Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hatay’da Gadir - i Hum Bayramı kutlamalarına başlandı

Hz. Muhammed’in veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı nedeniyle Hatay’da kutlamalar yapılmaya başlandı.İskenderun İlçesinde Şeyh Muhammed El Kerim Türbesi’nde ‘Gadir - i Hum Bayramı’...

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2016 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2016 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hatay’da Gadir - i Hum Bayramı kutlamalarına başlandı
Hz. Muhammed’in veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı nedeniyle Hatay’da kutlamalar yapılmaya başlandı.
İskenderun İlçesinde Şeyh Muhammed El Kerim Türbesi’nde ‘Gadir - i Hum Bayramı’ ile ilgili açıklama yapan Alevi cemaati kanaat önderlerinden Mehmet Arslan, “Gönül isterdi ki bütün ümmeti Muhammed’in bayram olarak kabul ettiği bayram olsaydı” dedi.
Gadir - i Hum Bayramı’nın Türkiye’de sadece Akdeniz bölgesinde Arap Alevileri tarafından kutlandığını kaydeden Arslan, bugünün en önemli bayram olduğunu söyledi.
Arslan, Gadir - i Hum Bayramı’nın önem ve anlamını şu şekilde anlattı: “Maide Suresinin 3. Ayet - i mucibince, “bugün sizin dininizi kemâle erdirdim. Ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Sizin için dîn olarak İslâm’dan razı oldum. Artık kim açlık tehlikesiyle, günaha meyl etmeksizin zarurette (yemek zorunda) kalırsa, muhakkak ki Allah Gafûr’dur, Rahîm’dir” Ayet - i Kerimesinin indiği gündür. Bugün Resulullah efendimizin Mekke ile Medine arasında Gadir - i Hum denilen sulak ve yeşil bir vadi de yüz yirmi dört bin civarında Müslüman hacıya iki kutsal emanet olan, iki ağır emanet olan Kur’an - ı Kerim’i ve ehlibeyti vasiyet ettiği gündür.”
Bu Bayramda yüzlerce adak yapılıp kurbanlar kesildiğini ve günün ibadet yapılarak geçirildiğini anlatan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gönül isterdi ki bütün ümmeti Muhammed’in bayram olarak kabul ettiği bayram olsaydı. Lakin Türkiye’de Akdeniz bölgesinde Mersin, Tarsus, Adana ve Hatay’da Arap Alevi camiasının kutladığı bir bayram bu. Bu bayramda yüzlerce yerde adaklar yapılır, kurbanlar kesilir, Mevlitler ve dualar ile bu mübarek gün ibadete ayrılır. Has olarak Cenab-ı Hak’tan bugünün hürmetine niyazda bulunulur ve dualar edilir. Özellikle bugünlerde türbelerimiz hınca hınç insanlarla dolar”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.