Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karahan: "Aile Yaşam Olayları Basında Ancak Asayiş Haberi İse Yer Alıyor"

Aile Danışmanı ve Uzman İletişim Sosyoloğu Gül Karahan tarafından hazırlanan ’Yazılı Basında Aile Yaşam Olayları’ konulu projenin sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre toplam haberler içerisinde sadece yüzde 4.8’i...

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2015 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2015 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aile Danışmanı ve Uzman İletişim Sosyoloğu Gül Karahan tarafından hazırlanan ’Yazılı Basında Aile Yaşam Olayları’ konulu projenin sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre toplam haberler içerisinde sadece yüzde 4.8’i aile yaşam olaylarına ayrılırken bunun da büyük çoğunluğunu polis adliye haberi oldu.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Aile Danışmanlığı Anabilim Dalında Sosyal Hizmet ve Aile Danışmanlığı Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Duyan’ın danışmanlığında Aile Danışmanı ve Uzman İletişim Sosyoloğu Gül Karahan tarafından hazırlanan ’Yazılı Basında Aile Yaşam Olayları’ konulu projenin sonuçları açıklandı. 4 ulusal gazetenin 120 adet günlük baskısında 11 bin 173 haberin tarandığı araştırmanın sonuçlarına göre gazeteler toplam haberden yalnızca 545’ini yani yüzde 4.88’lik bir kısmını aile yaşam olaylarına ayrıldığı bu haberlerin ise dörtte üçünün polis adliye haberi oldu. Haber olarak aktarılan yaşam olaylarının yüzde 22’si cinayet haberi olurken bunun da neredeyse dörtte üçü kadın cinayetleri olduğu belirtildi. Çocuk istismarı, intihar ve şiddet haberleri ise aile yaşam olayı haberlerinin yüzde 30’unu oluşturdu.
Karahan, araştırmasında bulunduğu saptamaların içerinde en dikkat çekenlerden birinin ’intihar’ olgusu olduğunu belirterek "İntihar eylemine ilişkin olarak verilmesi gereken önemli bir bilgi, intiharın bir seçim bir seçenek olduğuna dair sunulan ortak çerçevedir. Oysa intihar bir seçenek değil seçeneksizliktir. Haber metinlerinde boşanmayan, kaçmayan, erkeğe karşı çıkmayan onun yerine illa dayanamıyorsa intihar eden kadın neredeyse takdir edilmiştir" dedi.
Gül Karahan ayrıca ünlülerin evlenmesinin haber olduğunu fakat ünsüzlerin ancak evlenirken geçirdikleri kazaların haber olduğunu vurgulayarak "Haberlere ’ünlü’ kategorisinde sınıflanmış öznelere ilişkin haberlerin tamamına yakını olumlu iken, ’ünsüz’ kategorisinde sınıflanmış öznelere ilişkin haberlerin tamamına yakını olumsuzdur. Örneğin evlenen ünlüler olumlu haber kategorisinde değerlendirilen bir evlilik haberiyle gazetelerde yer alırken; evlenen ünsüzler düğüne giderken kaza geçirip ölerek, olumsuz haber kategorisinde değerlendirilen bir kaza haberiyle gazetelerde yer almışlardır" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.