Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Japon Mühendis: "Türkiye’de 55 İl Birinci Deprem Kuşağında"

Japon Mühendis Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de 55 ilin birinci deprem bölgesinde bulunduğunu söyledi.Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Japon Mühendisin Gözüyle Türkiye’de Depremin...

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Japon Mühendis: "Türkiye’de 55 İl Birinci Deprem Kuşağında"
Japon Mühendis Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de 55 ilin birinci deprem bölgesinde bulunduğunu söyledi.
Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Japon Mühendisin Gözüyle Türkiye’de Depremin Geleceği” başlıklı konferans, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansın davetli konuşmacısı olan Japon Mühendis Yoshinori Moriwaki, 1990 yılında kontrol mühendisi olarak Türkiye’ye geldiğini söyleyerek Türk insanının misafirperverliğinden etkilendiğini ve ülkemizde kalmaya karar verdiğini ifade etti.
2011 yılında Japonya’da çok büyük bir deprem meydana geldiğini dile getiren Yoshinori Moriwaki, alınan önlemler sayesinde hiç kimsenin hayatını kaybetmediğini dile getirdi. Türkiye’de 55 ilin birinci deprem bölgesinde bulunduğunu söyleyen Moriwaki, bu illerde 18 milyonu aşan yapı stoğu olduğunu belirtti.
Türkiye’de duvar işçiliğinin çaprazlama değil dikey ve yatay olarak yapıldığını ifade eden Yoshinori Moriwaki, giriş katları ile diğer katların aynı güçte yapılmaması gerektiğini söyleyerek giriş katların daha güçlü yapılmasının önemine vurgu yaptı. Deprem anında evlerde bulunan makine, dolap, yatak ve koltuk takımı gibi eşyaların kenarlarında hayat üçgenlerinin oluştuğunu belirten Moriwaki, bu alanların insanların hayatını kurtardığını kaydetti.
Ülkemizde mühendisliğin üst düzeylere ulaştığını ifade eden Yoshinori Moriwaki, buna örnek olarak 7.9 şiddetindeki bir depreme bile dayanıklı olarak yapılan Körfez Geçiş Köprüsünü örnek olarak gösterdi. Türkiye’deki en büyük depremde bile bu köprünün ayakta kalacağının altını çizen ve çıkarılan son yönetmeliklere göre bu yapılarda sismik izolatörlerin kullanıldığını dile getiren Moriwaki, Japonya’da sismik izolatörlerin kullanımının hastane ve okul gibi resmi kurumlarda mecburi olduğuna dikkat çekti. Yoshinori Moriwaki, genç mühendis adaylarına yaptıkları her projede sorumluluklarını unutmamaları tavsiyesinde bulunarak sunumunu sonlandırdı.
Program, davetli konuşmacıya teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.