Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Japonları Şaşırtan Proje

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Bölümü 4. sınıf öğrencileri geliştirdikleri “Motorsuz Tren Projesi, projeyi inceleyen Japonlar’ı bile şaşırttı. Projeye yoğun ilgi gösteren Japonlar projenin geleceğe yönelik ulaşım...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 08:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Japonları Şaşırtan Proje
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Bölümü 4. sınıf öğrencileri geliştirdikleri “Motorsuz Tren Projesi, projeyi inceleyen Japonlar’ı bile şaşırttı. Projeye yoğun ilgi gösteren Japonlar projenin geleceğe yönelik ulaşım sektöründe yeni bir çağ açacağını ifade ettiler.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından organize edilen"KTÜ-TTO 2016 Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı’nda öğrenciler yıl içinde geliştirdikleri projeleri Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte sergiledi.
Etkinlikte yer alan “Motorsuz tren projesi” dikkat çekerken projeyi hazırlayan Abdulkadir Eminoğlu, Arda Abalı, Mahmut Cemal Kabak ve Muharrem Arpacı, projenin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirttiler.
Öğrencilerden Abdulkadir Eminoğlu, proje sayesinde petrol ürünü yakıtların kullanımı azaltılarak yenilebilir enerji türü olan elektrik enerjisinin ulaşım sektöründe kullanılacağını belirterek, “Bu projede, yapısı gereği motorsuz şekilde dizayn edilecek lineer motorların trenler üzerinde uygulaması çalışılacaktır. Üzerinde çalışan lineer motorun ürettiği Lorentz itme kuvveti ile tren harekete geçirilecektir. Bu sayede petrol ürünü yakıtların kullanımı azaltılarak yenilebilir enerji türü olan elektrik enerjisi ulaşık sektöründe kullanılacaktır. Sadece elektrik enerjisi kullanımını hedef almayan projede üretim-bakım masraflarını artıran, klasik motorlardan farklı olarak bakımı ve onarımı kolay olan, üretimin basit ve enerji sarfiyatının az olması beklenen lineer motorlar kullanılarak ekonomiye katkı sağlaması da amaçlanmıştır” dedi.
"PROJE SAYESİNDE ALMANYA, JAPONYA, ÇİN, FRANSA GİBİ RAKİPLERİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"
Proje sayesinde Almanya, Japonya, Çin, Fransa gibi rakiplerin önüne geçileceğini ifade eden Eminoğlu, “Yapılan projeyle, özelde düşük masraflı ulaşım sağlanacakken genelde ülke ekonomisine, teknolojisine yaptığı katkılar ile ülkemizi montaj sanayi ürünlerinden kurtararak yerli üretime geçişini hızlandıracaktır. Projemiz ile dünyadaki teknoloji yarışındaki yerimiz ön sıralara gelecek ve bu konuyla ilgili projeler üreten Almanya, Japonya, Çin, Fransa gibi rakiplerin önüne geçilecektir. Lineer motorların trenler üzerinde kullanılmasıyla motorların dönme sınırının aşılmasıyla çok daha hızlı ve güvenli trenler yapılacak ve ülkemize kazandırılacaktır” diye konuştu.
Eminoğlu projeye Japonlar’ın büyük ilgi gösterdiğini kaydederek, “Motorsuz Tren projemize Mitsubishi firmasından gelen Japon yetkililer fazlasıyla ilgi gösterdi. Bu projenin bir benzerinin Japonya’da da geliştirildiğini ifade ettiler ve tebriklerini sundular. Projenin geleceğe yönelik ulaşım sektöründe yeni bir çağ açacağını ifade ettiler” bilgilerini paylaştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.