Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karslıları sokaklara döken imam 15 Temmuz Gecesi’ni anlattı

15 Temmuz gecesi darbecilerin, ‘asker yönetime el koydu’ anonsunun ardından cami hoparlörlerinden, vatandaşları sokaklara çıkmaya çağıran hoca 15 Temmuz gecesini anlattı.Darbecilerin 16 tankla sokaklara çıktığı 15 Temmuz’da halkı yaptığı...

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
15 Temmuz gecesi darbecilerin, ‘asker yönetime el koydu’ anonsunun ardından cami hoparlörlerinden, vatandaşları sokaklara çıkmaya çağıran hoca 15 Temmuz gecesini anlattı.
Darbecilerin 16 tankla sokaklara çıktığı 15 Temmuz’da halkı yaptığı anonslarla darbecilerin karşısında durmaya çağıran Merkez Cami İmamı Soybey Işık ve kapıları kapatarak cami hoparlöründen sürekli anons yapan müezzin Fuat Çelik, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını paylaştı.
"O manada ne lazımsa onu yapmaya çalıştık"
15 Temmuz gecesi evinden çıkarak Emniyet Müdürlüğü önüne gelen Merkez Cami İmamı Soybey Işık, "O geceye mahsus Başbakanımız Binali Yıldırım’ın açıklama yapması üzerine ben direkt emniyetin önüne gittim. Orada emniyet müdürümüz, polis arkadaşlar beklemedeler. Tanklarla gelmiş askerler o andaki duygumuz ne yapabiliriz anlayışı hakim oldu? Ben de o andaki o duyguyla müezzin arkadaşımı aradım. Dolayısıyla derhal sela geçmesini, milletin uyanmasını, oraya gelmesi için anons yapmasını söyledim. O da sağ olsun koşup geldi. Anonsunu geçti. Daha sonra darbeciler belediyeyi almışlar. Belediyeyi aldıktan sonra onlar anons geçiyorlar. Darbeciler, ‘efendim camideki anonsu dikkate almayın. Sokağa çıkma yasağı vardır.’ Sıkıntı yaşarsınız. Ben de sürekli arkadaşımı arıyordum. ‘Kapıyı arkadan kilitle, hiçbir şeyi dikkate alma, ne lazım geliyorsa onu söyle. Bugün durma günü değildir, yatma günü hiç değildir.’ Bu duygulara, bu anlayışla, yani bugün ülkemizin, milletimizin, memleketimizin bekası için o anki durum çok farklı oluyor. O manada ne lazımsa onu yapmaya çalıştık" dedi.
"Durma acil Merkez Cami’ye git, anons yap, sela oku"
Merkez Cami kapısını kilitleyerek içeri giren müezzin Fuat Çelik, dışarıdaki tank ve askerlere aldırış etmeden vatandaşları sokaklara çağırdığını söyledi.
Hiç tereddüt etmeden camiden anonslar yaptığını ifade eden müezzin Fuat Çelik, "Ben görevlendirme olarak Merkez Cami’deydim. 6 aylığına, geçici olarak. Bu da 15 Temmuz’a denk geldi. 15 Temmuz gecesi haberleri izlerken, hocam beni aradı. Merkez Cami’nin imamı Soybey Işık, dedi ki, ’Durma acil merkeze git camiye, anons yap, sela oku. Halkı uyar, herkes sokağa çıksın’ dedi. ’Bayrağını alan sokağa çıksın. Hatta ve hatta tanklar çıkmışlar merkeze girmek üzereler. Ana caddeler, emniyetin önü, belediyenin önü şuanda kesilmiş durumda’ dedi. Bende fırladım camiye geldim" diye konuştu.
"Caminin ışıklarını kapalı tut"
Merkez Cami imamı Soybey Işık’ın kendisinden caminin ışıklarını söndürmesini istediğini ve anonsları devam ettirmesi gerektiğini söylediğine dikkat çeken Fuat Çelik, "Camiye girdim ve minareye geçtim kapıları da üzerime kilitledim. Titrek bir sesle, tabi heyecanlıydım o anda vatanı için, toprağı için, memleketi için insan bazı şeyleri göz alamaz. Can güvenliği olsun olmasın. Minareye geçtiğim gibi mikrofonu aldım. Bir sela okudum ve baktım dışarıda komutanların sesi geliyor. Bağırtılar geliyor. Bu selayı okuyan kimdir. Tankın birisi belediyeye geldi. Ben anonsa başladım dedim ağır vasıtalar caddeleri kapatsın. Sela okudum durmadan anonsumu tekrar ettim. Darbeciler belediyeden anons ediyordu. ‘sizin canınızı onlar koruyamaz. Yönetime el koyuldu.’ diyorlardı. Ben de aksine; ‘siz onları dinlemeyin. Şuansa Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız kesinlikle diyor ki sokağa çıkma yasağı yoktur. Herkes sokağa çıksın. Vatanını seven, toprağını seven, uyku zamanı değildir. Bu bir oyundur. Bize oynanan oyundur’ diyordu. Ben de durmadan bunları tekrarlardım. Camiyi basmak istediler. Polis arkadaşlar yetişti. Ben durmadan anonsumu tekrar ettim. Halk sokağa çıktı. Artık baktım sokağa milletin sesi çıktıkça ben de rahatladım. Allah bu güzel vatanımızı bölmek isteyenlere fırsat vermesin" şeklinde konuştu.
Merkez Cami imamı Fuat Çelik, daha sonra eline mikrofonu alarak 15 Temmuz gecesinde yaptığı çağrıyı tekrarladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.