Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karadeniz’den Asya ülkelerine ’Deniz Salganyozu’ ihraç ediyorlar

DÜZCE (İHA) – Düzce’nin Akçakoca ilçesinde, Karadeniz açıklarından toplanan Deniz Salyangozu Asya ülkelerine ihraç ediliyor.Batı Karadeniz Bölgesi Akçakoca açıklarında Nisan ayında başlayan Deniz Salyangozu avcılığı tüm hızıyla...

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2016 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2016 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
DÜZCE (İHA) – Düzce’nin Akçakoca ilçesinde, Karadeniz açıklarından toplanan Deniz Salyangozu Asya ülkelerine ihraç ediliyor.
Batı Karadeniz Bölgesi Akçakoca açıklarında Nisan ayında başlayan Deniz Salyangozu avcılığı tüm hızıyla sürüyor. Deniz dibinden balıkadamlar veya angarya modeli ile avlanan Deniz Salyangozu Akçakoca Balıkçı barınağında toplanarak kamyonlar aracılığı ile Samsun’da bir fabrikada işlenerek, Asya ülkelerine gönderiliyor.
Akçakoca Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, deniz suyunun ısınmasıyla başlanan avcılığın Ocak ayına kadar sürdüğünü belirterek, "Sular iyice soğumasının ardından bu hayvan kendini kuma gömer ve artık avlanmaz. Deniz Salyangozu yazın genelde dalgıçlar usulü, kışında angarya modeli ile yapılıyor. Bu deniz ürünü Karadeniz ve Marmara olmak üzere yakalanarak Türkiye’de işleniyor ve Asya ülkelerine ihraç ediliyor" dedi.
“Karadeniz bölgesine ekonomik girdi sağlıyor”
Kooperatif Başkanı Karakaş, Karadeniz bölgesinde balık avlanma yasağı olduğu dönemlerde Deniz Salyangozu avcılığının bölgeye ekonomik anlamda ciddi bir girdi sağladığını söyledi. Karakaş, “Balıkçı esnafımıza ekstra bir girdi sağlıyor. Mesela Akçakoca balıkçısı için yıllık yaklaşık bir milyon gibi bir girdi sağlanıyor. Ülkemize ise ciddi bir gelir kaynağı olduğunu biliyoruz bu önemsenmeli. Çünkü bu su ürünü ile bir çok çalışanlar var, fabrikada işçiler var, yani dolaylı şekilde herkes faydalanıyor" diye konuştu.
“Deniz Salyangozu denizlere zarar veriyor”
Deniz Salyangozu’nun istilacı bir hayvan olduğunu ifade eden Karakaş, “Deniz salyangozunun denizdeki beslenme şekli midye ve balık havyarı yiyor. Midye denizlerimizin filtresi. Balık havyarı da balığın üremesi olduğuna göre, tam anlamıyla denizlerimize zararlı bir hayvan. İstilacı bir hayvan, deniz kirliliğine sebebiyet veriyor. Bunun denizlerden alınmasının faydalı olduğu zaten bilim adamları tarafından açıklandı zaten’’ diye konuştu.
Hücre yeniliyor
Balıkçılar arasında Rapana olarak bilinen, halk arasında ise Deniz Salyangozu olarak adlandırılan canlının, sağlığa ise bir çok faydası bulunuyor. Yapılan araştırmalarda Deniz Salyangozu’nun hücre yenileyici etkisi bulunduğu, damarları koruduğu, damar tıkanıklığını giderdiği, cildi yenilediği, içindeki protein ve azotlu maya sayesinde bronşite ve unutkanlığa iyi geldiği tespit edildi. Bazı ülkelerde ise salyangozun kabuğu, süs eşyası olarak kullanılıyor. Bilim adamları Deniz Salyangozu’nun kanser üzerindeki etkisini araştırıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.