Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kastamonu’da Sel Hayatı Felç Etti

Kastamonu’da üç gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle başta tarım arazileri olmak üzere ev ve işyerlerini su bastı.Son yılların en fazla yağışını alan Kastamonu’da, üç gündür etkili olan sağanak yağış, yerini sele bıraktı....

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2016 09:05
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2016 09:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kastamonu’da üç gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle başta tarım arazileri olmak üzere ev ve işyerlerini su bastı.
Son yılların en fazla yağışını alan Kastamonu’da, üç gündür etkili olan sağanak yağış, yerini sele bıraktı. Sel nedeniyle başta tarım arazileri olmak üzere evleri ve işyerlerini su bastı. Sağanak yağış yer yer yerini doluya bıraktı. Dolu nedeniyle birçok meyve ağaçları ve ekili alanlar büyük zarar gördü.
Kastamonu’da etkili olan sağanak yağışın yerini sele bırakması, en çok çiftçileri ve köylüleri mağdur etti. Kastamonu’da başta Seydiler, Devrekani ve Araç ilçeleri olmak üzere üç gündür etkili olan sağanak yağış ve yer yer dolu yağışı sonrası su taşkınları meydana geldi. Sel nedeniyle tarım arazileri, işyerleri ve evleri su bastı. Sele hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, evlerini ve işyerlerini basan suyu tahliye edebilmek için seferber oldu. Seydiler, Devrekani ve Araç ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçede köprüler, yollar, menfezler, istinat duvarları, birçok yaşam alanları ile tarım arazileri su altında kaldı.
Kastamonu’nun Seydiler, Araç ve Devrekani ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçesinde oluşan sel nedeniyle belediyelerin alt yapısı işlemez hale geldi. Sel, birçok ilçede içme suyu boruları ile şebeke hattına zarar verdi. Bu yüzden bazı ilçelerde evlere içme suyu verilemezken, bazı ilçelerde ise patlayan içme suyu borularına kirli suyun karışması nedeniyle içilemez hale getirdi. Yaşanan sel sonrası belediye ve ilçe kaymakamlıklarına bağlı ekipler, tüm imkanlarıyla selin verdiği zararı azaltmak için çalışma başlattı.
Ayrıca Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, selden etkilenen ilçelere giderek hasar tespit çalışması başlattı. Yollarda ve köprülerde oluşan hasarlar içinde yetkililer tarafından hasarın onarılması için çalışma başlatıldı. Ayrıca köprülerde ve yollarda oluşan hasar nedeniyle köylere sağlıklı ulaşım ise sağlanamıyor.
Seydiler ile Devrekani’de, ekili tarım arazileri sular altında kaldı. Ekili alanların sular altında kaldığını belirten Seydiler’e bağlı Hacıkayalar Mahallesi Muhtarı Satı Mehmet Karaş, “2-3 gündür Seydiler ilçemizde yağan etkili sağanak yağış nedeniyle mahallemiz sular altında kalmıştır. Mahallemizde ektiğimiz ekinler, hep sular altında kaldı. Tarlalarımıza ektiğimiz ekinden, buğdaydan, arpadan suların basması nedeniyle verim alamıyoruz. Bu yüzden derenin ıslah çalışmasının yapılmasını yetkililerden talep ediyoruz” dedi.
Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Ceyhun Hüseyinbaşoğlu ise, “Seydiler’de üç gündür yağan yağmur ve dolu nedeniyle tarım arazilerimiz sular altında kaldı. Bazı köylerimizde evlerini su basan yerlerimiz oldu. Su basan tarım arazilerimizi kullanamaz hale geldik. Ekip biçtiğimiz yerlerde zirai zararlarımız oluştu” diye konuştu.
Seydiler’de tarım arazilerinin su basması olayını sıkça yaşadıklarını söyleyen Hüseyinbaşoğlu, “Tarım arazilerimizin yanından geçen derenin ıslah edilmediği sürece bizler, bu su taşkınlarını yaşamak zorunda kalıyoruz. Tarım arazilerimizin yanı sıra evlerimizin de sular altında kalmasına neden oluyor. Ya bu dere ıslah edilecek, ya da biz bu çileyi çekeceğiz” ifadelerini kullandı.
Hüseyinbaşoğlu, şöyle konuştu: “Şu anda buralarda tarla görünümlü göletler oluştu. Normal şartlarda biz, bu tarım arazilerini ekip biçiyoruz ama şu anda buralar, sel nedeniyle sular altında kaldı. Baktığınızda göl gibi gözüküyor ama aslında burası tarla.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.