Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete: “Türkiye Güçlü Olursa Biz De Güçlü Oluruz”

Batı Trakya Seçilmiş İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Türkiye zayıfladığı zaman bizim de boynumuza, boğazımıza basılmaktadır. Onun için güçlü bir Türkiye için çalışmalısınız” dedi.Ondokuz...

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2016 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2016 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete: “Türkiye Güçlü Olursa Biz De Güçlü Oluruz”
Batı Trakya Seçilmiş İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Türkiye zayıfladığı zaman bizim de boynumuza, boğazımıza basılmaktadır. Onun için güçlü bir Türkiye için çalışmalısınız” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Balkan Araştırmaları Topluluğu “Batı Trakya’da Müslüman Türk Kimliği” konulu konferansta Batı Trakya seçilmiş İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi konuk etti. Konferans katılımcıları; OMÜ Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim İpek, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Şen, Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu Basın ve Yayından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş, Rumeli Balkan Türkleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, İskeçe Müftülüğü din görevlileri ve öğrencilerden oluştu.
Açılış konuşmasında söz alan Balkan Araştırmaları Topluluğu Başkanı İlkay Erken, “Balkanlar - sadece Batı Trakya değil- bize aslında düşündüğümüzden daha yakın bir yer. Ama bizler nedense uzunca yıllar terk ettiğimiz birçok bölge gibi Balkanlara da uzak duruyoruz. Batı Trakya neresidir? Buradaki insanlar nece konuşuyor? Yaşamları nasıl? gibi birçok soru mevcut. Biz Topluluk vasıtasıyla bir nebze de olsa bu soruları giderebilir miyiz, arkadaşlarla beraber bu coğrafyaya yönelik meraklar uyandırabilir miyiz ve buraların aslında bize çok yakın, çok bizden bir yer olduğunu gösterebilir miyiz kaygısıyla hareket ettik” diye konuştu.
“İnşallah bir Batı Trakya gerçeğini zihinlerinizde oluştururuz da Batı Trakya denildiği zaman Batı Trakya neresidir, nasıldır, orada yaşayan insanlar ne yapıyor şeklinde sorular cevap bulmuş olur” şeklinde başladığı konuşmasında Ahmet Mete, Balkanlardan selam getirdiğini söyledi. Müftü Ahmet Mete, Yunanistan’ın Batı Trakya’daki asimilasyon politikalarını eleştirip burada yaşayan Müslüman Türklerin bu uygulamalara direnç gösterdiğini vurgulayarak bütün bu politikalara rağmen Yunanistan’ın Türkiye’yi Avrupa ülkelerine şikayet ettiğinden yakındı.
FEDA EDİLMİŞ TÜRKLER
İskeçe Müftüsü Mete, Lozan Antlaşması’nda Yunanistan’ın teklifi üzerine şekillenen süreci şöyle özetledi: “Batı Trakya Müslüman Türkleri mübadele yapılırken İstanbul’daki Patrikhane’nin ve beş papazın hürmetine Yunanistan’da bırakılmış Türklerdir. Bunu altını özellikle çizmek istiyorum. Mübadiller çok çile çekti, bilhassa iki kuşak çile çekti. Üçüncü kuşakları ise Türk bayrağının altında sizler gibi TC vatandaşları olarak hayatlarına devam ediyor. Ama Batı Trakya’daki Müslüman azınlık 100 seneden beri çileli, dedelerimiz çileliydi, kendimiz çileliyiz, evlatlarımız da çileli. Kısaca ben anama hasret büyüdüm, evlatlarıma hasret yaşlandım. Ondan sonrası kimliğine, camisine, tarlasına hasret, her şeye hasret…”
“ANA YURDUNDA ELSİNİZ İKİNCİ SINIFSINIZ”
Ahmet Mete Batı Trakya’da sorunların çok olduğunu belirterek başlıca sorunun “kimlik sorunu” olduğuna vurgu yaptı. Mete bu anlamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Batı Trakya’da bizler Türk olarak kabul edilmiyoruz. Bu insanlar böl-parçala-yut politikalarına maruz kaldı yıllarca. Fakat Batı Trakya Müslüman Türkü Türklüğü ve İslam’ı tatmış insanlar olarak kolay kolay Hristiyanlığı kabul edecek yahut taşıdığı kanı değiştirecek bir insafa ya da karaktere sahip değildir. Şunu iftiharla söyleyebilirim ki Yunanistan’ın bu politikası çökmüştür. Çünkü okuyan ve bilen insanlar çoğaldıkça bu saçma politikalara inanan insanlar da azalmıştır. Irkçılık yapmayız ama olduğumuzdan farklı gösterilmeye de müsaade etmeyiz.”
Müftü Ahmet Mete aciliyet arz eden diğer sorunun eğitim olduğunu kaydederek azınlık çocuklarını Yunan okullarına - daha iyi bir eğitim alsın diye - göndermek üzerine kurgulanan bir politikanın sürdürüldüğü dile getirdi. Mete ayrıca Yunanistan’da 10 öğrenciden az öğrencisi olan azınlık okullarının kapatıldığına buna karşılık Türkiye’de açıldığına işaret etti.
MÜFTÜLÜK BATI TRAKYA’DA SON KALE
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Batı Trakya’da Müftülüğün azınlığın son kalesi olduğunu öne çıkararak “Hayatın her safhasında müftü var. Türkiye’deki gibi atanarak değil seçilerek işbaşına geliyor. Yunanistan’ın da rahatsız olduğu nokta burası” ifadelerini kullandı.
Mete, Batı Trakya’daki azınlığın bununla birlikte ekonomik sorunlar yaşadığına da değinerek “Avrupa’nın en fakir bölgesini merak ediyorsanız gelin Batı Trakya’ya buna şahit olun. Kaldı ki son ekonomik kriz de Batı Trakyalı Türkleri daha çok etkiledi” şeklinde konuştu.
İskeçe Müftüsü Mete, sonrasında görseller eşliğinde faaliyetleri konusunda katılımcıları aydınlatarak “Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz. Türkiye zayıfladığı zaman bizim de boynumuza, boğazımıza basılmaktadır. Onun için güçlü bir Türkiye için çalışmalısınız. Yalnız Batı Trakya değil bütün İslam aleminde Türküm diyen insanlar sizden medet bekliyor” temenni ve çağrısında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.