Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Iğdır’da 181 Şehidin Anıt Mezarı Törenle Açıldı

Iğdır’da, 1919 yılında Ermeni çetelerin yaptığı katliamla şehit düşen Müslüman Türklerin anısına yapılan anıt mezarın açılışı gerçekleşti.Ermeni çetelerinin, 13 Eylül 1919 tarihinde Oba köyünde, 6-7 Ekim 1919 tarihinde Hakmehmet...

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2016 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2016 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Iğdır’da, 1919 yılında Ermeni çetelerin yaptığı katliamla şehit düşen Müslüman Türklerin anısına yapılan anıt mezarın açılışı gerçekleşti.
Ermeni çetelerinin, 13 Eylül 1919 tarihinde Oba köyünde, 6-7 Ekim 1919 tarihinde Hakmehmet köyünde gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin anısına yapılan anıt, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından Kur’an-ı Kerim okunarak ziyarete açıldı. Merkeze bağlı Hakmehmet ve Oba köylerinde, Başbakanlık Tanıtım Fonu ile Türkiye Anıtlar Derneği tarafından restore edilen iki anıt, AK Parti Milletvekili Nurettin Aras, Vali vekili Bilgehan Karanfil, Garnizon Komutanı Albay Ekrem Küçükberber, İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal ve Türkiye Anıtlar Derneği Genel Sekreteri Selçuk Önal ile Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Başkanı İsmail Ağayev, Dünya Azerbaycan Kongresi Tataristan Başkanı Serraf Kerimov ve vatandaşların katılımıyla açıldı. Açılış programında bir konuşma yapan AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Ermenistan’ın geçmişte olduğu gibi şuanda da işgal çabaları içinde olduğunu söyledi.
Dağlık Karabağ dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan işgali altında olduğunu belirten Aras, şunları söyledi.
"Benim milletim, benim ecdadım hiç bir zaman soykırım yapmamıştır. Biz ecdadımıza güveniyoruz, utanacağımız hiç bir şey yoktur. Bütün arşivleri açalım, bakalım burada bir soykırım mı var yoksa Ermeniler bir tehcire mi tabi tutulmuş. Moskova’daki arşivler ziyarete açılmıştır, bende bir takım bilgilere oradan ulaştım. Biz soykırım falan uygulamadık, bilakis Osmanlı’nın sadık tabakası olan ve bu günde dahil en refah devirlerini Osmanlı’nın mahiyetinde geçirmişler.”
Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Başkanı İsmail Ağayev ise, bu bölgede Azerbaycan ve Türkiye kökenli Türkleri ve Kürtleri Ermenilerin katlettiğini belirterek şunları söyledi:
"Biz Türkiye’deki kardeşlerimizle beraber bu sözde ve yalan soykırıma karşıyız. Hem Azerbaycan devleti hem de milleti size güveniyor, bizim sizden başka ne dostumuz ne de kardeşimiz var. Hatırlarsanız Sarkisyan bir çıkış yaptı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında konuştu. İlham Aliyev de dedi ki ’arkasından konuşma, Erdoğan burada yok, ama ben cevap veririm’ bu gösterir ki Azerbaycan ve Türkiye siyaseti iki kardeş ülke arasında güzel yürüyor. Fransa’da bir terör saldırısı olunca bütün dünya oraya toplandı. Ancak Ankara’da terör saldırısı oldu, bu olayda Azerbaycan’dan başka hiç bir devlet oraya gelmedi. Bu da gösteriyor ki biz bir olmalıyız."
Katılımcılar açılışı gerçekleştirilen anıtları gezip şehit düşenlere fatiha okudu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.