Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayal Ettiği Her Şeyin Maketini Yapıyor

Giresun’da 30 yıldır müezzinlik yapan 52 yaşındaki İsmail Konal, hiçbir eğitim almadan hayal ettiği her şeyin ahşap kullanarak el işçiliği ile sanata çeviriyor.10 yaşında ilk hayali olan tahta arabaları yapmaya karar veren Konal, daha...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2016 08:42
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 08:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hayal Ettiği Her Şeyin Maketini Yapıyor
Giresun’da 30 yıldır müezzinlik yapan 52 yaşındaki İsmail Konal, hiçbir eğitim almadan hayal ettiği her şeyin ahşap kullanarak el işçiliği ile sanata çeviriyor.
10 yaşında ilk hayali olan tahta arabaları yapmaya karar veren Konal, daha sonra yaklaşık 2 bin 500 kibrit kullanarak ilk maket evini yaptığını söyledi. Bir İstanbul ziyaretinde Sultanahmet Camisi’ni gezip caminin ihtişamına hayran kaldığını belirten Konal, “Hayalimde hep bu camilerin maketini yapmak geçiyordu. Bugün bir çok hayalim gerçekleşti. Bu maketleri yaparken hiçbir usta ve hiçbir yerde çalışmadan tamamen kendi yeteneğimle ve hayal gücümü kullanarak bu hale getirdim. Burada ön plana çıkan şey benim için hayal gücüm olmuştur. Bir sonraki yapmış olduğum maketim bir öncekinden daha güzel olmuştur. Her geçen gün üzerine katarak sanatımı geliştirdim. Her bir maketi yaparken tamamlanana kadar en az 4-5 defa yıkılıp yapılmıştır” dedi.
ÇOCUKKEN HAYAL ETTİĞİ KAMYONU 50 YAŞINDA YAPTI
“Ahşap’a karşı bir sempatim vardı. Nerede bir tahta görsem orada onu hemen yontmaya başlardım” diyen Konal, “Bunlar bir anda yapılan bir şey değil. Bunun geçmişi 40 yıla dayanan bir şey. Çocukluğumda bunları yapamazdım, bunları yapmak için tahta bile bulamazdım. Oyuncaklar hep plastiktendi almaya imkânımız olmazdı. O küçüklüğümdeki hayalimi bugün bununla gerçekleştirdim. Bu bile bana ayrı bir mutluluk kattı. Birebir orijinalini yaptım. Bunlar hep ölçeklidir mesela metre elimde nerede bir kamyon görsem ölçüyorum, biçiyorum ona göre yapıyorum” ifadelerini kullandı.
Eğer imkanı olursa Giresun’daki tüm tarihi camilerin hepsinin maketini yapmak istediğini vurgulayan Konal, “Onları bir arada toplayıp proje halinde ‘Giresun camilerini tanıyor’ adı altında bir sergi açmayı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
"SULTANAHMET CAMİSİ’Nİ YAPMAK İÇİN 10 YIL HAYAL ETTİM, 7 AYDA YAPTIM"
Sultanahmet Camisi’nin maketini yapmaya karar verdikten 10 yıl sonra yapmaya başladığını ve 7 ayda bitirdiğıini ifade eden Konal “10 yıl kafamda bunu şekillendirdim, şekillendirdikten sonra taki son bitiş anını hayalimde görmeden başlamadım. İlk önce tamamen hayalimde inşa ettim. Daha sonra gerçekte yapmaya başladım. Eğer hayalimde başlayıp da yarılarda bıraksaydım bu olmaz, bu yapılmaz değip de bıraksaydım. Bugün bunların hiç birini yapamazdım. Sağlık sorunum vardı ama bunları yaparken sağlık sorununda bir eser kalmadı. Burada çalışarak ve bunları yaparak tamamen sinirimi stresimi attım. Burada çalışırken hastalıklarımı da unuttum” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.