Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hidrojenle Çalışan Yakıt Pilleri Savunma Sanayiinin Yeni Demirbaşı Olacak

Geleceğin enerji kaynağı olarak öngörülen hidrojen, şimdiden savunma sanayinde birçok alanda kullanılıyor. Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri petrolden üç kat, doğalgazdan iki kat...

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2016 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2016 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Geleceğin enerji kaynağı olarak öngörülen hidrojen, şimdiden savunma sanayinde birçok alanda kullanılıyor. Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri petrolden üç kat, doğalgazdan iki kat fazla yoğunluğa sahip olan hidrojen enerjisini, Türkiye’nin üretimde dışarıya bağımlı olduğu yakıt pili üretiminde geliştirdiler.
Fosil yakıtlar tüm dünyada hızla tükenirken gelecekte kullanılacak alternatif enerji türlerinden biri olan hidrojen ise kullanım alanını her geçen gün genişletiyor. Özellikle savunma sanayinde, telsizlerde, insansız hava araçlarında oldukça fazla dikkat çeken hidrojenle çalışan yakıt pilleri, diğer pillerle kıyasladığında enerji yoğunluğu daha yüksek, daha uzun süre çalışabiliyor. Ayrıca hidrojen enerjisi ile çalışan insansız hava araçları diğerlerine göre daha sessizler. Öğrenciler, yaptıkları hidrojenle çalışan yakıt pillerini önce bir scooterda denediler. Bu sayede scooterın 2 saat olan pil ömrünü 6 saate çıkardılar. Yakıt pillerinin bütün bileşenlerinin yurtdışından alınamayacağını söyleyen Atılım Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılser Devrim, “Özellikle askeri uygulamalar gibi stratejik alanlarda pek çok bileşenin ülke içerisinde üretilmesi gerekiyor. Bu yüzden de uzun ömürlü ve yüksek performanslı yakıt bileşenlerinin yerli olarak geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Hem TÜBİTAK hem Atılım Üniversitesi destekli projelerin yürütüldüğü Lisans Araştırmaları Projeleri Programı’nda (LAB), hidrojen enerjisi ve yakıt pilleri geliştiriliyor. “Burada hem yakıt pillerinin üretilmesi hem yakıt pillerinin bileşenlerinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar var. En çok çalıştığımız yakıt preturi, proton değişim membran yakıt pilleri. Bunlar savunma sanayinde ve birçok alanda oldukça fazla ilgi çeken ve kullanımı mümkün olan yakıt pilleri. Yakıt pilleri daha çok askeri amaçlı kullanılsa da biz laboratuvarımızda yaptığımız çalışmalarla günlük hayata da uygulanabilirliğini göstermek istiyoruz. Bu zamana kadar üç tane proje bitirdik, hepsi yakıt pilleriyle ilgili. Yakıt pilinin elektrikli scootera uygulanması sayesinde iki saat gidebilen elektrikli scooterın pil ömrü 6 saate kadar uzattık. Yine aynı şekilde yakıt pili bileşenleri geliştiriyoruz. Çünkü bu konuda ne yazık ki yurtdışına bağımlıyız. Ülkemizde yakıt pillerinin geliştirilmesi ve ülkemizin bu konuda diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için bir şeyler yapmak istedik” açıklamalarında bulundu.
Atılım Üniversitesi Lisans araştırmaları projeleri programı (LAB) ile ilgili bilgi veren Atılım Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan U. Akay, ise “Araştırmalar üniversitelerde genellikle lisansüstü programlarda lisansüstü öğrencilerle oluyor. Ancak 15,20 yıl kadar önce yurtdışındaki birçok üniversitede lisansüstü programlar daha güçlensin ve araştırma kültürü üniversiteye yerleşsin diye lisans araştırmaları programları başladı. Anacak klasik lisans araştırma programlarında genellikle birebir öğretim üyesi ile bir öğrenci birlikte çalışıyor. Bu da yaygınlaşmaya pek olanak sağlamıyor. Biz Atılım Üniversitesi olarak takımlar halinde çalışılmasını öngördük. Böylelikle Lisans Araştırma Programımızı kurduk. Bu program sayesinde öğrencilerimiz öğretim üyelerinin araştırma alanlarında çalışmak üzere öğretim üyeleri ile birlikte projelere başvuruyorlar. Öğretim üyeleri üniversitemizin sağladığı destekle, ilgili oldukları konularda proje teklifleri hazırlıyorlar. Belirli kriterleri sağlayan ve ilgi gösteren öğrenciler de buraya başvurarak araştırma yapıyorlar. Öğrenciler daha küçük yaşlarda araştırma kültürüne kavuşuyorlar. Böylelikle ileride yüksek lisans ya da doktora yapmayı planlıyorlar. Araştırmacı, yaratıcı, girişimci, yenilikçi öğrenciler yetiştirmek ülkemizin en çok ihtiyacı olan şey. Biz de bu program sayesinde öğrencilerimizin daha iyi yetişmesini sağlıyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.