Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kahraman Nusret Mayın Gemisi Ziyaretçi Akınına Uğradı

Çanakkale Savaşları’nın kazanılmasında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi ziyaretçi akınına uğradı.18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü tüm yurtta olduğu gibi Mersin’in Tarsus ilçesinde de heyecanla kutlandı. Adana-Mersin...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çanakkale Savaşları’nın kazanılmasında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi ziyaretçi akınına uğradı.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü tüm yurtta olduğu gibi Mersin’in Tarsus ilçesinde de heyecanla kutlandı. Adana-Mersin Karayolu kenarında bulunan Nusret Mayın Gemisi’nin bulunduğu Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Tarsus Askerlik Şubesinde görevli Üsteğmen İsmail Akdeniz’in yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı’nın önemi anlatıldı.
Konuşmanın ardından 2 öğrenci Çanakkale ile ilgili şiirler okudular.
Daha sonra Tarsus Müftüsü Hayri Erenay’ın yaptığı dua ile törene katılanlar "amin" dedi.
Tören Nusret Mayın Gemisinin içinin gezilmesiyle devam etti.
Nusret Mayın Gemisi önünde toplanan Muharip Gaziler ve Kuvayi Milliyeciler Derneği üyeleri Çanakkale Türküsünü hep birlikte söylediler.
Daha sonra protokol üyeleri, şehitliğe geçti. Tarsus Müftülüğü’nde görevli Ekrem Aratekin, Kur’an-ı Kerim okuduktan sonra dua etti.
Türkiye’nin değişik illerinden gelen vatandaşlar ise kahraman Nusret Mayın Gemisi’ni gezerek, o tarihi günleri yad ediyorlar.
Nusret Mayın Gemisi’nin orijinalinin Tarsus’ta olduğunu belirten Belediye Başkanı Şevket Can, herkesi Nusret’i görmeye davet etti. Can, “Daha önceden Mersin limanında atıl vaziyetteyken o zamanın Belediye Başkanı şu anki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz Bey’in çabaları ile Nusret Mayın Gemisi Tarsus’a getirildi. Bizler Nusret Mayın Gemisi’nin orijinalinin şehrimizde olmasının mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. Bütün insanlarımızı, bütün vatandaşlarımızı Çanakkale ruhunu yaşamaları için Tarsus’umuza bekliyoruz ve Nusret Mayın Gemisi’nin Tarsus’ta olmasından mutluluk duyduğumu, onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu vesileyle de 101. yılını kutladığımız Çanakkale Zaferi’nin başta ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum” dedi.
Törene katılan Gamze Avcul isimli öğrenci “Bu gemi kültürümüz ve bizim Tarsus şehrimiz bakımından çok önemli ve değerli bir gemimiz. Bu gemiyle biz Çanakkale Zaferini kazandık da diyebiliriz bundan dolayı çok gururlu ve sevinçliyiz” şeklinde konuştu.
Asiye Mutlu isimli vatandaş ise, “Ben Tarsuslu olarak çok gururluyum. Jilet olacakken satılmaya çalışıldığını ve Tarsus Belediyesi’nin sahip çıktığını ve Tarsus’a kazandırılmasından dolayı gururluyum” dedi.
Soner Güçlü adlı vatandaş da “Aziz şehitlerimizi anıyoruz. Allah onlardan razı olsun memleketimizde Nusret Mayın Gemisi’nin bulunması çok büyük bir nimettir. Getirenlerden emeği geçenlerden Allah razı olsun çürümeye terk edilmiş bir gemiye sahip çıkılıp buraya getirilmesi çok büyük bir nimettir” ifadesini kullandı.
NUSRET MAYIN GEMİSİ
Almanya’nın Kiel şehrinde 1911 yılında inşa edilen Nusret, 1913’te Osmanlı Donanması’na katıldı.
Nusret’in, 7 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı intikal rotalarına döktüğü mayınlar dünya tarihinin sayılı dönüm noktalarından birini belirledi.
Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki Nusret, 7-8 Mart gecesi, düşmanın girmesine çok yakın bir zaman kala 26 mayını boğazın sularına döşedi. İtilaf kuvvetleri, Nusret’in döşediği mayınlarla Irresistible, Ocean ve Bouvet adlı üç büyük gemisini boğazın serin sularına gömdü.
Çanakkale Boğazı’na döşediği mayınlarla Türk tarihinin kaderini değiştiren ve asıl adı "Nusrat" olan gemi daha sonra Nusret oldu. Nusret, Çanakkale Savaşları’ndaki görevini kahramanlıkla yapıp ordudaki görevini 1955’te tamamladı.
Daha sonra özel bir firma tarafından satın alınan ve 1962 yılından itibaren "Kaptan Nusret" adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet veren gemi, kullanım süresini doldurduğu 1990 yılında Mersin Limanı’nda atıl kaldı.
Yaklaşık 10 yıl batarak su altında kendi kaderini yaşayan gemi, 1999 yılında bir grup gönüllünün girişimiyle tekrar karaya çıkartıldı.
Mersin Limanı’nda bir süre daha bekleyen gemi ihaleye çıkarılması sonucu Tarsus Belediyesi tarafından satın alınarak, 3 parça bölünüp 3 tır ile yaklaşık 4 saatlik yolculuğun ardından 2003 yılında Tarsus ilçesine getirildi.
Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda aslına sadık kalınarak inşa edilen ve şu an Çanakkale’de sergilenen bir örneği de bulunan ’Nusret Mayın Gemisi’nin orijinali 2003 yılında Mersin’in Tarsus ilçesindeki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda hizmete açıldı.
Aslına uygun olarak hazırlanan bal mumu heykellerle ve üç boyutlu gezi alanıyla yeni nesillere Çanakkale Savaşları’nın tarihini anlatan Nusret’in sergilendiği Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda Seyit Onbaşı ile Atatürk ve silah arkadaşlarının heykeli, Çanakkale Temsili Şehitliği de bulunuyor.
12 yıldır Tarsus’ta bulunan Nusret Mayın Gemisi bugünlerde ziyaretçi akınına uğruyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.