Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul’un Yedi Farklı Tarihi Mekanında Ebru Sanatı Sergilenecek

Uluslararası Ebru Kongresinin 6’ncısı Ümraniye Belediyesi’nin destekleriyle Esma Sultan Yalısında açılışı yapılan Ebru Sergiyle başladı.İlki 1989 yılında Amerika da yapılan ve 1997 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın...

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2016 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2016 22:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uluslararası Ebru Kongresinin 6’ncısı Ümraniye Belediyesi’nin destekleriyle Esma Sultan Yalısında açılışı yapılan Ebru Sergiyle başladı.
İlki 1989 yılında Amerika da yapılan ve 1997 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ilk defa Türkiye de getirilen Uluslararası Ebru Kongresi’nin (International Ebru Congress) 6’ncısı Ümraniye Belediyesinin destekleriyle Esma Sultan Yalısı’nda açılan ebru sergisiyle başladı. Yedi gün içinde yedi farklı mekan da gerçekleşecek olan kongrenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda ebru sanatçısı katıldı. Usta Sanatçı Hikmet Barutçugil’in katkılarıyla 7-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrede yerel ebru sanatçılarıyla, uluslararası ebru sanatçılarını birleştirmek hedefleniyor. Kongreye katılacak olan akademisyenler, sanatseverlere Ebru felsefesini, sanat alanında yeni arayışları, ebru restorasyonu gibi birçok konu hakkında bilgiler aktaracak. İtalya, İspanya, Japonya, ABD, Avustralya, Brezilya, Kanada ve Almanya gibi birçok ülkeden sanatçı ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşecek kongre, 14 Mayıs Cumartesi günü son bulacak.
“YEDİ TEPELİ İSTANBUL’DA YEDİ GÜN YEDİ GECE EBRU’YU KONUŞACAĞIZ”
6. Uluslararası Ebru Kongresinin açılış töreninde açıklama yapan Ümraniye Başkanı Hasan Can, “Yedi gün boyunca farklı farklı yerlerde etkinlikler yapacağız. Bu gün burada yarın Ümraniye’de hem sergi hem de bir çalıştay yapılacak. Yurtdışından gelen ve yurt içinden dahil olan Ebru sanatçıları, ebru sevenleri ve bu işin akademik çalışmalarını yapanlar hazırladıkları tebliğleri sunacaklar. O yapılan çalıştay’da konuşulanları kayıt altına alacağız ve bütün hepsini bir kitap haline getireceğiz. Daha sonra Ümraniye belediye binamızda bir çalışma yapacağız. Daha sonra Beylerbeyi Sarayının yanında ki Tünel Sergi Sarayında bir sergi yapılacak. Tophane’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin Tophaneyi Amire salonunda bir sergimiz açılacak. Dolmabahçe Sarayımızın bir sanat galerisinde bir sergimiz açılacak. Üsküdar’da ki Özbekler Tekkesinde başka bir sergimiz açılacak. Bir hafta boyunca yedi gün yedi gece boyunca çalışmalar yapılacak. Eski bir tabirle 40 gün 40 gece düğün yapacağız derlermiş ya, bizlerde şimdi ona yedi tepeli İstanbul’da yedi gün yedi gece Ebru’yu konuşacağız. Bu gün başlangıcı Esma Sultan Yalısından yapıyoruz. Ebru Sanatlarının eserleriyle Esma Sultan Yalısı rengarenk olacak” dedi.
“MİLLİ SANATLARIMIZA SAHİP ÇIKAN BİR HÜKÜMETİMİZ VAR”
Ebru Kongresinin ilkinin neden Amerika’da yapıldığını anlatan Başkan Can, ”Bir arkadaşım bana dedi ki Ebru Sanatı milli bir sanat olmasına rağmen ilki neden Amerika’da yapıldı diye sordu. Demek ki zamanında bu ülkeden sanatımıza sahip çıkacak yeteri kadar sanatsever yokmuş. Bu gün hükümetiyle, yerel yönetimiyle Türk İslam sanatına sahip çıkan bir yapı var ve bu sanatları canlandırmaya çalışan bir yapı var. Biz Ümraniye Belediyesi olarak bunun benzeri birçok etkinlikler yapıyoruz. Kalite çıtasını hiç düşürmeden devam eden hikaye yarışmamız biz marka haline gelmiştir. Bu çalışmalarımız sürekli olarak devam ediyor” diye konuştu.
Esma Sultan Yalısı’nda açılışı yapılan Ebru sergisinin ardından katılımcılara musiki eşliğinde akşam yemeği verildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.