Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’den 10 Firmaya Soruşturma

Çimento fabrikalarına kesilen 71 milyonluk cezadan sonra beton santralleri hakkında da soruşturma açıldı. Torbalı Ticaret Odası’nın (TTO) verdiği mücadele sonrasında 10 İzmir firmasının, Rekabet Kurumu tarafından soruşturmaya alındığını...

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2016 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2016 18:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çimento fabrikalarına kesilen 71 milyonluk cezadan sonra beton santralleri hakkında da soruşturma açıldı. Torbalı Ticaret Odası’nın (TTO) verdiği mücadele sonrasında 10 İzmir firmasının, Rekabet Kurumu tarafından soruşturmaya alındığını kaydeden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun “Kartelcilikten vazgeçmedikleri müddetçe, mücadelemiz sürecek” dedi.
İzmir genelinde kartel oluşturduğu iddia edilen çimento fabrikaları ve beton santralleri Rekabet Kurumu’nun kıskacında. Hazır beton fiyatlarına yılbaşında yapılan yüzde 35’lik zamma gösterilen tepkiler ve Torbalı’da uygulanan ‘beton dökmeme’ eylemi ses getirmişti. Rekabet Kurumu 2 ay önce, çimento firmalarına 71 milyon liralık ceza kesmişti, şimdi de beton santrallerini gözüne kestirdi. Firmaların rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve uyumlu eylem içinde olduğunu tespit eden Rekabet Kurumu, bugün 10 İzmir firması hakkında soruşturma açtı.
‘BETON GİBİ EYLEM’ SES GETİRDİ
İzmir’deki çimento firmalarının yılbaşında hazır betona yaptıkları yüzde 35 zam sonrasında Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde ilçedeki 200 müteahhit ayaklanmış ve eylem planı hazırlamıştı. Eylem kısa sürede İzmir geneline yayılmıştı. Eylem planı kapsamında yılda 5 bin konutun üretildiği Torbalı’da 15 gün boyunca hiçbir müteahhit firma çimento firmalarından hazır beton almamıştı. Beton dökmeme eylemi sonrasında çimento firmaları geri adım atarak, hazır betonda fiyatları geri çekmişti. Öte yandan Rekabet Kurumu da, "uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri" gerekçesiyle firmalara ceza yağdırdı. 6 çimento fabrikasına 4 ila 15 milyon lira arasında değişen idari para cezaları vermişti.
10 FİRMAYA SORUŞTURMA AÇILDI
Rekabet Kurumu, çimento firmalarının ardından bu sefer de beton santrallerini hedef aldı. Sektörde yaşanan kartelciliğin önüne geçmek isteyen Rekabet Kurumu harekete geçti. Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, “İzmir ilinde faaliyet gösteren hazır beton firmalarının rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylem içinde oldukları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 20.04.2016 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli bularak, Batıbeton Beton San. A.Ş., Çimbeton Hazırbeton ve Prefabrik Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş., Varol Beton ve Yapı Endüstri San. Tic. A.Ş., Mendeş Grup Beton İnş. Mad. San. Tic. A.Ş., Irmak Beton Madencilik İnşaat Nakliyat Akaryakıt Turizm İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti., Kavuklar Akaryakıt Otomotiv İnşaat San ve Tic. A.Ş., Yarbay İnşaat Nakliyat ve Turizm İşletmecilik Tic. Ltd. Şti., Dere Beton Hazır Beton ve Yaş Sıva Sanayi ve Ticaret A.Ş., Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş. ve Modern Beton San. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verildi” ifadelerine yer verildi.
CEZALAR AZ GELİYOR
Rekabet Kurumu’nun İzmirli 10 beton santrali hakkında soruşturma açmasını değerlendiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Rekabet Kurumu’nun cezaları caydırıcı olmalı. Gerekirse meslekten mene varan cezalar uygulanmalı. Para cezalarının az geldiğini söyleyebilirim. Biz sektörün temsilcisi olarak, çimento ve beton firmaları kartelcilikten vazgeçene kadar Demokles’in Kılıcı gibi başlarında sallanmaya devam edeceğiz. Uyarılarımızı dinlemiyorlar. Rekabet Kurumu’nun cezalarına da katlanacaklar” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.