Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kapı ve pencereyi açık bırakırken bir daha düşünün

Yaz aylarında meydana gelen yüksek sıcaklıklarla birlikte insanların serinlemek amacıyla kapı ve pencerelerini açık bıraktığını hatırlatan Veteriner Hekimi Tuğba Çine, binalardan aşağıya düşen kedilerin arttığını belirterek hayvanseverlere...

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2016 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2016 14:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kapı ve pencereyi açık bırakırken bir daha düşünün
Yaz aylarında meydana gelen yüksek sıcaklıklarla birlikte insanların serinlemek amacıyla kapı ve pencerelerini açık bıraktığını hatırlatan Veteriner Hekimi Tuğba Çine, binalardan aşağıya düşen kedilerin arttığını belirterek hayvanseverlere uyarılarda bulundu.
Veteriner Hekimi Tuğba Çine, özellikle yaz aylarında balkondan veya pencereden düşen kedi vakalarının arttığını belirterek, bunun nedeninin kedilerin içgüdüsel hareketinden kaynaklandığını söyledi. Veteriner Hekimi Çine, “Kediler yapıları gereği çok meraklı hayvanlar olduğundan, gördükleri hareketli cisimleri takip içgüdüsüne, diğer hayvanlar için ise, avcılık içgüdüsüne sahiptirler. Bu içgüdülerden dolayı, gün boyunca hayvan sahipleri tarafından açık bırakılan balkon, kapı ve pencereler kedileri hareket geçirmektedir. Cam önünde gördükleri kuş, kelebek ve sinek gibi canlıları avlamak amacıyla hiç düşünmeksizin yükseklerden atlayabilmektedir. Bunun yanı sıra çiftleşmek için kızgınlık dönemlerinde de dışarıdan aldıkları karşı cinse ait kokular nedeniyle de yine balkon ve pencerelerden atlayarak, düşme tehlikesiyle karşılaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Birçok kedi sahibi, hayvanının balkon ve pencereye çıkmaya alışkın olduğunu söylemektedir”
Kedi sahiplerine yaşanan düşmeler karşısında alınabilecek önlemler hakkında önerilerde bulunan Çine, “Kedi bakılan her evin kapı ve pencerelerinde mutlaka güçlü bir sineklik ya da tel bulundurulmalıdır. Kolay açılabilir tel veya sineklikler çok korucuyu olmamaktadır fakat bunlar sağlamlaştırılıp, sabitlendiği takdirde oluşabilecek tehlikeleri ortadan kaldırabilir. Birçok kedi sahibi, hayvanının balkon ve pencereye çıkmaya alışkın olduğunu söylemektedir, ancak kedileri için bu bir alışkanlık değil ani refleks olarak meydana gelmektedir. Bu sebepten ötürü hayvan sahiplerinin her zaman tedbirli olması gerekir” şeklinde konuştu.
“Hayvana şok durumunda mama ve su verilmeye çalışılmamalıdır
Ayrıca Veteriner Hekimi Tuğba Çine, yüksekten kedi düşme vakalarının çoğunlukta gece saatlerinde meydana geldiği ifade ederek, “Kliniğe hastalarımızın birçoğu, gece saatlerinde gerçekleşen düşme vakalarından dolayı gelmektedir. Bu da kedilerin doğal yaşantısındaki gece saatlerinde aktif yaşam sürmesinden kaynaklıdır. Kedi sahibi kişilerin düşme sonrası acil yapmaları gereken başlıca hususlar, öncelikle hayvanın sakin bir ortama alınması gerekir. Daha sonra ciddi bir yarasının olup, olmadığını kontrol edilmesi önemlidir. Hayvan şok durumunda olabileceğinden dolayı, mama ve su verilmeye çalışılmamalıdır. Tüm bunları yaparken bir taraftan da hemen bir veteriner hekime başvurulup kliniğe götürülmelidir” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.