Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her derde deva bal

İnegöllü bal üreticisi, arı kovanlarını dağlara çıkararak elde ettiği balların hastalıklarla mücadelede yardımcı olduğunu ispatlamak için üniversitelere ve TÜBİTAK’a numune vermek istiyor.İnegöl’e bağlı İsaören Mahallesi’nde...

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2016 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2016 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Her derde deva bal
İnegöllü bal üreticisi, arı kovanlarını dağlara çıkararak elde ettiği balların hastalıklarla mücadelede yardımcı olduğunu ispatlamak için üniversitelere ve TÜBİTAK’a numune vermek istiyor.
İnegöl’e bağlı İsaören Mahallesi’nde armut ağaçlarını döllemek için başladığı arıcılığı Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü’nden aldığı traktör desteğiyle büyüten Sadi Tekin, “Elimdeki balların hastalıklarla mücadelede yardımcı bir ürün olduğunu ispatlamak için gerek üniversitelere, gerekse TÜBİTAK’a numune vermek üzere hazırız” dedi.
Tekin, “2006 yılında armut ağaçlarımız meyve vermediği için döllenme amaçlı arı kovanı istediler. Bu şekilde 2009 yılı sonrasında üst düzey bürokratlara ve İnegöllü işadamlarına bal vermeye başladık. 2012 yılında Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile tanıştık. Onların manevi desteğiyle arıcılık faaliyetlerimiz devam ederken, 2013 yılında Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğünün traktör hibesini duyunca bu hibeden yararlanmak için başvurduk. Bal üretiminin İsaören Mahallesinde olmayacağını, yüksek rakımlı yerlere çıkarken arıza yapmayan, yağmurda, çamurda arı kovanlarına müdahale edebileceğimiz bir traktöre ihtiyacımız vardı. Hibe desteğinden yararlanarak aldığımız traktörle arı kovanlarımızın bu alana çıkardık. Balımızın kalitesini ispatlamaya hazırız. Biz 100 dolara bal satacağız. 30 liraya bal sattığımızda bu işi bırakacağız diyerek bu işe başladık. Gerek üniversitelere, gerekse TÜBİTAK’a numune vermek üzere hazırız” dedi.
2007 yılında kurulan TKDK’nın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olduğunu belirten TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun ise, “Kurumumuz İPARD programını uygulamaktadır. İPARD programı kapsamında hayvancılık, et ve süt işleme, soğuk hava projeleri, bitkisel üretim desteklerimiz, arıcılık, mantar yetiştiriciliği desteklerimiz bulunmaktadır. İsaören Mahallesinde de Sadi Tekin ismindeki vatandaşımız 13. Başvuru Çağrı Dönemine bizim İl Koordinatörlüğümüz proje başvurusunda bulunarak traktör desteğinden yararlandı. Yüzde 50 hibe desteği. Arıcımızın traktör desteğinden yararlanmakta ki amacı, daha organik, daha doğal bir bal üretimi sağlamak içindi. Bu görmüş olduğunuz meyve bahçesinde arıların meyve ağaçlarını döllemesi için başladığı faaliyet alanını daha büyüterek ve iyi bir noktaya çıkarmak için dağlık alanlarda bal üretimini planladığı için bizim kurumumuza başvurdu. Tabi kovanları taşıyabilmesi için de bir araca ihtiyacı vardı. O zamanlarda bizim kurumumuz arıcılarımıza ve bitkisel üretim yapan çiftçilerimize traktör desteği sağlıyordu. Böylelikle Sadi bey bize başvurarak, kovanlarını rakımı 700 metrenin üzerinde olan bir bölgeye ıhlamur, ada çayı ve kestane ağaçlarının olduğu bölgeye kovanlarını taşıyarak daha kaliteli bir bal üretimine ortam hazırlamış bulunmaktadır. Böylelikle kırsal alanda ikamet eden çiftçimiz kurumumuzun destekleriyle daha kaliteli bir üretime başlamış bulunmaktadır. Bizde onu Bursalı hemşerilerimizle paylaşarak yeni yatırımcılarımızı kurumumuza proje yapmaya, hibe desteklerimizden yararlanmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
3 MİLYON EURO DESTEK
TKDK tarafından verilen desteklerle ilgili de bilgi veren Berksun, “Çiftçilerimiz böyle küçük ölçekli üretim tesislerinde 5 bin Euro ile 500 bin Euro arasında harcama yapabiliyorlar. Hibe desteği de şuan yüzde 65 oranında. Hayvancılıkla ve diğer alanlardaki desteklerimizde 30 bin Euro ile 3 milyon Euro arasında değişiyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.