Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazdağları lavanta açacak

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Altınoluk Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ile ilçedeki botanik bahçe işletmecileri Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ve Gülçin Cömert tarafından, Kazdağları’ndaki bitki florasına...

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2017 06:33
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2017 06:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kazdağları lavanta açacak

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Altınoluk Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ile ilçedeki botanik bahçe işletmecileri Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ve Gülçin Cömert tarafından, Kazdağları’ndaki bitki florasına dikkat çekmek amacıyla ‘Kazdağları Lavanta ile taçlanıyor’ projesi başlatıldı.

BAUN Altınoluk Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü, Türkiye’nin ilk kaktüs festivaline de ev sahipliği yapan botanik bahçenin işletmecisi Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ile ‘Kazdağları’nda eko turizm başlatabilmek, endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerin korunmasına katkı sağlamak ve bitki florasına dikkat çekebilmek amacıyla, ‘Kazdağları Lavanta ile taçlanıyor’ isimli bir proje hayata geçirildi. Meslek yüksek okulunun 33 öğrenci, eğitimciler ve bitki uzmanlarının katılımıyla ilçeye bağlı Avcılar Mahallesi’nde bulunan botanik bahçede hazırlanan proje kapsamında lavanta ekimi yapıldı. Sabah saatlerinde araziye gelen öğrenci topluluğu, 1 dönümlük araziyi damlama sulama sistemi ile donattıktan sonra 500’e yakın lavanda fidesini, solucan gübresi katarak zeytin ağaçlarının arasına ekti.

Gün boyu ekme işlemleri yaparak saha çalışmasında pratik yapan öğrencilere işletmeciler tarafından ikramlar yapıldı. Proje kapsamında ekilen lavantalar, hasat edildikten sonra destinasyon işlemine tabi tutulacak ve bir çok alanda kullanılan lavanta esansı elde edilecek.

Basın mensuplarına proje ile ilgili bilgi veren bitki uzmanı Gülçin Cömert, “Kazdağları’nın eteklerinde lavantaları bugün toprakla buluşturduk. Bu projemizi üniversitemiz ile ortaklaşa yürütmekteyiz. Bu proje, Banu arkadaşım ile yıllardır özlemini duyduğumuz bir projeydi ve hayata geçirmekten dolayı çok mutluyuz. Lavanta çok değerli bir bitki. Eko turizme çok büyük desteği olacaktır. Alternatif tıp alanında da kullanılıyor. Üniversitemiz bizlere teknik açıdan da destek olacaktır. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ise, “Lavanta, Kazdağları’nda yetiştirilmeye uygun bir bitkidir. Üstelik tıbbi aromatik bitkiler sınıfında yer alıyor. Doğada da az miktarda kendiliğinden yetişiyor ama yoğun talep oluyor. Kazdağı gerçekten endemik bitkiler açısından çok zengin. Doğada bulunan Melisa, Kekik, Biberiye gibi otlarının da üretimini yeniden yapacağız. Bu proje ile Kazdağları’nın bitki florasına, endemik bitkilerine, tıbbi ve aromatik bitkilerine dikkat çekmek istedik. Asıl hedefimiz, zaten turistlik olan Edremit Körfezi’ni ve özellikle Kazdağları’nı eko turizme açmaktır. Bu kadar bitki zengini olan bir bölge, eko turizmden mutlaka faydalanmalıdır” şeklinde konuştu.

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Altınoluk Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Cenk Paşa da, “Bölgemizde çok sayıda endemik ve tıbbi ve aromatik bitkiler yer almaktadır. Bunlardan da bir tanesi lavantadır. Biz de böyle bir proje oluşturduk ve öğrencilerimize saha çalışması yapma imkanı bulduk. Botanik bahçe işletmecilerine teşekkür ediyoruz. Bu proje sonunda bitkinin çiçeklenme kısmında yaprakları ve ful bitki olarak üç farklı morfolojik açıdan uçucu yağların tespiti ve ondan sonraki uçucu yağ bileşenlerinden sonra projenin diğer aşamalarına geçeceğiz. Öğrencilerimiz akşama kadar çalıştı ve çok yoruldu. Onlar için güzel bir saha çalışması oldu” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.