Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnovasyon Karnesi Bursalı Firmalara Tanıtıldı…

Toplam Faktör Verimliliği Politika Çerçevesi Geliştirilmesi Destek Projesi kapsamında, Bölgesel Ekosistem Analizinde pilot kalkınma ajansı olan BEBKA, bu kapsamda çalışmalarını sürdürüyor. BEBKA’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen saha çalışması, projenin tanıtım toplantısıyla sona erdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2018 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2018 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İnovasyon Karnesi Bursalı Firmalara Tanıtıldı…

BEBKA, ekosistem analizi uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar kapsamında, Bursa ili özelinde saha analizleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu anlamda Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren firmalara yönelik Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) İnovasyon Karnesi tanıtımı yapıldı.

Tanıtım toplantısının açılışında konuşan ULUTEK Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Hakan Gedikli, böyle önemli projelere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. ULUTEK ile ilgili sunum da yapan Gedikli, yürütmekte oldukları projelerden bahsederek konuşmasını tamamladı.

BEBKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Elif Boz Ulutaş da Bursa İnovasyon Ekosistem Analizi Saha Uygulama Çalışmaları konusunda sunum yaptı. Proje ile ilgili bilgi veren Ulutaş, şunları söyledi: “Toplam Faktör Verimliliği Politika Çerçevesi Geliştirilmesi Destek Projesi; Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen bir teknik yardım projesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanmaktadır. Proje ile Toplam Faktör Verimliliği’nin istenen oranda artmasının önündeki engellerin belirlenmesi, bu engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik politika çerçevesi geliştirmesi ve bu politika çerçevesinin pilot uygulamalarla test edilmesi hedeflenmektedir.”

TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ NEDİR?

Ulutaş sözlerini şöyle noktaladı: “Toplam Faktör Verimliliği nedir diye baktığımızda; büyüme içindeki istihdam ve sermaye artışları haricindeki nedenlerin birleşik etkisidir diyebiliriz. Peki, istihdam ve sermaye haricindeki nedenler neler olabilir diye sorduğumuzda, bunlar insan kaynakları, organizasyonel sermaye, bilgi gibi maddi olmayan sermayelerin katma değer sağladığı yeniliklerdir. Veya sosyal sermaye neticesinde kurulmuş firmaların networklerinin sağladığı katma değerler, edinilmiş endüstriyel sanayi becerileri, arttırılmış çalışan motivasyonu gibi katma değer sağlayan unsurlar da bu faktörlerin içinde yer alabilmektedir.”

“ÖLÇEMEDİĞİNİZİ YÖNETEMEZ, YÖNETEMEDİĞİNİZ ŞEYİ DE GELİŞTİREMEZSİNİZ”

Ege Üniversitesi Yenilikçilik ve Girişimcilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Serdal Temel ise inovasyon karnesi ile ilgili olarak bilgi verdi.

Temel şunları söyledi: “Her firma rekabetçi olmak ister. Bunun tek yolu da inovasyondan geçiyor. Peki, nasıl inovatif hale geleceğiz? Öncelikle nasıl inovatif olunur bunu bilmeliyiz. Bir şeyi yapabilmek için de elinizde ölçüm teknikleri olması lazım. Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Yönetemediğiniz şeyi de geliştiremezsiniz. Firmaların en büyük sıkıntısı budur. Bizler de bu projeyle inovasyonlarını ölçmek için onlara yardımcı oluyoruz. Hedefimiz Bursa'daki firmaların inovasyon yetkinliklerinin geliştirmelerine yardımcı olmak. Bu çalışmayı Kalkınma Ajanslarımız ile işbirliğinde ülkemize yaymak istiyoruz.”

“SAHA ÇALIŞMASI, DANIŞMA KURULU TOPLANTISIYLA SONA ERDİ”

Tanıtım toplantısının ardından BEBKA’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen ilk çalışma, İnovasyon Ekosistem Analizi Danışma Kurulu toplantısıyla sona erdi. KOSGEB Bursa, BTSO, Bursa OSB, ULUTEK Teknopark, Uludağ Üniversitesi TTO ve Bursa Teknik Üniversitesi TTO temsilcilerinden oluşan İnovasyon Ekosistem Analizi Danışma Kurulu, gerçekleştirdiği toplantıda üyelerin çalışması hakkında görüş ve önerilerini aktardı.

BEBKA’nın koordinatörlüğünde sona erden saha çalışmanın ardından, Ağustos ve Eylül aylarında veri toplama, takip ve değerlendirme çalışmaları sonrasında paydaş çalıştayı düzenlenecek.  Çalışmanın sonunda Bursa’nın küçük ölçekli bir Bölgesel İnovasyon Ekosistem Ağı Haritası ve Raporu hazırlanacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.