Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hobi Bahçeleriyle Şehrin Gürültüsünden Ve Betonlaşan Yapısından Uzaklaşıyorlar

Şehrin gürültüsünden ve betonlaşan yapısından uzaklaşmak isteyen vatandaşlar, Sultangazi hobi bahçelerinde toprakla buluşmanın keyfini çıkarıyor. Hobi bahçelerinde sebze ve meyvelerini yetiştiren vatandaşlar, hem doğaya olan özlemini...

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şehrin gürültüsünden ve betonlaşan yapısından uzaklaşmak isteyen vatandaşlar, Sultangazi hobi bahçelerinde toprakla buluşmanın keyfini çıkarıyor. Hobi bahçelerinde sebze ve meyvelerini yetiştiren vatandaşlar, hem doğaya olan özlemini gideriyor hem de stres atıyor.
Sultangazi Belediyesi tarafından şehrin gürültüsünden ve betonlaşan yapısından uzaklaşmak isteyen vatandaşlar için oluşturulan hobi bahçeleri yoğun ilgi görüyor. Mimar Sinan Kent Ormanı’nda oluşturulan alanlarda meyve sebzelerini yetiştiren Sultangazililer, toprakla iç içe olmanın tadını çıkarırken şehir hayatının olumsuzluklarından da uzaklaşıyor.
ORGANİK ÜRÜNLERİNİ KENDİLERİ YETİŞTİRİYOR
Doğaya duyulan özlemi gidermek amacıyla oluşturulan hobi bahçelerine vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. 70 metrekarelik bahçelerde domates , biber, patlıcan gibi sebzeleri elleriyle eken vatandaşlar, hormonsuz sebze tüketme hayalini de gerçekleştirme imkanı buluyor.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Kent Ormanlarının bir parçası olan hobi bahçelerinin vatandaşları şehir hayatından uzaklaştırdığını belirten Sultangazi Belediyesi Başkanı Cahit Altunay, “Hobi, bahçeleri herkesin ilgisini çeken, talebin çok yoğun olduğu bir yer. İnsanların Anadolu’da gidecek bir yeri kalmadıysa , kimsesi yoksa İstanbul’da çok fazla imkanı yok. Böyle imkanlar sunulunca bunlardan da yararlanmak istiyorlar” dedi.
ENGELLİ ÇOCUKLARA REHABİLİTASYON SAĞLADI
Hobi bahçelerinin bir çok engelli çocuğa rehabilitasyon sağladığını belirten Altunay, “Birşeyler yetiştirme hasreti çeken aileler de gördük. Kendilerine tanınan küçücük bir alanda domatesinden, biberine, patlıcanından salatalığına kadar herşeyi burada yetiştirebiliyorlar. İstiyoruz ki insanlar biraz şehir hayatının dışına çıkabilsin. Vakit geçirebilecekleri ayrı bir mekanları olsun. Burada çay içip dostlarını ağırlayabilsinler ve kendi yetiştirdikleri ürünleri zevkle yiyebilsinler. Onlarla uğraşmak ta yetiştirdikten sonra yemek de büyük zevk. Derdimiz şu daha fazla insanı daha geniş alanlarda ağırlayabilmek” ifadelerini kullandı.
KENT ORMANLARI YILDA 2 BUÇUK MİLYON İNSAN AĞIRLIYOR
Taleplerin yoğun olması nedeniyle yeni alanlara hobi bahçeleri inşa edileceğini sözlerine ekleyen Başkan Altunay, “En yoğun talep aldığımız alan da burası. Bu bakımdan daha fazla insanı yararlandırmak istiyoruz. Burada çok ciddi bir ücret de almıyoruz. Mesele sadece burayı koruyabilecek kadar bir aidat parası olacak bir ücret alıyoruz. Bir yıl boyunca veriyoruz. Bir yıl sonra değiştirip farklı ailelere de bu zevki tattırmak istiyoruz. İstanbul’da belki de en fazla fonksiyona sahip şehir ormanları bizde. Dolayısıyla Sultangazi’nin bin 620 dönümlük bu alanda yılda 2 buçuk milyon insan ağırlıyoruz” şeklinde konuştu.
BURADA ŞEHRE DAİR HER ŞEYİ UNUTUYORUZ
Hobi bahçesinde Şehir stresinden uzak bir yaşam sürdüklerini belirten Emrullah Tosun ,”İstanbulluyuz, köyü sevdiğimiz için, doğa ile iç içe olmak adına burayla ilgileniyoruz. Şehre dair her şeyi unutuyoruz. Burada yetiştirdiğimiz mahsullerle uğraşmak bizi mutlu ediyor. Toprağın müsait olduğu ekinleri ekiyoruz genellikle. Kayınvalidemle birlikte yapıyoruz işleri. Domates biber hazırlıyoruz. Mangalımızın yanına koyabileceğimiz garnitür tarzı sebzeler yetiştiriyoruz. Çiçekler de yetiştiriyoruz. Burada hemen hemen haftanın 4 gününü burada geçiriyoruz. Gün içerisinde bakımlarını yapıyoruz. Akşamları da sulamak için geliyoruz” dedi.
"HOBİ BAHÇESİ İLE ACILARIMIZI UNUTTUK"
Hobi, bahçesinde köye duyduğu özlemi giderdiğini belirten başka bir vatandaş ise“ 40 sene önce bitkilerle uğraşıyordum. Şimdi yine bunlarla uğraşıyordum. Çiftçilik yapmıyoruz belki ama bizim için çok faydalı bir şey olarak görüyorum ben. Bu hobi bahçesi ile acılarımızı unuttuk. Acılı günlerimiz oldu onları unutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Bu yıl ikinci kez hobi bahçesi kiraladıklarını belirten Can biter ise, “ Çocuklarla birlikte gelip burada topraklarla uğraşıyoruz. Biber domates, fasulye yetiştiriyoruz. Çocuklarda oyalanıp birşeyler öğreniyorlar. Şehir hayatı yaşadıkları için çocuklar bilmez, domates, biber nasıl ekilir. Biz de çocuklara bunları aktarmaya çalışıyoruz. Biz köyde böyle yapıyorduk kendimiz, yetiştiriyorduk mahsulleri. Onlara örnek oluyoruz" şeklinde konuştu.
Düzenli olarak bahçelerine bakımlarını yapan vatandaşlar,şehir hayatından uzaklaşıp doğayla iç içe yaşamanın tadına varıyor. Şehir yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyenler için oluşturulan hobi bahçelerinde, 12’si seralı olmak üzere 56 adet bahçe ve 6 metrekarelik ahşap kulübeler bulunuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.