Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kampüse giriş öğrenciye paralı, öğretim üyeleri ve idari personele bedava

İzmir’de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’ne araçla girişler güvenlik gerekçesiyle öğrenciye paralı olurken öğretim üyeleri ile idari personele ücretsiz girmeye devam etti. Öğrencilerden para alınmasına tepki gösteren...

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2016 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2016 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir’de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’ne araçla girişler güvenlik gerekçesiyle öğrenciye paralı olurken öğretim üyeleri ile idari personele ücretsiz girmeye devam etti. Öğrencilerden para alınmasına tepki gösteren bir grup öğrenci, kampüs girişinde durumu protesto etti.
Buca’da bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüs’üne araçla girişler geçtiğimiz 14 Kasım tarihinden itibaren üniversite web sitesinden yapılan açıklama ile sadece öğrenci araçlarına girişler dönemlik 150 lira oldu. Üniversite web sitesinde yapılan açıklamada; ’’Dokuz Eyül Üniversitesi kampüslerinde, koruma ve güvenlik hizmetlerinin etkin, verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak, Olağanüstü Hal nedeniyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında dikkate alınması zorunlu olan güvenlik tedbirleri kapsamında güvenli ve hızlı geçişin sağlanması amacıyla HGS uygulamasına geçilmiştir. Öğrencilere ait araçların HGS etiket bedelleri ile üniversitemizin sosyal sorumluk projeleri kapsamında dezavantajlı veya ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin sorunlarının giderilmesi amaçlanmaktadır’’ denildi.
Öğrenciler isyanda
14 Kasım’dan itibaren hayata geçen HGS ile öğrenciler dönemlik 150 lira yatırmadan kampüse giremezken öğrenciler araçlarını kampüs çevresine sınırlı park yeri olduğu için tehlike arz edecek şekilde yol kenarına park edip yürüyerek kampüs içerisinde okullarına gitmeye başladı. Üniversitenin akademik ve idari personeli ise araçları ile ücretsiz kampüse girmeye devam etti. Yaşanan bu duruma tepki gösteren öğrenciler, Tınaztepe Kampüs girişinde toplanıp durumu protesto etti. Grup adına konuşan üniversite öğrencilerinden Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Alptuğ Kınık (21); Okulumuzda güvenlik gerekçesi ile getirilmiş olan De-Hgs uygulaması sivil araç girişleri için alınması zorunlu kılınıp bu hizmeti dönemlik öğrenciye 150 lira, okul personeline ve öğretim üyelerine ise ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu ücretin bağış adı altında toplanması, bağışın zorunlu olarak ve yalnızca öğrencilerden toplanması oldukça etik dışı bir durumdur. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak bu uygulamanın gerekli güvenliği sağlamadığını ve eskiden uygulanmakta olan ücretsiz öğrenci kartı ile geçiş sisteminden farklı olarak bir güvenlik getirisinin olmadığını düşünmekteyiz. Ayrıca okulumuzda kampüs içi ulaşım oldukça yetersizdir. Öğrenciler kampüs içi ulaşımda otobüslerde sıkışık ve rahatsız şekilde seyahat etmektedir. Seferler bazı gerekçelerle aksamakta ve bu yüzden gecikmeler yaşanmaktadır. Bu bağlamda kampüs içi ulaşımda sivil araçların etkisini azaltmak öğrenciler arasındaki otostop ulaşım imkanını oldukça azaltacak ve kampüs içi ulaşım yetersizliğini arttıracaktır. Emeklerimizle kazandığımız devlet okulunda yasal olarak devletin güvenliği sağlaması gerekirken biz öğrencilerden bağış adı altında zorla para alınarak ‘sözde güvenliğin’ sağlanmasının yanlış olduğunu düşünmekteyiz. Bizler De-Hgs uygulaması bedelinin kaldırılması talebimizi belirttik. Öğrenci arkadaşlarımızdan topladığımız yaklaşık bin 200 tane dilekçemizi rektörlüğe verdik. Sonuç olarak Rektörümüz Prof. Dr. Adan Kasman ve okul yönetiminden söz sahibi olan diğer bütün öğretim üyelerimizden bu sistem ücretinin kaldırılmasını talep ediyoruz’’ dedi.
Öte yandan, Dokuz Eylül Üniversitesi resmi web sitesinden yapılan ilk açıklamada, De-HGS etiketi alma gibi bir zorunluluğunun olmadığını, De-HGS etiketi olmayan kişilerinde kampüs girişlerinde DEÜ akıllı kart ile giriş yapılacağı duyuruldu. Ancak daha sonra yapılan duyuru ile öğrencilere HGS sisteminin zorunlu olduğu bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.