Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayallerini Molozlarda Arıyorlar

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından birçok evde hasar oluştu. Kullanılamaz hale gelen evler bir bir yıkılırken, evleri yıkılan vatandaşlar da molozların döküldüğü yere akın ediyor. Evlerindeki...

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından birçok evde hasar oluştu. Kullanılamaz hale gelen evler bir bir yıkılırken, evleri yıkılan vatandaşlar da molozların döküldüğü yere akın ediyor. Evlerindeki eşyaları bulmak umuduyla moloz yığınlarının olduğu bölgeye gelen vatandaşlar, son çare olarak metal eşyaları toplayıp satarak geçimlerini sağlıyor.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından başlayan çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi evlerini terk ederek kentin farklı noktalarına göç etmek zorunda kalmıştı. Operasyonların 13 Mart’ta sona ermesiyle birlikte rahat bir nefes alan göç etmiş ilçe halkı, evlerine dönmenin umudunu taşırken, gördükleri manzara karşısında şok geçirmişti.
Operasyonların en fazla olduğu Savaş ve Hasırlı Mahallelerinde bulunan hemen her ev çatışmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, yüzde 50’den fazla harap olmuş binaların yıkılmasına karar verilmişti. Alınan kararın ardından iş makineleri, ilçede bulunan hasar görmüş evlerin yıkımına başlayarak, inşaat kalıntıları da Dicle Üniversitesi yerleşkesine dökmeye başladı. Evlerinin yıkıldığını öğrenen ilçe halkı, moloz yığınlarının biriktirildiği alana akın etti.
POLİS YAĞMACILARA GÖZ AÇTIRMIYOR
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alana gelen vatandaşlar, evlerinin yıkıldığını, çok zor şartlar altında hayatlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını söyledi. Molozların döküldüğü yerde hurda toplayan vatandaşlar, “Ekmek peşindeyiz, evimiz yıkıldı, Suriçi’ndeydi evimiz. Burada hurda falan topluyoruz. Topladığımız hurdaları satıp eve ekmek götürüyoruz. Dün kazandığım 20 milyon ile eve ekmek götürebildim. Sur’daki çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı nedeni ile Bağlar ilçesine taşınmıştık. Orada da sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Bağlar ilçesinden bu sefer de Sur ilçesindeki Alipaşa semtine taşınmak zorunda kaldım. Ben burada çoluk çocuğumun ekmeğinin peşindeyim. Elimizde ne yatak var, ne battaniye var hiçbir eşyamız kalmadı” dedi.
Güvenlik güçleri de molozların döküldüğü yerde geniş güvenlik önlemi alarak, inşaat kalıntılarının döküldüğü yerde fırsatçılara göz açtırmıyor.
HATIRALAR ORTALIĞA SAÇILMIŞ
Sur ilçesinde evi olan ve operasyonların ardından kullanılamaz hale geldiği için yıkılan çok sayıda binadan arta kalan hatıralar büyük bir alana yayılmış durumda. Kimi fotoğraflar etrafa saçılırken, beşikler, yorgan ve yastıklar ise istiflenmiş durumda. Yıkılan binalardaki molozlar kamyonlara yüklenirken, fark edilmeyen birçok Kur’an-ı Kerim’in parçalanması ise dikkat çekti.
KAMYONLARIN BİRİ GİDİYOR ÖTEKİSİ GELİYOR
Hafriyat alanındaki en hareketli trafiği ise DSİ’ye ait kamyonlar oluşturuyor. Sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği ilçede kamyonlar, iş makinelerinin yüklediği taş, toprak ve eşyalardan geriye kalanları buraya taşıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.