Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ita İstanbul Müdürü Musella: "İtalyan İlaç Sektörü, Üretim Bakımından Avrupa İkincisi"

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Müdürü Aniello Musella, İtalya ilaç sektörünün üretim bakımından Avrupa ikincisi olduğunu belirtti.Musella, Avrasya’nın en büyük ilaç fuarı CPhI İstanbul’a iki İtalyan firmasının...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Müdürü Aniello Musella, İtalya ilaç sektörünün üretim bakımından Avrupa ikincisi olduğunu belirtti.
Musella, Avrasya’nın en büyük ilaç fuarı CPhI İstanbul’a iki İtalyan firmasının da katılmasından sonra İtalyan ilaç sektörünü ve İtalya’nın Türkiye ile ticari ilişkilerini değerlendirdi.
İtalyan ilaç sektörünün üretim bakımından Avrupa ikincisi ve ihracatı ile dünya birincisi konumunda olduğunu belirten Musella, "İtalyan İlaç Sanayicileri Derneği’nin raporuna göre, İtalya geçen yıl 200 firma, 174 üretim tesisi ve yaklaşık 62 bin çalışanı ile üretimininin yüzde 70’ni ihraç etmiştir. Toplam 28 milyar Euro’ya varan cirosunun yüzde 71’i ihracattan oluşmaktadır. Dinamik ve istikrarlı ARGE çalışmaları ve yatırımları ile İtalyan İlaç Sanayisi dünyada lider konumundadır. İtalya’da gerçekleşen ilaç araştırmalarının yaklaşık yüzde 90’ı ilaç firmalardan finanse edilmektedir. ARGE olarak ilaç sektöründeki toplam üretime yönelik yapılan yatırımlar yüzde 11 ve toplam sanayi araştırma personeline ise yüzde 7’dir. Inovasyon faaliyetleri yürütülen en yüksek orana sahip olan sektördür. Bu istatistik ile İtalya Avrupa’da Almanya’dan sonra 2. sırada yerini alır. Bunun dışında İtalya biyotek sektöründe inovasyon şampiyonudur. Gün geçtikçe biyoteknolojilerine yönelen orta ölçekli uzmanlaşmış şirket ve ilaç firma sayısı artmaktadır. Sektörde 176 firma, 7 bin 100 araştırma personeli yer almaktadır ve cironun yüzde 18’ni ARGE çalışmalarına yatırmaktadır" dedi.
Musella, 2011 yılında 21.4 milyar dolar ile rekor düzeye ulaşmış olan Türkiye- İtalya ikili ticaret hacminin, 2012 yılında İtalya’nın yaşamakta olduğu ekonomik krize bağlı olarak yüzde 7 azalarak 20 milyar dolar civarına gerilediğini belirterek, "2012 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 19 azalarak 6,4 milyar dolara gerilemiştir. İthalatımız ile aynı düzeyde kalarak 15,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılında Türkiye’nin İtalya’ya ihracatı 2012 yılına göre yüzde 5 artarken İtalya’dan ithalat ise yüzde 3 azalmıştır. Bunun sonucunda dış ticaret hacminde önemli bir değişme olmazken Türkiye’nin İtalya’ya karşı dış ticaret açığı ise yüzde 11’lik bir azalma meydana gelmiş ve 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılında ise İtalya, Almanya, Irak ve İngiltere’den sonra ülkemizin en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olmuştur. İhracatımızın yüzde 4,53’ünü, ithalatımızın ise yüzde 5’ini İtalya ile gerçeklşetirdiğimizi görmekteyiz. Aynı yıl, AB üyesi ülkelere gerçekleştirdiğimiz ihracatta ise İtalya’nın payı yüzde 10,7 iken AB ülkelerinden yapılan ithalatta da İtalya’nın payı yüzde 14,1 olmuştur.
2015 yılı ikili dış ticaret hacmimiz küresel ekonomik sorunların da etkisiyle 2014 yılı rakamlarına göre yüzde 13,9 oranında azalarak 16,7 milyon ABD Doları civarında gerçekleşmiştir" dedi.
Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerin başında gelen İtalya’nın, Türkiye’nin Almanya ve Rusya’dan sonraki en büyük üçüncü ticaret ortağı olduğunun altını çizen Musella, "İtalya, aynı zamanda Türkiye’deki en büyük beşinci yabancı yatırımcı konumunda bulunmaktadır. Türkiye ve İtalya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son yıllarda hızla gelişmektedir. İtalyan Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamalara göre, Türkiye İtalya için Çin, Rusya veya Brezilya’dan çok daha önemli bir yatırım ve ticaret ortağı durumundadır. Bunun başlıca nedenleri arasında Türkiye’nin İtalya’ya yakın olması ve komşu olduğu pazarlara girebilmek için önemli bir merkez oluşturmasıdır. Avrupa Birliği’nin en gelişmiş ekonomileri arasında yer alan İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkiler birbirini tamamlar niteliktedir. Tekstil-konfeksiyon, deri, makine imalat, gıda işleme ve kimya sektörleri İtalyan firmalarının işbirliğine son derece açıktır. Bu sektörlerin yanı sıra ambalaj, madencilik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, güvenlik sistemleri, mücevherat, haberleşme, mühendislik, lojistik, metal işleme, gemi inşa, enerji, ulaştırma, çevre projeleri, savunma sanayi, sağlık, finansal hizmetler ve turizm sektörleri de işbirliği potansiyeline sahiptir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.