Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran İslam Cumhuriyeti Büyük Önderlik Makamı Uluslararası İlişkiler Temsilci Yardımcısı Bagheri:

28 Şubat döneminde İran’ın Ankara Büyükelçisi olan İran İslam Cumhuriyeti Büyük Önderlik Makamı Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Yardımcısı Muhammed Rıza Bagheri, " Maalesef bazı siyasi nedenlerden dolayı Suudi Arabistan, İran’la...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
28 Şubat döneminde İran’ın Ankara Büyükelçisi olan İran İslam Cumhuriyeti Büyük Önderlik Makamı Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Yardımcısı Muhammed Rıza Bagheri, " Maalesef bazı siyasi nedenlerden dolayı Suudi Arabistan, İran’la ilişkisini kesti. Bu seneki Hac törenleri için bize bazı zorluklar çıkardılar. Maalesef siyasi görüşler Müslümanların en önemli ibadeti olan Haccın üzerinde egemen oldu" dedi.
Sincan’ın RP’li Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın 31 Ocak 1997’de düzenlediği “Kudüs Gecesi”ne dönemin İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Rıza Bagheri de katılarak bir konuşma yapmıştı. Sincan’daki açıklamasıyla tepkilere neden olan İran Büyükelçisi Bagheri, 3 Şubat 1997’de Dışişleri Bakanlığına çağrılarak protesto edilmişti. Bir dizi temaslarda bulunmak için Ankara’ya gelen Bagheri bir basın toplantısı düzenledi. Bagheri 89 ile 96 yılları arasında Türkiye’de görev yaptığını hatırlatarak, "96’dan sonra çeşitli nedenlerle Türkiye’ye geldim. Prof. Dr. Mehmet Görmez Beyefendi için Dini Liderlik Makamının Hac İşlerinden Sorumlu Gazi Asker Bey’in özel mesajını getirmiştim. 3 ay önce de Ankara’ya geldiğimde Sayın Görmez Bey ile görüştüm. Gelecekte de yine bu görüşmeler devam eder. Bu da şunu gösteriyor İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hac konusunda dostane ilişkilere sahip. Her zaman görüş alışverişi, diyalog bizim aramızda mevcuttur" diye konuştu.
"MAALESEF SİYASİ GÖRÜŞLER MÜSLÜMANLARIN EN ÖNEMLİ İBADETİ OLAN HACCIN ÜZERİNDE EGEMEN OLDU"
"Benim Sayın Görmez ile iletişimim dostluğum çeyrek asrı aşkın bir süredir devam ediyor" diyen Bagheri şunları kaydetti:
"İslam dünyası ile alakalı bilhassa Hacla ilgili önemli görüşlere sahipler. Türk yetkililere Suudi Arabistan ile Hac konusunda aramızda neler geçtiğini anlatmak istedik. Ayrıca Türk kamuoyu Tür halkı da olup bitenden haberdar olsun istedik. Hac bizim için dini bir vazifedir. Müslümanların vahdet ve birliği için en önemli araçtır. Bilhassa İslam toplumumuzun sıkıntıyla karşı karşıya kaldığı bu dönemde bunun üstesinden gelebilecek en önemli araçlardan bir tanesi hacdır. İranlı Müslümanlara Hacca gittiklerinde oradaki Müslümanlarla cemaat namazı kılmak vaciptir. Bu senede hac törenine katılmaları için gerekli koordinasyonu sağladık ve 64 bin Hacı adayının Hacca gitmesi için gerekli işlemlerini yaptık. Maalesef bazı siyasi nedenlerden dolayı Suudi Arabistan, İran’la ilişkisini kesti. Bu seneki hac törenleri için bize bazı zorluklar çıkardılar. Bu sene Arabistan Hükümeti bildiri yayınlayarak İranlı Müslümanların neden hacdan mahrum kaldığı konusunu açık etti. Maalesef siyasi görüşler Müslümanların en önemli ibadeti olan haccın üzerinde egemen oldu. Biz hacı adaylarımızı hacca göndermek için 5 ay vakit kaybettik ve Arabistan’da bize yanıt vermekte gecikti."
"SİYASİ İLİŞKİLERDEN DOLAYI BİZİM ORADA BULUNMAMIZI İSTEMEDİLER"
Konuşma sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bagheri, bir gazetecinin "Geçen sene bir facia yaşandı ve İran sert tepki vermişti. Suudi Arabistan’la siyasi anlaşmazlık var ama bir de o Hac döneminde İran’ın getirdiği sert eleştirilerden dolayı da İran halkına zorluk çıkarıyor olabilir mi Suudi Arabistan?" sorusu üzerine şöyle cevap verdi:
"Tabii biz Hac Bakanına onlarca öneride bulunduk eğer bunları uygularsanız hacıların güvenliği sağlanır. Daha sonra Suudiler dedi ki, ’Gerçekleri Belirleme Komitesi oluşturduk, bu komitenin raporunu daha sonra size sunacağız’. Aylar geçti raporu hala sunmadınız dedik. Halbuki hacıların hayatlarını kaybettikleri rotanın üzerinde birçok gelişmiş kamera bulunuyor. Hayatını kaybeden Müslümanların kan parasını ödeyin dedik. Bunların hepsi hac töreni düzenlenmesinin önüne geçmedi. Bu sene siyasi ilişkiler olmadığı için bizim orada bulunmamızı istemediler."
"BİZ BURAYA BİR TALEPTE BULUNMAK İÇİN GELMEDİK"
Bagheri, "Türkiye’den İran’ın belli bir isteği var mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı burada ne gibi bir aracılık yapabilir?" sorusuna ise, "Biz buraya bir talepte bulunmak için gelmedik. Sayın Mehmet Görmez Bey saygıdeğer bir şahsiyettir, bizim dostumuzdur. Meydana gelen olaylarla alakalı İran İslam Cumhuriyeti Dini Liderlik Makamı Uluslararası İlişkilerden sorumlu Başkanın yazılı mektubunu ben kendilerine getirdim. Bu mektupta biz ile Suudiler arasında neler olduğunu anlattılar. Sayın Mehmet Görmez olumlu bakış açısına sahip oldukları için bunun İslam Dünyasına bir hasar olduğunu söylediler ve bunu bir şekilde çözmek gerektiğini söylediler. Kendisi İranlı hacıların mutlaka hac töreninde bulunmaları gerektiğini söylediler. Belki kendileri bir takım faaliyetlerde bulunabilir ama bu konuda kendisinden bir talebim olmadı" cevabını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.