Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnterneti doğru kullanmaya dikkat

Bugüne kadar internet ve sosyal medyanın kullanımının çoğunlukla zararlarının konuşulduğunu ve özellikle çocukların gelişiminde olumsuz etkilerinden bahsedildiğini belirten Psikoterapist Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bugüne kadar internet ve sosyal medyanın kullanımının çoğunlukla zararlarının konuşulduğunu ve özellikle çocukların gelişiminde olumsuz etkilerinden bahsedildiğini belirten Psikoterapist Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, internetin ve sosyal medyanın bilinçli bir şekilde kullanıldığında zararlarından çok fayda sağladığını söyledi.
Psikoterapist Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, "Bugüne kadar kötü çocuk olarak görülen internet ve sosyal medyanın faydaları yok mudur? Teknolojik gelişmelerin insanın öğrenip, öğrendiğini sindirerek takip edebileceğinden daha hızlı gerçekleşmesi; kişilerin bu hıza ayak uydurmaya çalışmasını sağladı. Bunu yaparken tamamen öğrenilmemiş bir bilginin sonraki adımı kullanılmaya çalışıldı. Böylece insan neyi, nerede, ne zaman, nasıl daha işine yarar ve etkili kullanacağı konusunda karmaşıklık içine düştü. Bu durum da insanların gelişmelerin gerisinde kalma korkusuna yol açarak yeni ortaya çıkan gelişmeye saldırmasını ve onu elde etmek için her yolu denemesini sağladı" dedi.
İnternet kullanımının en büyük zararının insanların bilgiyi sindirmeden elde etmesi ve bilgiyi hazmetmeden yenisiyle karşılaşmış olması olduğunu kaydeden Tokaç, "Tabiî ki bu; internetin kendi zararı olmamakla birlikte insanın interneti etkili kullanmayı başaramamış olmasından kaynaklanır. İnternet kullanımı sırasında bazı noktalara dikkat edildiği takdirde zarardan çok fayda sağlayacaktır. Bilgisayar başında geçirilen zamanın sorumluluklarınızı geciktirebilecek düzeyde olması, sosyal ilişkilerinize daha az zaman ayırmaya sebep olması, iletişim becerilerinizde gerilemeye neden olması ve daha fazla yalnızlaşmaya başlanması kişilerin interneti kontrolsüzce kullanmasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Tokaç, "Daha önce de söylediğim gibi internet ve sosyal medya doğru kullanıldığında fayda sağlayan büyük bir iletişim ağıdır. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse; sınırsız bir bilgi hazinesi olması diyebiliriz. Her türlü kitap, makale, araştırmaya istediğiniz yerden istediğiniz şekilde ulaşabilirsiniz. Sosyal medya araçları yoluyla tanıdıklarınızla daha iyi iletişim kurma imkanınız olmaktadır. Tüm medya, sosyal medya, televizyon, radyo gibi birçok hizmete internet vasıtasıyla kolayca ulaşılabilir. Finansal işlemlerinizi, devlet ve kamusal hizmetleri, çoğu yasal işlemleri internet sayesinde kolayca yapabilirsiniz. Tüm alışveriş ve ihtiyaçlarınızı istediğiniz yerden elde edebilirsiniz. Sağlık, eğlence, eğitim ve tüm ihtiyaçlarınıza internet sayesinde hızlıca ulaşılabilirsiniz. Önemli bir nokta da özel veya tüzel her türlü tanıtım, reklam ihtiyaçlarınız oldukça fazla sayıda kişiye internet sayesinde ulaşabilir. İnternet ve sosyal medyanın daha birçok faydasını sıralamak mümkündür" ifadelerini kullandı.
Çocukların 3 buçuk yaşından önce televizyon ve internet ile tanışmadığı zaman olumsuz bir durum olmadığını belirten Tokaç, "İnternet ve sosyal medya kullanırken sosyal ilişkilerinizi, sorumluluklarınızı ihmal etmediğiniz, bilgisayar başında gereğinden fazla zaman geçirmediğiniz, ailenizle kaliteli zaman geçirmeyi ihmal etmediğiniz, sağlığınızı etkileyecek düzeyde elektronik cihazlarla ilgilenmediğiniz takdirde korkulacak herhangi bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Görülmektedir ki teknolojiden en iyi faydalanan, internet ve sosyal medya kullanımını en iyi yapabilen insan olgunlaşmış, kendi sınırlarını iyi bilen, öğrenme becerisinin nasıl olduğunun farkında olan, sorumluluk sahibi, içten denetimli bireylerdir" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.