Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kardinal Reinhard "Almanya’da onlarca yıl binlerce çocuğun Katolik kilisesi din adamları tarafından cinsel istismara uğramasından utanç duyuyorum"

Almanya Katolik Kilisesi dün, binlerce çocuğun onlarca yıl papazlar tarafından cinsel istismara tabi tutulmasından dolayı özür dileyerek bu olayların faillerinin adaletin önüne çıkartılması gerektiğini söyledi. Kardinal Reinhard Marx, Almanya’da onlarca yıl binlerce çocuğun Katolik kilisesi din adamları tarafından cinsel istismara uğramasından utanç duyduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2018 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2018 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Almanya Katolik Kilisesi dün, binlerce çocuğun onlarca yıl papazlar tarafından cinsel istismara tabi tutulmasından dolayı özür dileyerek bu olayların faillerinin adaletin önüne çıkartılması gerektiğini söyledi. Kardinal Reinhard Marx, Almanya’da onlarca yıl binlerce çocuğun Katolik kilisesi din adamları tarafından cinsel istismara uğramasından utanç duyduğunu söyledi.

Kardinal Reinhard Marx, Hristiyan din adamları tarafından çocuklara uygulanan cinsel taciz ve bunca yıl bunların gözden kaçırılmasının din adamlarına güveni sarstığını söyledi.

Bu dehşet açıklama Alman Piskoposlar Konferansının başkanı tarafından yapıldı. Konferans raporunda 1946 ile 2014 tarihleri arasında çoğu erkek çocuk olmak üzere 3 bin 700 çocuğa papazlar tarafından cinsel istismar yapıldığı yer aldı.

Raporu hazırlayanlar bu rakamların buz dağının görünen yüzü olduğunu söyledi.

Piskopaslar Konferansında ele alınan araştırmayı yapan Manheim Psikoloji Enstitüsünde Profesör olan Harald Dressing çocukların cinsel istismarının tarihi değil ısrarlı süregelen bir problem olduğunu söyledi.

Baltık devletlerine yaptığı ziyaretten dönerken uçakta yaptığı açıklamada Papa Fransis, dün yaptığı konuşmada “Sadece bir papaz bile bir çocuğa cinsel istismarda bulunsa bu dahi canavarlıktır” dedi.

Papa Fransis, genel olarak toplumda olduğu gibi Kilisenin de cinsel istismar görüşünün evrim geçirdiğine vurgu yaparak “Geçmişte bu şeyler gizlenirdi. Büyük bir utanç olduğu için amcalar kız yeğenlerini iğfal ettiği ve baba çocuklarını iğfal ettiği zaman bunlar evde de gizlenirdi. Bu geçen yüzyıllarda hatta geçen yüzyıldaki düşünce şekliydi."Papa Fransis geçmişin bu gözle yargılanması gerektiğini söyledi.

Kardinal Marx ise “Ben cinsel istismarın açıkça bir suç olduğun ve bunları yapanların suçlu olduklarını ve cezalandırılması gerektiğini söylüyorum” dedi.

Kardinal Marx düzenlediği basın toplantısında "Ben hem Piskoposlar Meclisi Başkanı olarak, hem de kişisel olarak bütün bu ihmaller, ve çekilen acılar için özür diliyorum. Bu olaylar ve sonuçlarıyla işimiz bitmedi. Bu şimdi başlıyor” dedi.

İstismar ve gizlemeler

Yapılan araştırmada cinsel istismara uğrayın çocukların yarısının 13 yaşın altında olduğunu ortaya çıkarıldı. Cinsel istismar mağdurları raporun yetersiz olduğunu ve istismarcıların açıklanması gerektiğini söyledi. Mağdurlar, Kilisenin tarafsız uzmanlar dinlenmesini ve mağdurların zararlarının tazmin edilmesini istedi.

Cinsel Mağdurlar Derneği Eckiger Tisch İstismar sistemi, istismarcı papazların ortaya çıkartılacak şekilde bir araştırma yapılmasını isteyerek hazırlanan raporda sorumlu hiçbir papazın isminin yer almadığını ve bunların onlarca yıl örtbas edildiğini söyledi.

Alman Adalet Bakanı Katarina Barley, bilinen her bir vak’anın adalet önüne çıkartılması için Kiliseyi devlet savcıları ile birlikte çalışmaya çağırdı.

Kardinal Marx, problemin enine boyuna ele alınması gerektiğini kabul ettiğini, ancak işlemin çok büyük olması sebebiyle zaman alacağını söyledi.

Kardinal Marx "Biz yalnızca isimleri yayınlayamayız. Diyalog dahil büyük bir rehabilitasyon gerekir. Bir gerçek mkomisyon gerekir” diyerek hareket geçme sözü verdi.

Çalışmaya göre, Almanya’da, 1946 ile 2014 yılları arasında 1,670 Katolik din adamı, kurbanlarını sessiz kalmaları için tehdit ederek 3 bin 677 çocuğa cinsel istismarda bulundu.

Almanya Adalet Bakanı Katarina Barley, Katolik Kilisesindeki çocuk istismarı konusundaki çalışmanın şok edici olduğunu, belki de bunun buz dağının görünen kısmı olduğunu söyledi.

Çalışmada Almanya’nın 27 piskoposluğun-da 38 binden fazla belgenin incelenmesiyle cinsel istismara uğrayan çoğu erkek çocuğun 13 yaşından küçük olduğunu ortaya çıkarıldığı belirtildi .

Araştırmaya yapanlar, gerçek rakamın çok daha büyük olduğunu, çok sayıda dokümanın yer değiştirildiği ya da yok edildiğini söyledi

İstismarcı papazların sıklıkla yerlerinin değiştirildiğini, işlediği suçlar konusunda bir suç listesinin bulunulmadığı belirtildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.