doğanın verdiği bu nimetlerden faydalanmak, balık üretmek bunun yanında enerji üretmek bunun yanında seracılık yapmak gibi çalışmaları çoğaltabiliriz tabi. Hani yeterince doğal kaynaklara coğrafya olarak sahip olduğumuzu belirtebiliriz. Eko dengeyi bozmadan, sarsmadan böylesi çalışmaları doğal bir şekilde yapabiliriz. Doğal enerjiye ulaşabiliriz. Hatta şöyle düşünebiliriz; işte güneş, enerjisinden faydalanabiliriz. Güneş enerjisi panelleri koyabiliriz. Rüzgar gülü ile rüzgarı enerjiye dönüştürebiliriz. Hani enerjiden enerji üretmek gibi bir düşünce, yani çok düşünebilirsek elimizin altında çok rezerv olduğunu görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kendi elektriğini üreten arkadaşını tebrik eden Hüseyin Kaçar (59) ise, “Ali Kemal bey gerçekten iyi bir fikir iyi bir ivme ile başlamıştır bu işe. Herkesin takdir edebileceği normalin de iyi ve olumlu bir tesis kurmuştur buraya. Örnek olabilecek bir tesis” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.