Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kamu Başdenetçisi Malkoç: “Bu yıl eğitimdeki şikayetler birinci sırada”

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 2017 yılının 8. ayına kadar Kamu Denetçiliği Kurumuna 2 bin 500 kişinin başvuru yaptığını, bu şikayetlerin büyük bölümünün ise eğitim konusunda olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2017 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 2017 yılının 8. ayına kadar Kamu Denetçiliği Kurumuna 2 bin 500 kişinin başvuru yaptığını, bu şikayetlerin büyük bölümünün ise eğitim konusunda olduğunu söyledi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşme gerçekleştirdi. İnsan hakları ve yargının işleyişi ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin eylem ve işlemlerini vatandaşın şikayeti üzerine denetleyen bir kurum. Bunun yanında da insan hakları anlamında görev ve sorumlulukları var. Türkiye yakın zamanda 15 Temmuz gibi ağır bir darbe teşebbüsünü yaşadı ve darbe teşebbüsünde bulunan örgütün örgütlendiği yerlerden birisi de adliyelerdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinde, adliye teşkilatında, emniyet teşkilatında örgütlenmişlerdi. Bunun yargıda oluşturduğu bazı sıkıntılar var. Türkiye 1.5 yıllık zaman zarfında bu badireleri atlatmaya çalışıyor” diye konuştu.

Kamu Denetçiliği Kurumunun idarenin eylem ve işlemleri ile ilgili şikayetler üzerine verdiği kararların tavsiye niteliğinde kararlar olduğunu vurgulayan Malkoç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu kararların etkin hale gelmesinde bizim paydaşlarımız kamuoyudur. Biz sivil toplum örgütleri ile ne kadar dayanışma içerisinde olursak etkinliğimizin de o kadar fazla olacağını, Anayasa’nın ve yasanın bize verdiği sorumluluk ve görevleri o kadar rahat ifa edeceğimizi düşünüyoruz. Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumunun ana görevi kamu hizmetlerinin kalitesinin arttırılması için çalışmak, idarenin şeffaflığını sağlamada katkıda bulunmak, hukuk uygulamalarının arzu edilen düzeyde yaygınlaşmasını sağlamaktır. Bunları yaparken de hem basınla hem de kamuoyuyla iç içe olacağız. Bizim çalışmalarımızın önemli bir bölümü de vatandaşın hak arama kültürünü yaygınlaştırmaktır. Bir nevi vatandaşın avukatlığını yapıyoruz.”

“Eğitimdeki şikayetler birinci sırada”

Geçen yıl Kamu Denetçiliği Kurumuna 5 bin 500 başvuru yapıldığını, 2017 yılının 8. ayına kadar olan başvuru sayısının ise 2 bin 500 olduğunu söyleyen Malkoç, şikayetlerin önemli bir kısmının eğitim konusunda yaşandığına dikkat çekti. Bu yıl eğitimdeki şikayetlerin birinci sırada bulunduğunu vurgulayan Malkoç, “Bu konuda önemli bir sorun olduğunu kurum olarak yapılan münacatlarda görüyoruz. Biz eğer Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalamasını, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde arzu ettiğimiz gibi dünyada ilk 10 ülke içerisine girmeyi arzu ediyorsak, 2071 hedefini yani Anadolu’ya girişimizin 1000. yıl dönümünde Türkiye arzu edilen refaha, huzura kavuşsun istiyorsak adalet sistemini yenileyeceğiz ve eğitim sisteminin de anayasasını belirleyeceğiz. Bizim de Milli Eğitim Bakanımız ile görüşmemiz var. Hazırladığımız bütün raporları ve bize gelen şikayetler konusundaki çalışmalarımızı kendisine intikal ettireceğiz” dedi.

"Kavgaya değil el sıkışmaya, kucaklaşmaya ihtiyacımız var"

Kamu Denetçiliği Kurumunun önemli bir kurum olduğunu söyleyen Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ise, “Kamu Denetçiliği Kurumu modern, çağdaş bir kurumdur. Gelişmesi ve tanınması için elimizden geleni yapacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük nutkunda şu cümleler bize hep yol göstermiştir: ’Türkiye’nin koşulsuz olarak milli siyasete ihtiyacı vardır. Milli bir duruşa, milli bir bakışa ihtiyacı vardır.’ Bu milli duruş, milli siyaset, milli bakış; çağdaşlığı, evrenseli reddeden değil, çağdaşa katkıda bulunan, evrenseli alan, evrenseli geliştiren bir bakıştır. Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Zor bir coğrafyada bulunuyor. Dünyanın küresel güçleri bu bölgeyi şekillendirmek isteyen pek çok güç Türkiye’ye de müdahale için çok çeşitli senaryoları hayata geçirmeye çalışmakta. Bunlara karşı milli birliğimizi, beraberliğimizi sloganlarla değil, doğru bir milli duruşla sağlayabiliriz. Akıllı bir tavırla başarabiliriz. Bu noktada içeride 80 milyonun adalet paydasında, hukuk paydasında kucaklaştırılması gerekiyor. Toplumsal barışa ihtiyacımız var. Kavgaya değil el sıkışmaya, kucaklaşmaya ihtiyacımız var. Kamu Denetçiliği Kurumu, bizi devletimizle kucaklaştıracak, birbirimiz ile kavga etmeden uzlaşım yolunu gösterecek önemli bir kurumdur. Biz doğru yaparsak, vatandaşlarımızın hak ve hürriyetlerini başkalarının müdahalesine izin vermeden biz korumayı başarırsak hiç kimseye çeşitli mazeretler üretmeyiz. Çeşitli mazeretlerle Türkiye’ye müdahalenin önünü açmayız” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.