Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İTO’da ‘Binali Yıldırım İlanı’ Gerginliği

İzmir Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısında Binali Yıldırım’ın başbakan olması nedeniyle gazetelere tam sayfa verilen ilanla ilgili gerginlik yaşandı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ilanın Yıldırım’ın neler yaptığının daha iyi...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2016 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2016 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısında Binali Yıldırım’ın başbakan olması nedeniyle gazetelere tam sayfa verilen ilanla ilgili gerginlik yaşandı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ilanın Yıldırım’ın neler yaptığının daha iyi anlaşılması için verildiğini belirterek, “Tebrik için hazırladık” dedi.
İzmir Ticaret Odası Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda ilan gerginliği yaşandı. İlan nedeniyle CHP cephesinden gelen tepki üzerine İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konuşmasına Binali Yıldırım’ın başbakan olması ile ilgili memnuniyetini dile getirerek başladı. İzmirliler dahi birçok kişinin Yıldırım’ın neler yaptığını bilmeyebileceğine dikkat çeken Demirtaş, “Artık yepyeni bir hükümetimiz ve Başbakanımız var. Binali Yıldırım’ın İzmir Milletvekili olması bizim için ayrı bir gurur vesilesi. Binali Yıldırım’ın İzmir milletvekili olmasını ilk defa biz dile getirmiştik. ‘Yaptırımcı ve yatırımcı bir bakan istiyoruz’ demiştik. O zaman bu isteğimiz karşılık buldu ve Binali Yıldırım İzmir Milletvekili oldu. Tebrik için bir gazete ilanı hazırladık. Çok kişi hatta İzmirliler dahi onun neler yaptığını bilmiyor. O nedenle detaylı bir ilan oldu” diye konuştu.
“KENDİSİNE BÖYLE TEŞEKKÜR ETMENİN NE SAKINCASI VAR”
İTO Meclis Toplantısı’nda Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı söz alarak, “Başkanımız bu ilanı gösterdi. Hangi gazetelere bu ilanı verdiniz, bunun bütçesi ne kadar? Bu ilana benim meslek komitemden esirgenen paranın kaç katı harcandı? Odamız yönetmeliğinde bu parayı verecek yetkiniz var mı” dedi. Bunun üzerine İTO Meclis üyesi Bilal Doğan kürsüye gelerek, 65’inci hükümetteki birçok bakanın İTO Meclisi’ne gelerek üyelere seslendiğini aktardı. Doğan, "Bu insanları onore etmemiz lazım. Buralara gelip bizlerle birlikte oldu ve sorunlarımızı dinlediler. Kendilerine böyle teşekkür etmemizin ne sakıncası var" dedi.
İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’de kruvaziyer turizminde alınan ayakbastı ücretlerinin tekrar alınmaya başlanacağını söyledi.
KRUVAZİYERDE AYAKBASTI ÜCRETİ DÖNEMİ
İTO Meclis toplantısında oy birliğinde yılsonuna kadar 1 dolarlık ayakbastı parasının ödenmesine izin çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ayakbastı ücretlerine yönelik izin verdiğini belirten ve meclis yelerine de teşekkür eden Başkan Demirtaş, "Biz durmadık ve Gümrük Ticaret Bakanımız da ülkemizde yaşanan bu durağanlık neticesinde sadece 2016 yılında İzmir Alsancak Limanı’na gelen gemilerin kişi başı ayakbastı ücretlerini Odamız Meclis onayı alınarak ödenmesine izin verdi. Böylece hem Odamız hem de Bakanlıktan çifte onay alındı. Bu onaylar İzmir için bir hareket getirebilir de getirmeyebilir de. Ama biz keşke demek istemediğimiz için bunu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım’ın yurt dışından turist getiren uçaklara ödenen 6 bin dolarlık teşvikin gemilere de verilmesini isteyen Demirtaş, "O zaman belki de belki gemilerin rotasını tekrar İzmir’e döndürebiliriz" diye konuştu.
“VERGİLER KADAR KAMU YATIRIMI ALAMIYORUZ”
İzmir ekonomisinde son günlerde çarpıcı bir değişimin olmadığını da sözlerine ekleyen Demirtaş, şunları söyledi:
"2015 yılında 48,3 milyar lira vergi tahsil etmemize rağmen, sadece 1,6 milyar lira kamu yatırımı aldık. Ne yazık ki verdiğimiz vergiler kadar, kamu yatırımı alamıyoruz. Şayet İzmir daha fazla özel ve kamu yatırımı alırsa İzmir’in potansiyelini daha fazla açığa çıkarabileceğini düşünüyorum.Bu nedenle İzmir iş dünyası olarak hükümetten dev projelerin gerçekleştirilmesini bekliyoruz."
Binali Yıldırım’ın Başbakan olmasının kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu kaydeden Demirtaş, en kısa sürede kendisini ziyaret edeceklerini ve meclise davet edeceklerini dile getirdi.
65. HÜKÜMETTEN 14 BEKLENTİ
Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte yeni kurulan hükümetten beklentilerini de sıralayan Demirtaş, şunları söyledi:
“Çift haneye dayanan işsizlik oranını azaltmak ve rekabet gücümüzü artırmak için istihdam üzerindeki kamusal yüklerin azaltılması, kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele yapılması, gelişmekte olan piyasalara ve ihracatımızın az olduğu yeni pazarlara dönük çeşitlendirme çalışmalarının devlet tarafından etkin bir şekilde desteklenmesi, enflasyonu azdırmadan genişlemeci ekonomik politikalar ile iç talebin canlandırılması, Bölgesel Teşvik Sistemi’nin revize edilerek Sektörel Teşvik Sistemi’ne geçilmesi, araştırma-geliştirme, ürün geliştirme, yenilikçilik, inovasyon, patent, AR-GE vb. yüksek katma değer ve yüksek ihracat potansiyeli içeren çalışma ve ürünlerin desteklenmesi, turizmdeki kötü günlerin geride bırakılması için ülkemizin güvenli ülke imajının tazelenmesi ve tanıtıma ağırlık verilmesi, sağlık turizmi başta olmak üzere turizmin çeşitlendirilmesi, Kalkınma Ajanslarının kamu ağırlıklı yönetim yapısının değiştirilmesi, vergi borçlarının bozulmayacak şekilde yeniden yapılandırılması ve vergisini düzenli ödeyene prim verilmesi, Kentsel dönüşüme hız verilmesi, bu konuda Odalarımıza da görev verilmesi ilk isteklerimiz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.